Lifestyle

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου
Blue Monday: Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει χαρακτηριστεί η πιο καταθλιπτική μέρα καθώς θεωρείται ότι οι άνθρωποι έχουν δυσάρεστα συναισθήματα.

Η Blue Monday θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα γιατί ο συνδυασμός του κρύου, ψυχρού καιρού, του άγχους,τα έξοδα των Χριστουγέννων και άλλων παραγόντων κάνουν αυτή τη μέρα αρνητικά φορτισμένη και μελαγχολική, για ορισμένους ανθρώπους.

Αν και η «Blue Monday» δεν είναι μια επιβεβαιωμένη θεωρία, φέτος πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να την πάρουμε λίγο πιο σοβαρά λόγω της πανδημίας, καθώς το άγχος, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που έχουν έρθει στην επιφάνεια, μπορεί πράγματι να την κάνουν μία πολύ δύσκολη ψυχολογικά περίοδο για όλους μας.

Blue Monday

Πηγή: New Sicilia

Από πού μας έρχεται η θεωρία της «Blue Monday»

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στην Αγγλία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό ενός ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Η σκέψη πίσω από το σποτ ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία είναι να κάνεις ένα ταξίδι με ένα πολύ αγαπημένο σου πρόσωπο.

Πάντως ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας το 2005 έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Συνδύασε λοιπόν τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Αγγλία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Blue Monday

Πηγή: STAR

Ο μαθηματικός τύπος

Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments