Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στερείται σοβαρότητας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας στερείται σοβαρότητας
Σε οικονομία και μεταναστευτικό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Με ιδιαίτερη έμφαση σε οικονομία και μεταναστευτικό, αλλά και με μηνύματα προς την Τουρκία, ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του, σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τόνισε ότι, παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να χτίσει γέφυρες με αρκετές χώρες που είχε μια πολύ δύσκολη θέση, διατηρεί την επιθετική ρητορική όσον αφορά στην απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Δεν θέλω να πιστέψετε, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε μάλιστα: «Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μια υπενθύμιση προς την Άγκυρα: «Έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι – κατά τη γνώμη μου – η σωστή προσέγγιση».

Για μεταναστευτικό – επιστροφές

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά στο ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα ανατολικά της σύνορα και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα τόνισε: «Διότι η ιδέα ότι θα μπορούσε απλώς να αποτελεί έναν ‘ιμάντα μεταφοράς’, για να μετακινεί ουσιαστικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι πια εφαρμόσιμη ως στρατηγική».

Απαντώντας δε, στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές κατηγορίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, τόνισε χαρακτηριστικά: «Aυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, λαμπρό ιστορικό όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του εστιάζοντας στα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης το 2022.

Ελληνικές πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την επέκταση του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα «είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία ισχύει η επιβολή προστίμων για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η στρατηγική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Έχουμε αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ανακοινώσαμε τη στρατηγική, άρα πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν», είπε στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος.

Πάνω από 8% η ανάπτυξη της οικονομίας

Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία και τόνισε πως αναμένει ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας μας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%. Είχαμε επίσης μια εξαιρετική τουριστική σεζόν. Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε τους τελευταίους 30 μήνες. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», πρόσθεσε.

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελληνογαλλική συνεργασία

Τέλος, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ελληνογαλλικής στρατηγικής συνεργασίας, την οποία έχει επανειλημμένα αποκαλέσει παράδειγμα για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για την Ελλάδα «έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σήμερα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι. Έγραψε λίγα λόγια στο βιβλίο συλλυπητηρίων αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν «πραγματικό Ευρωπαίο ηγέτη», ο οποίος «πάντοτε αγωνιζόταν για την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Κατά την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός συνομίλησε σύντομα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Άντρεϊ Πλένκοβιτς, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και την Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments