Πολιτική

Μητσοτάκης στον Χατζηνικολάου: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης στον Χατζηνικολάου: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τρέχουσα επικαιρότητα και απασχολούν την ελληνική κοινωνία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξή του

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την  πορεία της πανδημίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Ενώπιος Ενωπίω και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν και κινδυνεύουν και από τη μετάλλαξη Όμικρον”, είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: “Πρέπει να επιταχύνουμε και άλλο τον εμβολιασμό και να κάνουμε πολλά τεστ. Πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά τα πήραμε την κατάλληλη χρονική συγκυρία».

Για την Όμικρον

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, βλέπουμε μια αποκλιμάκωση, ενώ η Όμικρον φαίνεται πως είναι σαν μια απλή γρίπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή. Δεν είναι γρίπη η Όμικρον, γι’ αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Έχουμε πάρει τα κατάλληλα μέτρα και αυτό μας κλάνει τώρα πιο αισιόδοξους»

Μας επιφύλαξε εκπλήξεις ο ιός

“Ο ιός μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Διαχειριστήκαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι την κούραση όλων… Όμως πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Ως προς τους νεκρούς ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όμως έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί”.

“Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ και έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος. Έχουμε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό”, είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τονίζοντας ότι “δεν κατέρρευσε, ούτε θα καταρρεύσει”.

Για τη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα

Αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε”.

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία από σοβαρούς ανθρώπους. Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Δέχτηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων και στοχοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, γι’ αυτό και επέλεξε να μείνει πίσω από τις κάμερες…”.

Για τα μονοκλωνικά

Προμηθευτήκαμε από τους πρώτους τα μονοκλωνικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στη «Δέλτα», αλλά όχι στην «Όμικρον». Όπλο στην φαρέτρα μας είναι οι καινούργιες θεραπείες από το στόμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για «κεκαλυμμένο αντιεμβολιασμό» πίσω από το ζήτημα με τα μονοκλωνικά.

Για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιχείρηση «Ελευθερία». «Ήταν μια μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ειδικά μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς.

Όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε ότι υπάρχει η επιλογή «να πράξουν το σωστό». Πρόσθεσε ότι το πρόστιμο δεν είναι αμελητέο, για να συμπληρώσει ότι αν δεν υπήρχε, θα ήταν άδικο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Όχι σε Lockdown

«Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων.

Για τις τιμές των τεστ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing, ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν τεστ σε αρκετές δομές – και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας δεν είναι τα μοριακά τεστ, αλλά τα τεστ αντιγόνου, που δίνουν τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου του επιδημιολογικού επιπέδου του πληθυσμού.

Τα σχολεία

“Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Άνοιξαν πολύ οργανωμένα και σπεύσαμε να καλύψουμε τα κενά. Ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός και υπεύθυνος. Το 50+1 μας το επέδειξε η Επιτροπή”.

Σε αναστολή το 25% των εργαζομένων της εστίασης για δύο εβδομάδες που ισχύουν τα μέτρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων της εστίασης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό που έχει συμβεί από την πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στον κλάδο του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις για δύο εβδομάδες να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε αναστολή», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξει κρατική παρέμβαση.

Για την οικονομία

Ανεργία

Ερωτηθείς για την ανεργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: “Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% και αυτό εν μέσω πανδημίας. Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, παρά μόνο όταν ο αριθμός γίνει μονοψήφιος. Θέσεις εργασίας δημιουργούνται με τις επενδύσεις. Αν φύγει η ομίχλη της πανδημίας, η ελληνική οικονομία έχει εξαιρετικές προοπτικές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Επίσης θεσπίστηκε το πρώτο ένσημο”.

Ενεργειακή ακρίβεια

Για την ενεργειακή ακρίβεια, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο κρατήσει αυτό το κύμα ακρίβειας. Θα επιδοτηθεί από το κράτος το 50% της αύξησης για τις επιχειρήσεις μέσα στον Ιανουάριο”.

Η 2η αύξηση κατώτατου μισθού

Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα διαδικασία η οποία θα εφαρμοστεί από 1ης Μαϊου αυτού του έτους. Απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί το συντομότερο δυνατόν το εισόδημα των ασθενέστερων. Εκτιμώ ότι η αύξηση σημαντική πολύ μεγαλύτερη από το 2%.

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ σε αγαθά, απάντησε: “Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο”.

Εκλογές- Εξάντληση 4ετίας

Αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε… όχι μόνο τον Σεπτέμβριο. Ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα πράγματα είχαν ηρεμήσει. Παράθυρα, λοιπόν, υπήρχαν και στο παρελθόν. Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε Πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία”, είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού. 

Πολιτικές Συμμαχίες

Άβυσσος μας χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ, άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα. Έχω δημόσια δηλώσει είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει η ενισχυμένη αναλογική.

Δεν μπορώ να σας πω για τον κ Ανδρουλάκη γιατί δεν έχω ακούσει πολλά, θεωρώ ότι τάσσεται στον κεντροαριστερό κι όχι στον κεντροδεξιό χώρο.

Δημοσκοπήσεις – ΜΜΕ

Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, είπε απαντώντας σε ερώτηση ότι διατηρείται το διψήφιο ποσοστό της ΝΔ. Αναφορικά με τις βολές περί χειραγώγησης των ΜΜΕ, τόνισε «έχουμε πλουραλισμό» στα Μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερεύνησε τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την καμπάνια αντιμετώπισης της πανδημίας, έχει απαντήσει σε όλα όσα καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία κάνει τη δουλειά της.

Εθνικά θέματα

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε… Η κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα. Είμαι πολύ σαφής και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής…”.

Ελληνοτουρκικά

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τη βία στα πανεπιστήμια – Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις με τελευταία -μάλλον με προτελευταία, διότι έγινε και μία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο- την παρέμβαση που έγινε στο ΑΠΘ. Μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη.

Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments