Κόσμος

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιο είναι το νέο περίεργο σύμπτωμα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποιο είναι το νέο περίεργο σύμπτωμα
Το προειδοποιητικό σημάδι, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να σηματοδοτεί τη μόλυνση από την Omicron.

Νέα στοιχεία έρχονται δημοσιεύονται από τους επιστήμονες για ό,τι καινούριο αφορά στα αρχικά συμπτώματα της Covid-19. Μεταξύ αυτών και ο εντοπισμός «ενός περίεργου συμπτώματος», που εκδηλώνεται σε όσους έχουν μολυνθεί από  από τη μετάλλαξη Όμικρον και ίσως τη νέα υπό-μετάλλαξη Όμικρον2.  

Νυχτερινές εφιδρώσεις – Το νέο αναπάντεχο σύμπτωμα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες από την Βρετανία, εκτός από τον ξηρό βήχα, τον πυρετό και την απώλεια ή αλλαγή στη γεύση και την όσφρηση, η μετάλλαξη Όμικρον έχει επίσης συνδεθεί με διάφορα άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ασθενείς θετικούς στο νέο στέλεχος ή από τους γιατρούς που τους παρακολουθούν.

Το «πολύ περίεργο σύμπτωμα» που σχετίζεται με την νέα μετάλλαξη είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις, σύμφωνα με τον ανώτερο ιατρικό ανταποκριτή του NBC News, Δρ Τζον Τόρες, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Today. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μάλιστα τόσο έντονες που τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα του ασθενή βρέχονται.

Αυτό το προειδοποιητικό σημάδι, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να σηματοδοτεί τη μόλυνση από την Omicron.

Μερικά άλλα νέα συμπτώματα της Covid-19 που προέκυψαν από αναφορές από τη νότια Αφρική, όπου πιστεύεται ότι προήλθε η παραλλαγή, είναι:

  • Πόνος στο λαιμό
  • Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
  • Μεγάλη κούραση
  • Ξηρός βήχας

Μερικά από αυτά τα σημάδια αναφέρθηκαν λεπτομερώς από τη Νοτιοαφρικανή γιατρό Angelique Coetzee, η οποία σήμανε πρώτη τον συναγερμό σχετικά με την Όμικρον.

Στοιχεία από τρεις αμερικανικές έρευνες – Απαραίτητες οι ενισχυτικές δόσεις για την καταπολέμηση της Όμικρον

Τρεις αμερικανικές μελέτες έδειξαν πως μία τρίτη δόση εμβολίου mRNA κατά του κορωνοϊού είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον, προσφέροντας 90% προστασία από τη βαριά νόσηση που θα οδηγήσει τον ασθενή στην εισαγωγή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι μελέτες αυτές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ήταν από τις πρώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχουν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων στην καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει το 99% των νέων κρουσμάτων στη χώρα.

Οι πολίτες άνω των 50 ετών, είναι η ηλικιακή κατηγορία, που είδε και το μεγαλύτερο όφελος από την 3η δόση των εμβολίων mRNA, των Pfizer/BioNTech ή της Moderna, δηλαδή.

«Η προστασία έναντι της μόλυνσης και της νοσηλείας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον είναι μεγαλύτερη για εκείνους που έχουν επικαιροποιήσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή έχουν λάβει ενισχυτική δόση όταν ήταν δικαιούχοι», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, σήμερα Παρασκευή.

Όπως έχει αποδειχθεί σε άλλες χώρες, οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων είχαν καλύτερη απόδοση έναντι της παραλλαγής Δέλτα από ό,τι έναντι της Όμικρον, μίας ιδιαίτερα μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού SARS-CoV-2 που έχει καταφέρει να αποφεύγει την ανοσία από τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις.

Η έρευνα για τα ποσοστά ασθενών με κορωνοϊό στα επείγοντα νοσοκομείων

Μία από τις μελέτες που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας των CDC, εξετάζει τα ποσοστά ασθενών με κορωνοϊό στα επείγοντα νοσοκομείων σε 10 πολιτείες στο διάστημα μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 5 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις εμβολίου υποχώρησε στο 57% σε άτομα που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Αντίθετα, μεταξύ όσων έλαβαν ενισχυτική δόση, η προστασία έναντι της βαριάς νόσησης που οδηγεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου υπολογίστηκε στο 90%.

Η μελέτη για τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον

Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν 23.391 περιστατικά Covid-19 με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, μεταξύ ατόμων που ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ στις τελευταίες τρεις εβδομάδες του 2021.

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των πολιτών που ζήτησαν να εξεταστούν για ύποπτα συμπτώματα Covid, εκείνοι που είχαν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου mRNA είχαν την υψηλότερη προστασία από τη μόλυνση σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις ή δεν έχουν κάνει καμία.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής που έγιναν οι συστάσεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, τα περισσότερα άτομα στην έρευνα είχαν εμβολιαστεί μέσα στον προηγούμενο μήνα όταν ζήτησαν να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, κάτι που πιθανότατα συνέβαλε στην ευεργετική επίδραση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Βρετανία

Εν τω μεταξύ στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει ότι το επίπεδο της αυξημένης προστασίας από τα αντισώματα που αποκτήθηκαν μετά από μία ενισχυτική δόση, υποχωρεί έπειτα από 10 μήνες, επομένως δεν είναι σαφές πόσο διάστημα διαρκεί αυτή η ευεργετική επίδραση.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν χορήγηση επιπλέον ενισχυτικών δόσεων, αλλά μία πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι ενώ μία 4η δόση εμβολίου mRNA αυξάνει τα αντισώματα, το επίπεδο δεν ήταν αρκετά υψηλό για να αποτρέψει τη μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον.

Η αρχική ενθουσιώδης ανταπόκριση των πολιτών στον εμβολιασμό με τη λεγόμενη αναμνηστική δόση έχει πλέον ατονήσει στις ΗΠΑ. Υπάρχει, δε, και μία εσφαλμένη αντίληψη ορισμένων Αμερικανών ότι «εφόσον μπορείς να μολυνθείς, γιατί να κάνεις και ενισχυτική δόση;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC, 82,5 εκατομμύρια πολίτες ή μόλις το 39,3% των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών έχει κάνει τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments