Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος – Ανάρτηση για Όμικρον 2: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Ηλίας Μόσιαλος – Ανάρτηση για Όμικρον 2: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
Δεν υπάρχουν ακόμα σαφή επιστημονικά δεδομένα για το εάν πρόκειται για ένα πιο επιθετικό ή ήπιο στέλεχος του κορωνοϊού,

Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον 2 έχει σημάνει συναγερμό στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές, καθώς αρχίζει να εμφανίζεται σε αρκετές πλέον χώρες, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος συχνά κάνει παρεμβάσεις δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τις επισττημονικές εξελίξεις.

Σε νέα ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής της Πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει ότι η Όμικρον 2, αποτελεί το 20% των κρουσμάτων στη Δανία, ενώ μολύνσεις καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νορβηγία.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής οι επιστήμονες βρίσκονται σε «σκοτάδι» για το εάν πρόκειται για ένα πιο επιθετικό ή ήπιο στέλεχος του κορονοϊού, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Ωστόσο, οι σκανδιναβικές χώρες, όπου εντοπίζεται κυρίως η Όμικρον 2 δεν έχουν παρουσιάσει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοινές μεταλλάξεις).

Στη Δανία, η BA.2 την τελευταία εβδομάδα του 2021 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων, και αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022.

Η αρχική ανάλυση από τον δανέζικο φορέα δημόσιας υγείας (Statens Serum Institut) δεν έδειξε διαφορά στις νοσηλείες για τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1

Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας του BA.2 προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες εξουδετέρωσης αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον Νορβηγικό οργανισμό δημοσίας υγείας η ΒΑ.2, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 19 Ιανουαρίου . Για την ώρα, στη Νορβηγία επίσης δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στην ΒΑ.2 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την BA.1.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις της ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στο Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν όμως περαιτέρω πληροφορίες ούτε από το Ισραήλ για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το υπουργείο του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Στη Βρετανία είχαν εντοπίσει 53 περιπτώσεις BA.2 έως τις 10 Ιανουαρίου, και αναμένουμε περισσότερα στοιχεία να δημοσιευτούν ίσως και σήμερα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως η Βρετανία και οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν την επιδημιολογική ,αλλά και την γονιδιωματική επιτήρηση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την όμικρον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.

Επίσης, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς επειδή ο αριθμός των ασθενών με COVID στις ΜΕΘ μειώνεται».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments