Διεθνή

Παρθένος κοραλλιογενής ύφαλος ανακαλύφθηκε στην Ταϊτή

Παρθένος κοραλλιογενής ύφαλος ανακαλύφθηκε στην Ταϊτή
Οι περισσότεροι από τους γνωστούς κοραλλιογενείς υφάλους στον κόσμο βρίσκονται σε βάθη 25 μέτρων και άνω, με πολλούς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου καθώς οι ωκεανοί του κόσμου συνεχίζουν να θερμαίνονται

Ένας τεράστιος κοραλλιογενής ύφαλος ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της  Ταϊτής στη λεγόμενη «ζώνη του λυκόφωτος» του Ειρηνικού Ωκεανού, προσφέροντας την ελπίδα ότι περισσότερα παρθένα οικοσυστήματα περιμένουν να ανακαλυφθούν σε ανεξερεύνητα βάθη.

Ο ύφαλος που εκτείνεται κατά μήκος του πυθμένα του ωκεανού για σχεδόν δύο μίλια, καλυμμένος με κοράλλια σε σχήμα τριαντάφυλλου, είναι μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες ανακαλύψεις σε βάθη άνω των 30 μέτρων, όπου τα επίπεδα ηλιακού φωτός είναι πολύ χαμηλότερα.

Οι επιστήμονες για την αποστολή υπό την ηγεσία της Unesco στη Γαλλική Πολυνησία είπαν ότι ο ύφαλος, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο, δεν φαίνεται να είχε υποστεί την λεύκανση που είχαν καταστρέψει γειτονικούς υφάλους σε ρηχότερα νερά το 2019. Κατά τη διάρκεια καταδύσεων συνολικής διάρκειας 200 ωρών, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τα κοράλλια ωοτοκίας, με μερικά να εκτείνονται σε δύο μέτρα.

«Είναι μαγικό να βλέπεις γιγάντια, όμορφα ροδαλά κοράλλια που εκτείνονται μέχρι εκεί που μπορεί να δει το μάτι», λέει ο Alexis Rosenfeld, Γάλλος φωτογράφος που ήταν μέλος της ομάδας διεθνών δυτών που έκανε την ανακάλυψη. 

«Ήταν σαν έργο τέχνης».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότεροι ύφαλοι ενδεχομένως να ανακαλυφθούν σε αυτά τα βάθη μετά από βελτιώσεις στην τεχνολογία κατάδυσης.

«Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε την επιφάνεια του φεγγαριού καλύτερα από τα βάθη του ωκεανού. Μόνο το 20% ολόκληρου του βυθού έχει χαρτογραφηθεί», δήλωσε η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της Unesco.

Οι περισσότεροι από τους γνωστούς κοραλλιογενείς υφάλους στον κόσμο βρίσκονται σε βάθη 25 μέτρων και άνω, με πολλούς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου καθώς οι ωκεανοί του κόσμου συνεχίζουν να θερμαίνονται. Τον Σεπτέμβριο, μια μελέτη  διαπίστωσε ότι η κάλυψη των κοραλλιογενών υφάλων είχε μειωθεί στο μισό από τη δεκαετία του 1950 λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και της καταστροφής των οικοτόπων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments