Κόσμος

Ο Φρίντριχ Μερτς στα ηνία του CDU

Ο Φρίντριχ Μερτς στα ηνία του CDU
Ο Φρίντριχ Μερτς εκλέχθηκε με σχεδόν 95% στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα

Στην προεδρία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών εξελέγη σήμερα με ποσοστό σχεδόν 95%, στο διαδικτυακό συνέδριο του συντηρητικού κόμματος, όπως αναμένονταν, ο Φρίντριχ Μερτς. 

Όπως μεταδίδει η DW, είχε προηγηθεί πριν τα Χριστούγεννα ψηφοφορία μεταξύ των 380.000 μελών, στην οποία ο 66χρονος πολιτικός διασφάλισε άνετη πλειοψηφία με ποσοστό 62%. Ο Μερτς είναι ο τρίτος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών μετά την Ανεγκρέτ Κραμπ Καρεμπάουερ και τον Άρμιν Λάσετ έπειτα από τη αποχώρηση της Άγκελας Μέρκελ από αυτό το αξίωμα τον Δεκέμβριο του 2018.

«Γνωρίζω ποιες προκλήσεις με περιμένουν ως δέκατο πρόεδρο του κόμματος από το 1948. Αντιμετωπίζω τις νέες μου αρμοδιότητες με απόλυτο σεβασμό», δήλωνε ο Φρίντριχ Μερτς λίγο πριν το διαδικτυακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών. Όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος το 2018 το CDU ήταν στην κυβέρνηση και η Μέρκελ καγκελάριος, ενώ σήμερα οι συντηρητικοί βρίσκονται αποδυναμωμένοι στην αντιπολίτευση.

Θα τα πήγαινε καλά με τον Τραμπ

Ο Μερτς δήλωσε μεταξύ άλλων πως θεωρεί «αυτονόητο ότι ως πρόεδρος θα εκπροσωπεί ένα κόμμα, στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά ρεύματα και ότι θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν σημαντικά». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα μπορέσει «να εντάξει διαφορετικές φωνές στην ηγεσία του κόμματος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η ενότητά του»

Ο Φρίντριχ Μερτς είναι βουλευτής από το 1994. Η εντυπωσιακή άνοδος της Μέρκελ ωστόσο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει πολλές από τις φιλοδοξίες του. Το 2004 βρέθηκε εκτός κομματικού προεδρείου και πέντε χρόνια αργότερα και εκτός κοινοβουλίου. Τα επόμενα χρόνια σταδιοδρόμησε στην οικονομία. Το 2016 ανέλαβε μάλιστα επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος του επενδυτικού ομίλου Blackrock.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Φρίντριχ Μερτς είναι οι ισχυροί του διατλαντικοί δεσμοί. Κανένα άλλο μέλος του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών δεν βρέθηκε την τελευταία δεκαετία περισσότερες φορές στις ΗΠΑ. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός τον εντυπωσιάζει και τον καθορίζει. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι το 2020 ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δήλωνε ότι θα τα πήγαινε καλά με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments