Ελλάδα

Κακοκαιρία Ελπίδα: Στρατός στην Αττική Οδό για τον απεγκλωβισμό οδηγών – Έκτακτες ανακοινώσεις

Κακοκαιρία Ελπίδα: Στρατός στην Αττική Οδό για τον απεγκλωβισμό οδηγών – Έκτακτες ανακοινώσεις
Σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού για τον απεγκλωβισμό οδηγών από την Αττική Οδό

Ολονύχτια επιχείρηση του στρατού είναι σε εξέλιξη στην Αττική Οδό, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 12 ώρες στα αυτοκίνητά τους, με βαρύτητα σε έξι σημεία.

Ο στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και μοιράζει τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγείται ο κόσμος (όσοι θέλουν) εκεί που τους υποδεικνύουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομία.

Πώς έχει η κατάσταση

Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.

– Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.

– Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.

– Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.

– Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

– Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραισκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.

– Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό συμμετέχει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία δρομολογεί άμεσα ένα συρμό χωριητικότητας 300 θέσεων στον Προαστιακό, ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον κόσμο σε προστατευμένο περιβάλλον.

«Το μέλημά μας είναι πως θα βγάλουμε τον κόσμο από την Αττική οδό» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, σε νέες έκτακτες ανακοινώσεις προέβη σε λιγότερο από δύο ώρες  Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για την αυριανή αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό.

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Στυλιανίδης το μέτρο καλύπτει Περιφέρεια Αττικής, Εύβοια, Βοιωτία και Κυκλάδες, Κρήτη και Σποράδες. Αναστέλλεται η λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών εκτός ΟΤΑ Α’ Β’ βαθμού, Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσίων δομών υγείας, σωμάτων ασφαλείας και μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων, ιδιωτικών παρόχων υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων αλλά και επιχειρήσεων που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Οι έκτακτες ανακοινώσεις Στυλιανίδη

Στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.  Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Όσον αφορά στις διακοπές ρεύματος ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και ειδικά στον Μαραθώνα και δυνάμεις εκχιονισμού του δήμου της περιοχής δουλεύουν για την διάνοιξη οδών για να αποκτήσουν πρόσβαση στα σημεία των βλαβών.

«Όλες οι δυνάμεις του κράτους θα μείνουν όλο το βράδυ σε πλήρη ανάπτυξη και καλούμε τους πολίτες να μείνουν σε επαγρύπνηση. Θα αποφύγουμε επιπτώσεις που θα είναι οδυνηρές για όλους μας. Πάση θυσία να αποφύγουμε κάθε απώλεια ζωής. Το ύψος του χιονιού είναι πρωτόγνωρο. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και επαναλαμβάνω την συγγνώμη της Πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως η νύχτα θα είναι δύσκολη, με τον απεγκλωβισμό των οχημάτων να γίνεται στο δαχτυλίδι της Κηφισίας, στην Πεντέλης, ενώ μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη και στην Αττική Οδό με τους οδηγούς να οδηγούνται σε έξι σημεία όπου εκεί τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας για να τους καθοδηγήσουν σε λεωφορεία τα οποία θα τους μεταφέρουν σε ασφάλεια σε άλλα σημεία.

Κατά την απογευματινή ενημέρωση ο κ.Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για το χάος που επικρατεί, ενώ υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων. Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι οφείλουμε μία συγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν».

Παράλληλα με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments