Διεθνή

ΗΠΑ οδηγία: «Ισχυρή σύσταση» στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία

ΗΠΑ οδηγία: «Ισχυρή σύσταση» στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία
ΗΠΑ οδηγία: Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία με την οποία απευθύνει "ισχυρή σύσταση" οι πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ρωσία.

Τα πράγματα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται να κλιμακώνονται λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, ενώ ήδη εκδόθηκε και ταξιδιωτική οδηγία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί πλέον τους πολίτες  να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία «εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία».

Απευθύνεται «ισχυρή σύσταση» στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μεταβούν στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επικαλούμενο για να δικαιολογήσει την οδηγία αυτή «την πιθανότητα παρενόχλησής τους», ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και«αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας».

Το τελεσίγραφο Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι εάν έστω και μία επιπρόσθετη ρωσική δύναμη μπει στην Ουκρανία με επιθετικό τρόπο, η ενέργεια αυτή θα πυροδοτήσει μια σημαντική απάντηση.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη στήριξη της Ρωσίας στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δένει τα χέρια της Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ουκρανίας, απάντησε «ούτε’ κατ’ ελάχιστο». Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι αποφάσεις της Ρωσίας για την Ουκρανία θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τη Γερμανία, είπε στο NBC ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι η χώρα αυτή συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τη Ρωσία. Αναφερόμενος τέλος στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει καθημερινά την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο

Αμερικανικό μεταγωγικό προσγειώθηκε τη νύχτα σε αεροδρόμιο του Κιέβου μεταφέροντας κατ’ εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορτίο 90 τόνων με στρατιωτικό υλικό και πολεμοφόδια «για την προστασία του μετώπου», όπως ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία.

Ανήρτησε, μάλιστα, στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες που καταγράφουν την παράδοση του φορτίου, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα: «η αποστολή – και 2,7 δισ. δολάρια από το 2014 – καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε η πρεσβεία.

Την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν κρίσιμη συνάντηση στη Γενεύη για το ουκρανικό, μετά το πέρας της οποίας έκανα λόγο για «ανοικτές» και «εποικοδομητικές συνομιλίες»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments