Διεθνή

Μαρία Αντουανέτα – Η ιστορία πίσω από το ρολόι αξίας 30 εκατ. δολαρίων

Μαρία Αντουανέτα – Η ιστορία πίσω από το ρολόι αξίας 30 εκατ. δολαρίων
Η ιστορία αυτού του ρολογιού είναι ένας θρύλος δύο πράξεων, με μια απίστευτη ιστορία για την προέλευσή του, συν ένα πρόσφατο σκάνδαλο ληστείας.

Το αριστούργημα του Breguet no.160 που φέρει την ονομασία Marie-Antoinette ή Βασίλισσα, κατασκευάστηκε το 1827 και η αξία του εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Αρκετοί αναρωτιούνται τι είδους ρολόι θα έφτιαχνε ο διάσημος ωρολογοποιός Abraham-Louis Breguet αν ζούσε σήμερα; Ο «νονός της σύγχρονης ωρολογοποιίας» – στον οποίο πιστώνεται η εκβιομηχάνιση της υψηλής ωρολογοποιίας και οι αμέτρητες τεχνολογικές καινοτομίες – μάλλον δεν θα έφτιαχνε ρολόγια. Ως άνθρωπος της πρακτικής, καινοτόμου και όμορφης επίλυσης προβλημάτων, το πιο πιθανό είναι να είχε μια θέση στη Silicon Valley.

Στην πραγματικότητα, το ρολόι του νούμερο 160, η θρυλική Marie-Antoinette είναι ένα αριστούργημα και το προοίμιο ενός υπερυπολογιστή.

Η ιστορία αυτού του ρολογιού είναι ένας θρύλος δύο πράξεων, με μια απίστευτη ιστορία για την προέλευσή του, συν ένα πρόσφατο σκάνδαλο ληστείας.

Όλα ξεκίνησαν με έναν άνδρα γοητευμένο και ερωτευμένο με τη Βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα, που κράτησε την ανωνυμία του, ο οποίος, το 1783, ανέθεσε στον Breguet να φτιάξει το πιο περίπλοκο και πολύτιμο ρολόι για τη ολοένα και πιο αντιδημοφιλή βασίλισσα του.

Ο Breguet κολακευμένος δεόντως, συνδύασε το διαφανές ρολόι τσέπης με πολλές από τις δικές του εφευρέσεις (όπως η θέση των αστεριών, η κατάσταση κουρδίσματος και ένα αέναο ημερολόγιο) όλα σε πολύτιμο μέταλλο.

Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα: τα 823 εξαρτήματα του ρολογιού χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια για την παραγωγή τους, πράγμα που σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε πολύ μετά την εκτέλεση της Μαρίας Αντουανέτας και τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του ίδιου του Breguet (ολοκληρώθηκε από το εργαστήριό του, υπό την επίβλεψη του γιου του).

Στη συνέχεια αποκτήθηκε από τον Sir David Salomons. Μετά τον θάνατο του Salomons το 1925, το ρολόι εντάχθηκε στη σημαντική συλλογή ρολογιών τσέπης του 18ου και 19ου αιώνα του Βρετανού δικηγόρου ως βασική έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην Ιερουσαλήμ (που ιδρύθηκε από την κόρη του τη δεκαετία του 1970).

Σε μια συγκλονιστική ανατροπή χρόνια αργότερα, στις 17 Απριλίου 1983, πάνω από 100 από τα σπάνια ρολόγια του Sir David, συμπεριλαμβανομένου του Marie-Antoinette, εξαφανίστηκαν μέσα σε μια νύχτα.

Η κλοπή παρέμεινε μυστήριο για 23 χρόνια έως ότου η ισραηλινή αστυνομία έλαβε δύο πληροφορίες από άτομα που ισχυρίζονταν ότι τους είχαν δείξει αντικείμενα από τη συλλογή.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο Naaman Diller, ένας επιτήδειος Ισραηλινός διαρρήκτης που έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1960, είχε παρακάμψει μόνος του το σύστημα ασφαλείας του μουσείου πριν μοιράσει τα κλοπιμαία σε χρηματοκιβώτια σε Ηνωμένες Πολιτείες,  Ευρώπη και Ισραήλ.

Μετά το θάνατό του το 2004, η χήρα του προσπάθησε να πουλήσει τα αντικείμενα, ωστόσο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για κλεπταποδοχή. Από τα 106 ρολόγια, τα 39 -συμπεριλαμβανομένου του δώρου της Μαρίας Αντουανέτας – αποκαταστάθηκαν και επιστράφηκαν στο μουσείο, όπου παραμένουν εκτεθειμένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments