Πολιτισμός

Μουσείο Ρότερνταμ: Μια μοναδική εμπειρία στις ωραιότερες αποθήκες

Μουσείο Ρότερνταμ: Μια μοναδική εμπειρία στις ωραιότερες αποθήκες

Πηγή Φωτογραφίας: Το Depot σε σχήμα μπολ υποδέχεται το κοινό | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV

Μουσείο Ρότερνταμ: Φημίζεται ως «η πρώτη δημόσια αποθήκη τέχνης στον κόσμο» καθώς δεν υπάρχουν εκθέσεις, αλλά μπορείτε να περιηγηθείτε σε 151.000 έργα τέχνης.

Το Μουσείο Boijmans Van Beuningen, ο δήμος του Ρότερνταμ και το Ίδρυμα De Verre Bergen εγκαινίασαν το Depot Boijmans Van Beuningen, ένα κτίριο αποθήκευσης έργων τέχνης που σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία MVRDV, το οποίο είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό στο Ρότερνταμ. Τα περισσότερα διάσημα έργα ζωγραφικής ανήκουν σε μουσεία, ωστόσο ορισμένα έργα τέχνης έχουν παραμείνει σε ιδιωτικές συλλογές. Κάποια θα τα βρείτε και στο μουσείο Ρότερνταμ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Boijmans Van Beuningen (@boijmans)

Φημίζεται ως «η πρώτη δημόσια αποθήκη τέχνης στον κόσμο» και έχει διαφορετική δυναμική και λειτουργία από εκείνη ενός συνηθισμένου μουσείου: δεν υπάρχουν εκθέσεις, αλλά μπορείτε να περιηγηθείτε σε 151.000 έργα τέχνης ή να ρίξετε μια ματιά στο παρασκήνιο της συντήρησης και αποκατάστασης των έργων.

Το μουσείο είναι ντυμένο με καθρεφτάκια

Οι γυάλινες προθήκες είναι γεμάτες με έργα τέχνης και βρίσκονται στο επίκεντρο του μουσείου, προτείνοντας έναν άλλο τρόπο να βλέπουμε τα έργα τέχνης. Ένας χρόνος πέρασε μέχρι να κατασκευαστεί  και να κάνει τα εγκαίνιά του, ωστόσο η αναμονή άξιζε καθώς αναμφίβολα αποζημίωσε το κοινό, αφού είναι η πρώτη ανοιχτή αποθήκη μουσείου, με τα έργα σε δημόσια θέα, τη στιγμή που τα περισσότερα μουσεία μπορούν να παρουσιάσουν μόνο περίπου το 20 τοις εκατό ή λιγότερο των συλλογών τους ανά πάσα στιγμή. Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τις διάφορες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, οι οποίες παρουσιάζουν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτική, έπιπλα, κεραμικά και άλλα.

Το Μουσείο Boijmans Van Beuningen είναι το πιο γνωστό μουσείο τέχνης στο Ρότερνταμ. Βρίσκεται στο Museumpark, στο κέντρο της πόλης, και με τους καθρέφτες  που ντύνουν την είσοδο αντανακλούν την πόλη και τη φύση που περιβάλλει το μέρος.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV έδωσε στο κτίριο μορφή σε σχήμα μπολ, η οποία είναι ντυμένη με γυάλινο καθρέφτη, ενώ η οροφή του είναι ένας κήπος γεμάτος δέντρα. Στο εσωτερικό συνδυάζει αποθηκευτικούς χώρους με στούντιο και αίθουσες συντήρησης. Αποκαλύπτοντας το γεμάτο τέχνη εσωτερικό του στο κοινό για πρώτη φορά, το κτίριο έχει διαθέσιμους 63.000 πίνακες, φωτογραφίες, ταινίες και αντικείμενα και 88.000 εκτυπώσεις και σχέδια.

Tα πάνελ με τα έργα τέχνης στο εσωτερικό του Depot | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV

Στον πυρήνα του υπάρχει ένα αίθριο που εκτείνεται μέχρι την οροφή ύψους 35 μέτρων. Είναι γεμάτο με προθήκες που δημιούργησε η σχεδιάστρια Marieke van Diemen. Άλλες προθήκες ευθυγραμμίζονται, ενώ άλλες σχηματίζουν γέφυρες στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τις βόλτες τους. Είναι όλες γεμάτες με διαφορετικά αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου, δίνοντας στους επισκέπτες μια διαφορετική εμπειρία τέχνης. Σε ένα από τα σημεία του Depot που αποκαλύπτονται στο κοινό βρίσκεται το «Untitled (Manhole)», ένα γλυπτό του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan που στο παρελθόν δεν είχε εκτεθεί πλήρως, καθώς το κομμάτι έχει σχεδιαστεί για να κρύβεται μερικώς κάτω από ένα πάτωμα. Εδώ, μπορεί ο επισκέπτης να το θαυμάσει ολόκληρο.

Το εσωτερικό είναι οργανωμένο σε επτά κύρια επίπεδα, που περιλαμβάνουν 20 διαφορετικά τμήματα αποθήκης. Δεκατέσσερα από αυτά χρησιμοποιούνται από το μουσείο, ενώ άλλα έξι μισθώνονται από ιδιώτες συλλέκτες.

Αυτοί οι αποθηκευτικοί χώροι χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές «κλιματικές ζώνες», οργανωμένες ανάλογα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι γυάλινοι τοίχοι καθιστούν δυνατή τη θέαση αυτών των περιοχών από το αίθριο, δίνοντας μια πιο δυναμική αίσθηση στο εσωτερικό.

Ο καλλιτέχνης John Körmeling έχει διακοσμήσει το λόμπι της εισόδου του κτιρίου, χρησιμοποιώντας φώτα νέον και γλυπτικά στοιχεία για να δημιουργήσει μια αισθητική υψηλής τεχνολογίας. Αυτό ενισχύεται από τις πόρτες εισόδου, οι οποίες σηκώνονται «σαν gadget από ταινία Τζέιμς Μποντ». Το επάνω επίπεδο διαθέτει εστιατόριο και χώρο εκδηλώσεων σχεδιασμένο από το στούντιο σχεδιασμού Concrete με έδρα το Άμστερνταμ. Αυτό συνδέεται με τον κήπο στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, ο οποίος είναι ένα δάσος από σημύδες, πεύκα και χαμηλή βλάστηση. Ο εσωτερικός χώρος του Depot με τα έργα τέχνης | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV

Το μουσείο αποφάσισε με αυτή την κατασκευή του Depot να φέρει σε επαφή το κοινό με τη συλλογή Boijmans με έναν καινοτόμο τρόπο και να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες επισκεπτών, από μαθητές μέχρι συλλέκτες και τουρίστες στο Ρότερνταμ.

Τι εκθέματα θα βρεις

Ιδρύθηκε το 1849 και πήρε το όνομα του Φρανς Μπόιμανς, που δώρισε τη συλλογή του στην πόλη. Μεγάλο μέρος της πρώτης συλλογής, όμως, καταστράφηκε σε μια μεγάλη πυρκαγιά το 1864. Η συλλογή του επιχειρηματία φαν Μπένινγκεν προστέθηκε στο μουσείο το 1958, οπότε και αυτό μετονομάστηκε σε «Μουσείο Μπόιμανς – φαν Μπένινγκεν».

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνεται επίσης μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων σε χαρτί (χαρακτικά, σχέδια, λιθογραφίες κ.λπ.) στον κόσμο, με χρονική έκταση από τον Μεσαίωνα ως τη σύγχρονη εποχή και έργα που έχουν φιλοτεχνήσει οι Ιερώνυμος Μπος, Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος, Ρέμπραντ, Κλοντ Μονέ, Βασίλι Καντίνσκι, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Μαουρίτσιο Κατελάν, Πολ Σεζάν, Ρενέ Μαγκρίτ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μαρκ Ρόθκο, Έντβαρτ Μουνκ και Βίλεμ ντε Κούνινγκ. Οι συλλογές του μουσείου έχουν εμπλουτιστεί από μικρότερες συλλογές με έργα τέχνης του Μεσαίωνα και της φλαμανδικής τέχνης.

Με τον ορίζοντα του Ρότερνταμ να αντικατοπτρίζεται επάνω του και να έχει τη συμβολική σημασία του καθρέφτη σε κάθε μορφή τέχνης, το Depot ζωντανεύει το περιβάλλον του ενώ δημιουργεί ισχυρές σχέσεις με το πάρκο και τα γειτονικά κτίρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments