Πολιτισμός

Οι πιο σημαντικές εκθέσεις στον κόσμο το 2022

Οι πιο σημαντικές εκθέσεις στον κόσμο το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Instagram: vencesdaisy13

Ενώ η πανδημία καλά κρατεί, ο κόσμος της τέχνης προγραμματίζει σημαντικές διοργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες η Documenta 15 και η Μπιενάλε Βενετίας.

Κάσελ, Γερμανία, 18 Ιουνίου – 25 Σεπτεμβρίου

Η διοργάνωση της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης στον κόσμο εν μέσω πανδημίας ήταν δύσκολη, αλλά μετά από κάποιες αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί, η Documenta 15 θα γίνει τελικά στο Κάσελ αυτό το καλοκαίρι. Σε επιμέλεια της ινδονησιακής καλλιτεχνικής κολεκτίβας Ruangrupa, υπόσχεται να είναι μια αντανάκλαση της εποχής μας, όσο ήταν και οι προηγούμενες εκδόσεις αυτής της διοργάνωσης που παρουσιάζεται κάθε πέντε χρόνια. Οι καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος είναι κυρίως από τον παγκόσμιο νότο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη documenta fifteen (@documentafifteen)

Συμμετέχουν κυρίως ακτιβιστικές συλλογικότητες παρά μεμονωμένα άτομα. Ανάμεσα τους το The Nest Collective της Κένυας, το La Intermundial Holobiente της Αργεντινής, το Keleketla! Library της Νότιας Αφρικής και το Sa Sa Art Projects της Καμπότζης. Στους χώρους που θα φιλοξενηθούν τα έργα περιλαμβάνονται ένα πρώην πολυκατάστημα και μια πρώην αποθήκη κρασιού, καθώς και πιο παραδοσιακές τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν και παλιότερα, όπως το μουσείο Fridericianum της πόλης.

Μπιενάλε Βενετίας

Βενετία, 23 Απριλίου – 27 Νοεμβρίου

Η παγκόσμια πανδημία, οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι μερικές μόνο από τις σημαντικότερες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας που βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς των καλλιτεχνών στη φετινή κύρια έκθεση της 59ης Μπιενάλε της Βενετίας. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες διοργανώνεται, η Μπιενάλε φιλοδοξεί να είναι μια αισιόδοξη έκθεση», λέει η επιμελήτριά της, Σεσίλια Αλεμάνι. «Ως η πρώτη Ιταλίδα σ’ αυτή τη θέση, σκοπεύω να δώσω φωνή σε καλλιτέχνες ώστε να δημιουργήσουν μοναδικά έργα που αντικατοπτρίζουν τα οράματά τους και την κοινωνία μας», δήλωσε η Αλεμάνι.

150 χρόνια Μοντριάν

Kunstmuseum, Χάγη, 2 Απριλίου – 25 Σεπτεμβρίου. Fondation Beyeler, Βασιλεία, 5 Ιουνίου – 9 Οκτωβρίου. K20, Ντίσελντορφ, 29 Οκτωβρίου – 10 Φεβρουαρίου 2023

Με μόλις τρία βασικά χρώματα (εκτός του άσπρου και μαύρου) και δύο τακτικές κατευθύνσεις, ο Πιτ Μοντριάν πήγε τη ζωγραφική σε νέα επίπεδα αφαίρεσης. Η επιρροή του στον Μοντερνισμό ήταν τεράστια – στις εικαστικές τέχνες καθώς και στο σχέδιο, την αρχιτεκτονική και τη μόδα. Για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννησή του στην πόλη Amersfoot της Ολλανδίας, πολλά μουσεία πραγματοποιούν μεγάλες διοργανώσεις για το έργο του, με πρώτη αυτήν στο Kunstmuseum της Χάγης. Στο Fondation Beyeler, κοντά στη Βασιλεία της Ελβετίας, και στο K20 του Ντίσελντορφ στη Γερμανία, θα εκτεθούν οι πρώιμοι πίνακές του, οι οποίοι επηρεάστηκαν από την ολλανδική τοπογραφία και τον μετα-ιμπρεσιονισμό. Μετά από αυτή την περίοδο ο Μοντριάν άφησε την αναπαράσταση για να καταλήξει στους αφηρημένους πίνακες.

Ο Υβ Σεν Λοράν σε έξι μουσεία του Παρισιού

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Κέντρο Πομπιντού, Μουσείο Ορσέ, Εθνικό Μουσείο Πικάσο, Μουσείο Υβ Σεν Λοράν, Λούβρο, 29 Ιανουαρίου – 15 Μαΐου

Πριν από εξήντα χρόνια, η πρώτη επίδειξη μόδας με το όνομα Yves Saint Laurent (YSL) βγήκε στην πασαρέλα. Για να γιορτάσουν αυτό το ορόσημο, έξι παριζιάνικα μουσεία συνεργάστηκαν σε μια έκθεση που εκτείνεται σε όλη την πόλη. Στο καθένα από αυτά θα συνδυάσουν δημιουργίες YSL με έργα καλλιτεχνών όπως οι Μοντριάν, Πικάσο, Ματίς, Μπονάρ και Ντυφί. Για παράδειγμα, στο Musée d’ Art Moderne de Paris, δίπλα στο La Fée Electricité του Ντυφί (Η Νεράιδα του Ηλεκτρισμού, 1937) θα εκτεθούν τρία εντυπωσιακά μεταξωτά φορέματα, ενώ το Μουσείο Ορσέ θα επικεντρωθεί στη γοητεία του με τον Μαρσέλ Προυστ, που πιθανώς ενέπνευσε στον Σεν Λοράν το πρώτο σμόκιν για γυναίκες. Εν τω μεταξύ, στο Εθνικό Μουσείο Πικάσο αποδεικνύεται η επιρροή του Ισπανού καλλιτέχνη στον σχεδιαστή μόδας, από το αφιέρωμα στα σκηνικά και τα κοστούμια των Ballets Russes του Πικάσο (1976) μέχρι τον κυβισμό στη συλλογή του 1988.

Φέιθ Ρίνγκολντ: American People

New Museum, Νέα Υόρκη, 17 Φεβρουαρίου – 5 Ιουνίου

Αυτή είναι η πρώτη αναδρομική έκθεση της πρωτοπόρου Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Φέιθ Ρίνγκολντ στη γενέτειρά της, τη Νέα Υόρκη. Η έκθεση θα καλύπτει έξι δεκαετίες της πολύπλευρης και γόνιμης καριέρας της 91χρονης ζωγράφου, γλύπτριας συγγραφέως, περφόρμερ και ακαδημαϊκού, από έργα που δημιουργήθηκαν ως διεκδικητική απάντηση στην εποχή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, μέχρι αυτοβιογραφικά κομμάτια που αφηγούνται ιστορίες από την αναβίωση της τέχνης στο Χάρλεμ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη New Museum (@newmuseum)

Ντονατέλο: Η Αναγέννηση

Palazzo Strozzi και Museo del Bargello, Φλωρεντία, 19 Μαρτίου – 31 Ιουλίου

Gemäldegalerie, Βερολίνο, 2 Σεπτεμβρίου – 8 Ιανουαρίου 2023

Στην εποχή του, ο Φλωρεντινός γλύπτης του 15ου αιώνα Ντονατέλο θεωρούνταν «ο δάσκαλος των δασκάλων». Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε καμία σημαντική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Αυτό πρόκειται να αλλάξει τον Μάρτιο, με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του που ανοίγει στη Φλωρεντία, στο Palazzo Strozzi και στο κοντινό Museo Nazionale del Bargello, το οποίο φιλοξενεί τη σημαντικότερη συλλογή έργων του γλύπτη, συμπεριλαμβανομένου του David (γύρω στο 1440). Μικρότερες παρουσιάσεις θα γίνουν στο Gemäldegalerie στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο και στο Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο τον επόμενο χρόνο.

Φεστιβάλ γλυπτικής του Παγκόσμιου Κυπέλλου, Κατάρ, όλο το χρόνο

Τους φίλους του ποδοσφαίρου που πετούν στη Ντόχα για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο (που ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου) θα υποδεχθεί το μνημειώδες χρυσό γλυπτό του Τομ Κλάασεν με το εθνικό πουλί του Κατάρ, το γεράκι. Δημιουργημένο από τον Ολλανδό καλλιτέχνη, είναι ένα από τα πάνω από 40 νέα δημόσια έργα που θα υπολοιηθούν σε όλη τη μικρή πολιτεία της χερσονήσου. Το πρόγραμμα του «υπαίθριου μουσείου» επιβλέπεται από τη Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, την αδερφή του κυβερνώντος εμίρη η οποία είναι επικεφαλής των μουσείων του Κατάρ. Άλλα έργα περιλαμβάνουν κομμάτια των Bruce Nauman, Isa Genzken, Subodh Gupta, Mark Handforth και Katharina Fritsch.

Σεζάν

Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, 15 Μαΐου – 5 Σεπτεμβρίου

Tate Modern, Λονδίνο, 6 Οκτωβρίου – 12 Μαρτίου 2023

Το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου και η Tate Modern του Λονδίνου διοργανώνουν τη μεγαλύτερη έκθεση για τον Πολ Σεζάν (1839-1906) εδώ και μια γενιά. Ονομάζεται απλά «Σεζάν» και θα καλύπτει ολόκληρη την καριέρα του καλλιτέχνη. Η έκθεση στο Σικάγο θα περιλαμβάνει 90 ελαιογραφίες, 40 έργα σε χαρτί και δύο σκίτσα, ενώ στο Λονδίνο θα δούμε 70 λάδια και 18 σε χαρτί. Ο Σεζάν άσκησε μεγάλη επιρροή στους μεταγενέστερους ζωγράφους, συμπεριλαμβανομένων των Μονέ, Πισαρό, Ματίς και Πικάσο. Η τεχνική ανάλυση της παλέτας του καλλιτέχνη και της δομής των συνθέσεών του θα συμβάλουν στην κατανόησή μας για το πώς ο Σεζάν δημιούργησε τους πίνακές του. Το Σικάγο υπόσχεται ότι η διοργάνωση «θα επανατοποθετήσει τον Σεζάν, έναν γίγαντα της ιστορίας της τέχνης, στη δική μας εποχή».

The Space Between: Το Μοντέρνο στην Κορεατική Τέχνη

Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες, 11 Σεπτεμβρίου – 19 Φεβρουαρίου 2023

Πέρυσι υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση της Νότιας Κορέας και οι δυτικές γκαλερί τέχνης έσπευσαν να ανοίξουν παραρτήματα στη Σεούλ. Αλλά το Μουσείο Τέχνης της κομητείας του Λος Άντζελες (Lacma) εξερευνά την κορεατική τέχνη εδώ και αρκετά χρόνια, με μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις. Το Space Between εκτείνεται στην κρίσιμη αλλά συχνά παραμελημένη περίοδο 1897 έως 1964, η οποία χρονολογείται από το τέλος της περιόδου Joseon, της τελευταίας κορεατικής δυναστείας, μέχρι την αποικιακή περίοδο (1910-45, όταν η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κατοχή), ώς τον πόλεμο της Κορέας (1950-53), μετά τον οποίο υπήρξαν έντονες αμερικανικές πολιτιστικές επιρροές όπως ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός στις εικαστικές τέχνες. Οι καλλιτέχνες της τελευταίας περιόδου επηρεάστηκαν επίσης από το ευρωπαϊκό κίνημα Art Informel. Η έκθεση ρίχνει και μια ματιά στο μοντέρνο και τις απαρχές της σύγχρονης τέχνης, με καλλιτέχνες όπως οι Youn Myeong-Ro, Lee Sangbeom και Park Rehyun. Είναι μια μεγάλη ιστορία την οποία αφηγείται το έργο 90 καλλιτεχνών με 140 πίνακες, φωτογραφίες και γλυπτά.

Ο κόσμος του Στόουνχεντζ

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο, 17 Φεβρουαρίου – 17 Ιουλίου

Χτισμένο πριν από πάνω από 4.000 χρόνια, το Στόουνχεντζ είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία στον κόσμο μέχρι σήμερα. Ποιος το έχτισε και κατοικούσε στην προϊστορική Βρετανία; Η ταινία The World of Stonehenge μας έδειξε ότι οι περιοχές των μνημείων ήταν πιο ανεπτυγμένες από ό,τι πιστεύεται ευρέως, με καλά εδραιωμένους εμπορικούς δεσμούς με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ένα από τα αναμφισβήτητα highlights της έκθεσης θα είναι ο δίσκος Nebra Sky, ηλικίας 3.600 ετών, η παλαιότερη σωζόμενη απεικόνιση του σύμπαντος, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη σημερινή Γερμανία και θα παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments