Χάος στη Βενετία για τον Αμερικανό πρέσβη: Διαδηλωτές περικύκλωσαν το υπερπολυτελές γιοτ του
Πηγή Φωτογραφίας: AP/Χάος στη Βενετία για τον Αμερικανό πρέσβη: Διαδηλωτές περικύκλωσαν το υπερπολυτελές γιοτ του
Σκηνές έντασης εκτυλίχθηκαν στη Βενετία, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιταλία, Τίλμαν Φερτίτα, ο οποίος κατέπλευσε στην πόλη με το υπερπολυτελές γιοτ Boardwalk, μήκους 117 μέτρων.
Οι συγκεντρωμένοι χαρακτήρισαν την παρουσία του ανεπιθύμητη, κάνοντας λόγο για επίδειξη πλούτου και πολιτικής ισχύος σε μία πόλη που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό και την ακρίβεια.
Συνθήματα κατά του Τραμπ και του Αμερικανού πρέσβη
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Make America Read Again» και «Venezia non si USA», ένα λογοπαίγνιο που σημαίνει «Η Βενετία δεν είναι για να τη χρησιμοποιούν». Παράλληλα, πέταξαν φουσκωτά παιχνίδια και μπάλες παραλίας προς την κατεύθυνση του γιοτ, σε μία συμβολική διαμαρτυρία.
Οι κινητοποιήσεις συνδέθηκαν επίσης με την αντίθεση στις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και με την κριτική για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στις τιμές της ενέργειας.
Μικροσυμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις
Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν περισσότερο το σημείο όπου ήταν αγκυροβολημένο το γιοτ, συνάντησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Ακολούθησαν σύντομες εντάσεις, με τις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν τις ασπίδες τους για να απωθήσουν το πλήθος, ενώ μετά το περιστατικό οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή» προς τον πρέσβη, τις τοπικές αρχές και την αστυνομία.
Γιατί βρίσκεται στη Βενετία ο Τίλμαν Φερτίτα
Η επίσκεψη αποτελεί μέρος της περιοδείας «Coastal Diplomacy 250», μιας πρωτοβουλίας που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ετών από την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον Φερτίτα, η περιοδεία αποσκοπεί στην ανάδειξη των ιστορικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας, με στάσεις σε 13 παράκτιες περιοχές της χώρας.
Η απάντηση του Αμερικανού πρέσβη
Ο Αμερικανός πρέσβης τοποθετήθηκε σύντομα για τις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση και στις ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Παράλληλα, αναμένεται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του ιστορικού φεστιβάλ Redentore, ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Βενετίας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο