Focus

Έκκληση ΟΗΕ να βγουν απ’ τον «πάγο» τα χρήματα του Αφγανιστάν

Έκκληση ΟΗΕ να βγουν απ’ τον «πάγο» τα χρήματα του Αφγανιστάν
«Τα χρήματα ανήκουν στον αφγανικό λαό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαπραγματεύσεις ή ως εργαλείο τιμωρίας των Αφγανών για τη νέα πραγματικότητα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα τους».

Έκκληση ΟΗΕ στα έθνη να ενισχύσουν γενναία την ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Αφγανούς που ζουν σε μια «παγωμένη κόλαση», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενος στο πάγωμα των διαπιστευμάτων του Αφγανικού λαού, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην χώρα, από τους Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Ο Αφγανικός λαός ζει έκτοτε σε μία «παγωμένη κόλαση», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενος στα πάγωμα βοηθημάτων, διαπιστευμάτων και κεφαλαίων της χώρας, πράξη που επιβλήθηκε σαν κυρωτικό μέσο πίεσης των Ταλιμπάν. Που όμως τελικά, δεν τιμωρεί τους Ταλιμπάν. Αλλά τον ίδιο τον δύσμοιρο Αφγανικό λαό.

Η έκκληση Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, απευθύνοντας τη δραματική έκκληση, ζήτησε από τα κράτη, που εφάρμοσαν κυρώσεις στο Αφγανιστάν θέλοντας να τιμωρήσουν τους Ταλιμπάν, να απελευθερώσουν τα σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια, που υπάρχουν σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για να σώσουν την οικονομία. του Αφγανιστάν από το χείλος της κατάρρευσης. Όπως επισήμανε οι εν λόγω κυρώσεις τιμωρούν τελικά τον άγρια δοκομαζόμενο λαό της χώρας και όχι τους δυνάστες του. Και επισήμανε πως αυτό μπορεί να προκαλέσει μαζική έξοδο ανθρώπων, ορδές των οποίων, θα ρίσκαραν και τη ζωή τους ακόμα, προκειμένου να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ο Γκουτέρες επισήμανε πως η ρευστότητα πρέπει επειγόντως να αποκατασταθεί στην αφγανική οικονομία. Είπε ότι αυτό σημαίνει απελευθέρωση των παγωμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, επανασύνδεση με την κεντρική τράπεζά της και εύρεση άλλων τρόπων εισφοράς χρημάτων.

Η Κίνα και η Ρωσία επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν, ενώ η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει «αρκετές επιλογές για να αμβλύνει αυτή τη μεγάλη κρίση ρευστότητας».

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος χορηγός της πολύπαθης χώρας

Είπε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανακοίνωσαν την αρχική συνεισφορά 308 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν στις 11 Ιανουαρίου, παραμένουν ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας της χώρας. Αλλά «θα απαιτηθεί πολύ περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να καλύψει το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ανάγκης που βιώνει ο αφγανικός λαός», τόνισε. 

Η τόσο εξαρτώμενη από τη βοήθεια τρίτων οικονομία του Αφγανιστάν είχε διαρραγεί, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Η διεθνής κοινότητα πάγωσε τότε τα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν στο εξωτερικό και σταμάτησε την οικονομική υποστήριξη, απρόθυμη να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν. Και αυτό δεεδομένης της βαρβαρότητας που επέδειξαν (και επιδεικνύουν), κατά τη διακυβέρνησή τους το 1996-2001. Η απόφαση ελήφθη επίσης δεδομένων των αναχρονιστικών μεθόδων των Ταλιμπάν.  Ενδεικτικά δηλαδή και δεδομένης της άρνησής τους να διατηρήσουν την πρόσβαση κοριτσιών στην εκπαίδευση και να επιτρέψουν στις γυναίκες να εργαστούν.

Πείνα και εξαθλίωση –  Πουλάνε ακόμα και τα μωρά τους, για να αγοράσουν λίγα τρόφιμα…

Ο ΟΗΕ καταγγέλει πως 8,7 εκατομμύρια Αφγανοί βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, ενώ όπως είπε ο Γκουτέρες περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού βιώνει πια, πραγματικά  «ακραία επίπεδα πείνας».

Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού έχει πρόσβαση μόνο σε μολυσμένο πόσιμο νερό και ορισμένες οικογένειες, φτάνουν πια σε τέτοιο σημείο απόγνωσης, ώστε  πουλάνε τα μωρά τους για να αγοράσουν τρόφιμα», αποκάλυψε.

Το συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα τον περασμένο μήνα που δηλώνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Αφγανούς δεν παραβιάζει τις κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν, αλλά ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, είπε ότι η βοήθεια «χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό και πολιτικό εργαλείο. Αυτό συμβαίνει και πλέον «παίζουν με τις ζωές και την ευημερία 38 εκατομμυρίων Αφγανών που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», είπε ο Zhang. Και πρόσθεσε πως ότι το πάγωμα των αφγανικών περιουσιακών στοιχείων και οι μονομερείς κυρώσεις «δεν είναι λιγότερο θανατηφόρες από τη στρατιωτική επέμβαση».

Τα χρήματα αυτά ανήκουν στον Αφγανικό λαό – Δεν είναι εργαλείο πίεσης, ούτε τιμωρίας των Ταλιμπάν

Εάν οι γυναίκες του Αφγανιστάν «δεν μπορούν καν να έχουν φαγητό ή να επιβιώσουν, τότε η συζήτηση για εκπαίδευση, απασχόληση και πολιτική συμμετοχή πέφτει στο κενό», πρόσθεσε. Ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας Ντμίτρι Πολυάνσκι προειδοποίησε επίσης, ότι εάν δεν επιλυθεί γρήγορα το ζήτημα της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Αφγανιστάν, «το Αφγανιστάν δεν έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές για έξοδο από αυτήν την τρομερή κρίση».

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς χορηγούς να επιστρέψουν τα χρήματα στη χώρα», είπε. «Τα χρήματα ανήκουν στον αφγανικό λαό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαπραγματεύσεις ή ως εργαλείο τιμωρίας των Αφγανών για τη νέα πραγματικότητα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα τους».

Ο Polyansky προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν όχι μόνο θα αυξήσουν τον αριθμό των προσφύγων, αλλά θα «ενισχύσουν την τρομοκρατική δραστηριότητα, θα τροφοδοτήσουν την παραγωγή ναρκωτικών και, ως αποτέλεσμα, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια τόσο στην περιοχή όσο και πέρα ​​από αυτήν». 

Νορβηγία: Οι πρόσφατες συνομιλίες των Ταλιμπάν με τη Δύση στο Όσλο

Αυτή την εβδομάδα, μια αντιπροσωπεία υψηλής κλίμακας ιεραρχικά των Ταλιμπάν συναντήθηκε με εκπροσώπους της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών στη νορβηγική πρωτεύουσα, Όσλο. 

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτόν τον μήνα και προέδρευσε της συνεδρίασης, είπε ότι η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε επίσης απευθείας συνομιλίες με εκπροσώπους από τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία και ξεκαθάρισε πως αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

«Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, να τους δεσμεύσουμε και να παρουσιάσουμε πολύ σαφείς προσδοκίες, γιατί το Αφγανιστάν σήμερα αντιμετωπίζει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και ένα εκατομμύριο παιδιά μπορεί να πεθάνουν από την πείνα», είπε ο Støre σε συνέντευξή του στο Associated Press. Διαβεβαίωσε επίσης,  ότι δεν έγινε κανενός είδους διαπραγμάτευση,, δεν υπεγράφη συμφωνία, αλλά σχολίασε, πως απ’  όσο μπόρεσε να διακρίνει οι συνομιλίες αυτές ήταν «η αρχή για κάτι που μπορεί και να οδηγήσει κάπου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments