Οικονομία

Καπιταλισμός: Τι θα συμβεί μετά τον κορωνοϊό – Τι έδειξε η υγειονομική κρίση

Καπιταλισμός: Τι θα συμβεί μετά τον κορωνοϊό – Τι έδειξε η υγειονομική κρίση
Καπιταλισμός: Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να επιστρέψουν στους σωστούς ρόλους τους για να ξεκινήσουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να επιστρέψουν στους σωστούς ρόλους τους για να ξεκινήσουν την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Το τελευταίο έγγραφο του Ινστιτούτου Άνταμ Σμιθ αναφέρει ότι οι ελεύθερες αγορές, η περιορισμένη κυβέρνηση, η δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα έχουν προσφέρει τεράστια ανθρώπινη ευημερία. Ανέβασαν το βιοτικό μας επίπεδο, παρείχαν κοινωνική κινητικότητα και προστάτεψαν την ανθρώπινη ελευθερία.

Ορισμένοι όμως τώρα, ιδιαίτερα ως απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού, ζητούν μια νέα διευθέτηση. Ισχυρίζονται ότι η κρίση έχει δείξει την ανάγκη για ένα μεγαλύτερο κράτος καθώς και μια νέα αποστολή για τις επιχειρήσεις που υποβαθμίζει τη σημασία του κέρδους. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι κάτι καινούριο καθώς πολλοί πρότειναν το ίδιο πριν από την κρίση. Ωστόσο, αυτή η κρίση σε συνδυασμό με την φθίνουσα πίστη του κοινού τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στις εταιρείες θα μπορούσε να πειραχτεί με μια μορφή καταστροφικού κορπορατισμού για να αναδιαμορφώσει την κοινωνία με μη εποικοδομητικό τρόπο. Βόλος

Τι πρέπει να αποφευχθεί

Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να μάθουμε τα σωστά μαθήματα σχετικά με την κρατική ικανότητα και τον ρόλο των επιχειρήσεων. Εάν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Πολλές κυβερνήσεις αγωνίστηκαν να παράσχουν μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας όμως απέτυχαν να ανταποκριθούν έγκαιρα και περιόρισαν εργαλεία, όπως οι δοκιμές, που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. H μετάλλαξη Δέλτα ή Όμικρον καθώς και οι εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας ανά τον πλανήτη γίνονται ο νέος αστάθμητος παράγοντας στην πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης – ένας παράγοντας που, σε συνδυασμό με την έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών, αφήνει ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτυπώματά του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments