Άποψη

Η στρατηγική της πόλωσης και της πρώτης…Κυριακής

Η στρατηγική της πόλωσης και της πρώτης…Κυριακής
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για το πώς αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία του κόμματος εντός κοινοβουλίου με την πρόταση μομφής και εκτός με την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση του καταστροφικού χιονιά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν ως θετική τη παρουσία του κόμματος και εντός κοινοβουλίου με τη πρόταση μομφής και εκτός με την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση του καταστροφικού χιονιά. Θεωρούν, δε, πως η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε μια πολιτική φθορά. Οι εξελίξεις, πιστεύουν θα είναι ραγδαίες και εξαιτίας της οικονομικής στενωπού. Η απόφαση είναι ειλημμένη: σκληρό ροκ και ανάδειξη της «νέας φτωχοποίησης». Οι εποχές μπορεί να μην είναι μνημονιακές αλλά το πλαίσιο παραμένει το ίδιο: μείωση εισοδημάτων στους αδύναμους, ακρίβεια, αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, διάλυση της μέσης οικογένειας.

Τούτων δοθέντων η Κουμουνδούρου, επιλέγει τη σύγκρουση: πολιτική, οικονομική και προσωπική. Τσίπρας εναντίον Μητσοτάκη. Μια τακτική που θεωρείται πως για το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι με θετικό πρόσημο. Η κεφαλοποίηση της βουβής οργής που εκτιμούν πως ενισχύεται, ισοδυναμεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, το μέγιστο κέρδος σε επίπεδο εκλογών. Όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. Ειρήσθω εν παρόδω, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως το 2022 θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Τα σενάρια για τα αποτελέσματα της Κυριακής των εκλογών είναι πολλά και διαφορετικά. Η προοπτική της «δεύτερης» Κυριακής, δεν αποτελεί για τον Αλέξη Τσίπρα τη πρώτη προτίμηση του. Ο στόχος του, όπως εκτιμούν και ευρύτεροι πολιτικοί κύκλοι, είναι η απόλυτη ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές της απλής αναλογικής. Και ταυτοχρόνως ανάλογα και με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, η δημιουργία της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το σενάριο αυτό προϋποθέτει φυσικά ένα πολύ ισχυρό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανάλογο για το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Και σε επίπεδο λαϊκής ψήφου, αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εδρών. Έτσι ώστε να μη χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και κυρίως τη πραγματοποίηση, έστω και οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δύσκολο ή εύκολο, εκτιμάται από πολλούς περισσότερο εφικτό από την απόκτηση αυτοδυναμίας στη δεύτερη Κυριακή. Με το δεδομένο του ορίου του 38%.«Εκτός αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο κατά τα πρότυπα του νόμου Παυλόπουλου», σημειώνουν με δηκτικό τρόπο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κίνηση που θα προκαλέσει μια νέα ακόμη ισχυρότερη πολιτική πόλωση, από αυτή της τρέχουσας περιόδου.

Ίσως έτσι, λένε πολιτικοί παράγοντες εκτός Κουμουνδούρου, να δικαιολογείται η επιλογή της πόλωσης, με τος δυναμικές εμφανίσεις του Παύλου Πολάκη, των υψηλών τόνων ακόμη και ψυχραιμότερων πολιτικών, όπως του Γιάννη Ραγκούση και άλλων.

Αντιθέτως στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιογλου, ο Ανδρέας Ξανθός, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Βίτσας, κρατούν διακριτικές αποστάσεις από τους οξείς τόνους.

Ούτως ή άλλως, στη κεντροαριστερά δημιουργήθηκε μια πολυκατοικία με ισχυρούς ενοίκους. Και η επιλογή είναι ξεκάθαρη: «ή μαζί ή Μητσοτάκης». Το βάρος με αλλά λόγια πέφτει στον νέο ένοικο που θα βάλει τους δικούς του όρους. Το παρελθόν διδάσκει και όπως λένε στο ΚΙΝΑΛ «το πληρώσαμε ακριβά. Ο λαός θα αποφασίσει». Και αν κάποιος επιδιώξει να το ερμηνεύσει η επιλογή της δεύτερης Κυριακής είναι μονόδρομος για το Νίκο Ανδρουλάκη…

Όλα του γάμου δύσκολα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments