People

Η μονάδα 731 που οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν ανθρώπους ως πειραματόζωα

Η μονάδα 731 που οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν ανθρώπους ως πειραματόζωα
Ιάπωνες: Χρησιμοποιούσαν ανθρώπους ως πειραματόζωα στη μονάδα 731 μολύνοντας τους με ιούς, ακρωτηριάζοντας τους, και κάνοντάς τους εγχείριση χωρίς αναισθητικό. Δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες.

Μόλις μας έρχεται στο νου ο B’ παγκόσμιος πόλεμος μας πιάνει ένα σφίξιμο τη καρδιά από όσα φρικιαστικά πράγματα έχουν συμβεί. Ένα φονικό που αποδόθηκε στη ναζιστική κτηνωδία που τα βασανιστήρια που πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι στα χέρια των Γερμανών έχουν αφήσει ακόμα πληγές.  Αντίθετα, από το ιαπωνικό στρατόπεδο τη γνωστή σε όλους Μονάδα 731, που δεν μαθεύτηκαν σε παγκόσμιο βεληνεκές τα πιο αποτρόπαια πειράματα στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους. Ένα έγκλημα στο οποίο δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες και -ακόμη χειρότερα- οι κύριοι υπαίτιοι όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά έζησαν για να τιμηθούν για την προσφορά τους στην επιστήμη…

View this post on Instagram

A post shared by historia.id (@historiadotid)

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα στην ιατρική κοινότητα είναι τα πειράματα σε ανθρώπους. Το αιώνιο ερώτημα αν δικαιούσαι να αφαιρέσεις μια ζωή για να σώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο πολλαπλάσιες. Για την πολεμοχαρή ιαπωνική αυτοκρατορία των δεκαετιών του ’30 και του ’40 η απάντηση είναι μία. Μπορείς.  Στη Μονάδα 731 (ή Θάλαμο 731) ήταν απλά αμέτρητες οι ζωές που χάθηκαν, με στόχο να ανακαλύψουν τρόπους για να χαθούν κι άλλες.

View this post on Instagram

A post shared by Horor Rawon (@horor.rawon)

Δυστυχώς ελάχιστα ήταν τα θύματα από την βαρβαρότητα που επέζησαν και κατάφεραν αν εξιστορήσουν τι πέρασαν στα χεριά τους. Οι μαρτυρίες σοκάρουν καθώς διηγούνται ότι είδαν με τα μάτια τους την ίδια την κόλαση, η Μονάδα 731 έμεινε ένα επτασφράγιστο μυστικό για πολλούς.

Τι ήταν η Μονάδα 731

Επίσημα λειτούργησε ως Τμήμα Πρόληψης Επιδημιών και Καθαρισμού Νερού, υπό τον έλεγχο της διαβόητης γιαπωνέζικης στρατιωτικής αστυνομίας. Η πανίσχυρη «Κεμπετάι» διατηρεί τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και των κρατουμένων. Το έργο της είναι σχετικά εύκολο. Έτσι κι αλλιώς είναι ανέφικτο να σου δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα άνθρωποι που μόλις σηκώθηκαν από ένα χειρουργικό κρεβάτι έχοντας υποστεί ακρωτηριασμό ή αφαίρεση οργάνων.

Αντίστοιχα, δεν μπορεί να αντιδράσει ιδιαίτερα κάποιος που έχει μολυνθεί από θανατηφόρα βακτήρια, έχει πυρποληθεί ή έχει δοκιμαστεί πάνω του μια άγνωστη ως τότε ασθένεια ή φάρμακο. Για έναν απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων του σχεδίου που εκπονήθηκε με διαταγή του ίδιου του αυτοκράτορα και υλοποιήθηκε από περίπου 3.000 γιατρούς, βιολόγους και ερευνητές, ο θάνατος σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν τιμωρία αλλά λύτρωση.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε αρκετά οργανωμένη την Ιαπωνία. Η τοποθεσία  της μονάδας 731 δεν ήταν απλώς μια τυχαία συγκυρία. Οι Ιάπωνες δεν ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο συμπατριώτες τους. Αντίθετα, δεν έδειξαν ιδιαίτερη λύπη για εκείνους που θεωρούσαν κατώτερους. Τα πειραματόζωα τα είχαν ονομάσει «κούτσουρα», για να δείξουν ότι είναι υποδεέστεροι τους. Ο χώρος ουσιαστικά ήταν ένα παλιό εργοστάσιο ξυλείας που μετατράπηκε σε πραγματικό κολαστήριο.

Τα πειράματα

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παλιό εργοστάσιο ήταν αμέτρητα κανείς δεν μπορεί να τα καταμετρήσει με σιγουριά. Πιθανότατα η μυστικοπάθεια που το συνόδεψε, η απουσία μαρτύρων και η συμφωνία αμνηστίας των ενόχων να οδήγησε σε υπερβολές. Καμία λεκτική υπερβολή, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνες των πειραμάτων.

Τα «κούτσουρα» ήταν άνθρωποι με καταγωγή κυρίως Κινέζοι, Μογγόλοι, Κορεάτες. Αιχμάλωτοι πολέμου ή απλοί χωρικοί. Στο 731 δεν υπήρχαν διακρίσεις. Οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν με το ίδιο μίσος έναν πρώην στρατιώτη, μια έγκυο γυναίκα ή ένα νεογέννητο μωρό. Υπήρξαν μαρτυρίες για πειράματα ακόμη και σε βρέφη τριών μηνών, για να δώσουμε ένα παράδειγμα της ηλικιακής γκάμας των θυμάτων.

Η κόλαση

Πολλοί αιχμάλωτοι μολύνθηκαν απευθείας με διάφορες γνωστές ή άγνωστες (τότε) αρρώστιες. Στη συνέχεια ερχόταν η σειρά της εγχείρησης με νυστέρι. Στο χειρουργικό κρεβάτι, ζωντανοί -ακόμη- άνθρωποι ανοίγονταν για να μελετηθούν οι συνέπειες και οι αλλοιώσεις. Τα κορμιά έγιναν ο καμβάς πάνω στον οποίο οι Ιάπωνες σχεδίαζαν ό,τι πιο φρικιαστικό μπορούσαν να φανταστούν. Αφαιρούσαν όργανα ή τα ένωναν μεταξύ τους και κατέγραφαν τις τελευταίες στιγμές των αιχμαλώτων. Χωρίς συναίσθημα και τύψεις, αλλά με την ψυχρότητα που θα αντιμετώπιζε ένας κρεοπώλης ένα κομμάτι κρέας.

Με ανάλογο τρόπο δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού. Άτομα κάθε ηλικίας εκτέθηκαν σε ακραίες θερμοκρασίες. Μπήκαν σε θαλάμους πίεσης ή απουσίας οξυγόνου. Θάφτηκαν ζωντανά. Τεμαχίστηκαν μέλη τους και συγκολλήθηκαν ξανά, αφού προηγουμένως μπορεί να είχαν μπει και στη κατάψυξη. Αφαιρέθηκαν νεφροί, μέρη των πνευμόνων, έντερα, μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί πόσο διάστημα μπορεί να ζήσει κάποιος χωρίς αυτά. Ένας ακρωτηριασμός δεν ήταν παραπάνω από ένα τεστ για να δουν οι εμπνευστές του πόση ώρα απαιτείται για να πεθάνει κάποιος από αιμορραγία.

Στα χρόνια της λειτουργίας του, οι μόνοι που βγήκαν ζωντανοί από εκεί ήταν άντρες και γυναίκες που είχαν προσβληθεί από αφροδίσια και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα. Έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν αργότερα, έχοντας προλάβει να διασπείρουν τον ίο.

Οι δολοφόνοι δεν πλήρωσαν ποτέ για τα εγκλήματά τους.Κάποιοι βραβεύτηκαν κιόλας για την πρόσφορα και το έργο τους . Στη Μονάδα 731 αλλά και με όσα ακολούθησαν αποδείχτηκε ότι η εν συναίσθηση απουσίαζε καθολικά από πολλά χρόνια πριν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments