Διεθνή

Ιταλία: Τα κοσμήματα του στέμματος ζητά η πρώην βασιλική οικογένεια

Ιταλία: Τα κοσμήματα του στέμματος ζητά η πρώην βασιλική οικογένεια
Ιταλία: Η πρώην βασιλική οικογένεια έκανε ένα αίτημα στην κεντρική τράπεζα της χώρας για επιστροφή των κοσμημάτων του στέμματος.

Πριν υπάρξει προεδρευόμενη δημοκρατία στην Ιταλία, υπήρχε βασιλεία. Μάλιστα πρόσφατα η τέως βασιλική οικογένεια της χώρας  ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της χώρας να επιστρέψει τα κοσμήματα του στέμματος, επιβεβαίωσε δικηγόρος της οικογένειας στο CNN.

Τα κοσμήματα κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ιταλίας από έναν εκπρόσωπο της οικογένειας στις 5 Ιουνίου 1946 — τρεις ημέρες αφότου οι Ιταλοί ψήφισαν σε δημοψήφισμα για την άρση της μοναρχίας — για να διατηρηθούν στη διάθεση «όποιου έχει το δικαίωμα». Η οικογένεια υποστηρίζει τώρα ότι έχει δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Τι ορίζει η διάταξη

Ο εγγονός του πρώην βασιλιά Umberto II, Emanuele Filiberto του Οίκου της Σαβοΐας, εκπροσώπησε την οικογένεια σε μια συνεδρίαση διαμεσολάβησης την Τρίτη, όπου ζήτησε από την τράπεζα να επιστρέψει τα κοσμήματα του στέμματος, δήλωσε στο CNN ο δικηγόρος της οικογένειας, Sergio Orlandi, την Πέμπτη.

Ενώ ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ιταλίας, το γραφείο του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν ήταν παρόντες, σύμφωνα με τον Orlandi. Αντίθετα, είπε, έστειλαν επιστολή αναφέροντας ότι σύμφωνα με τη διάταξη XIII του ιταλικού συντάγματος, που επιβάλλει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας, τα κοσμήματα και όλες οι άλλες περιουσίες της πρώην βασιλικής οικογένειας ανήκουν στο κράτος.

Η διάταξη ορίζει περαιτέρω ότι «οι μεταβιβάσεις και η θέσπιση βασιλικών δικαιωμάτων επί των εν λόγω ακινήτων που έγιναν μετά τις 2 Ιουνίου 1946 είναι άκυρες».

Αβάσιμο το αίτημα της οικογένειας

Σε δήλωση που εστάλη στο CNN την Πέμπτη, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι το αίτημα της οικογένειας ήταν «αβάσιμο, δεδομένου ότι αφορά περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν το «κληροδότημα του Στέμματος του Βασιλείου της Ιταλίας» και όχι προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Οίκου της Σαβοΐας. ”

Επιβεβαίωσε ότι ο «αβάσιμος χαρακτήρας του αιτήματος αξίωσης από τους κληρονόμους του πρώην Βασιλιά» είχε τις ρίζες του στη διάταξη XIII. Το ρεπουμπλικανικό αίσθημα αυξήθηκε στην Ιταλία στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου των ΗΠΑ.

Το δημοψήφισμα και η εξορία

Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ υποστήριξε τον φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι και η αδράνειά του θεωρήθηκε η αιτία του φασισμού και της πολιτικής αστάθειας της χώρας. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας το 1946. Τρεις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ παραιτήθηκε από το θρόνο και αντικαταστάθηκε από τον γιο του, βασιλιά Ουμβέρτο Β’.

Όμως η βασιλεία του Ουμπέρτο ​​διήρκεσε μόλις 34 ημέρες, με το 52% της χώρας να ψήφισε για δημοκρατία στις 2 Ιουνίου 1946. Ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όλοι οι άνδρες μέλη του Οίκου της Σαβοΐας εξορίστηκαν από την Ιταλία.

Ανεκτίμητης αξίας τα κοσμήματα

Ο Ορλάντι είπε στο CNN ότι εάν η τράπεζα δεν επιστρέψει τα κοσμήματα εντός 10 ημερών, θα προσκομίσει κλήτευση για την επιστροφή τους, με την αιτιολογία ότι τα κοσμήματα δεν είχαν ποτέ κατασχεθεί, επομένως οι κληρονόμοι έχουν το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν.

Ωστόσο, το γραφείο σχέσεων με τα ΜΜΕ της Τράπεζας της Ιταλίας είπε ότι η τράπεζα είναι ο «απλός φύλακας» των κοσμημάτων, τα οποία φυλάσσονται σε «κλειστό και σφραγισμένο φάκελο και (δεν) δεν μπορεί να τα διαθέσει χωρίς συντονισμό με τους εμπλεκόμενους φορείς της Δημοκρατίας. .”

Τόσο η Orlandi όσο και η κεντρική τράπεζα δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να βάλουν αξία στα κοσμήματα του στέμματος. Η τράπεζα είπε ότι τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί δεν είχαν ποτέ εκτιμηθεί. Ο Ορλάντι είπε στο CNN την Παρασκευή ότι «σύμφωνα με τον κατάλογο, υπάρχουν 6.732 διαμάντια και πάνω από 2.000 μαργαριτάρια, τοποθετημένα σε τιάρες, περιδέραια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, δαχτυλίδια και καρφίτσες», προσθέτοντας ότι τα κοσμήματα ήταν «ανεκτίμητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments