Πολιτική

Λιβανός: Τι δήλωσε για ανατιμήσεις αγροτικών προϊόντων και αποζημιώσεις [vid]

Λιβανός: Τι δήλωσε για ανατιμήσεις αγροτικών προϊόντων και αποζημιώσεις [vid]
Η κλιματική κρίση χτυπάει πρώτα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Ελπίδα  στις αγροτικές καλλιέργειες, μίλησε /2022/01/29/politiki/karta-agroti-energopoieitai-stis-08-02-22-osa-eipe-o-spilios-libanos/, καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. 

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο πώς μπορούν να αποζημιωθούν και το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος σε αγρότες και ΤΟΕΒ

Ήμασταν χθες στον Μαραθώνα, που είναι ο κήπος της Αττικής, όπου υπήρξαν μεγάλες καταστροφές στα οπωροκηπευτικά τους και στα λουλούδια που παράγουν εκεί. Νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν σε αυτή τη δουλειά. Κάναμε μία συνάντηση με όλους και βρήκαμε έναν τρόπο επίλυσης των προβλημάτων τους. Όσοι εξ αυτών είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ θα μπουν με τις κανονικές διαδικασίες για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Όσοι δεν είναι προσπαθούμε να βρούμε ένα καθεστώς το οποίο θα εγκρίνει η ΕΕ για να τους στηρίξουμε”, δήλωσε ο κ. Λιβανός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα γίνει επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας θα δοθούν άμεσα και

“Το απόγευμα θα μεταβώ στη Λακωνία όπου υπάρχουν προβλήματα στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα φρούτα από τον παγετό. Οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν πάρει εντολή και βρίσκονται στα χωράφια. Δουλεύουμε σκληρά για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς και τους αγρότες”, βεβαίωσε ο κ. Λιβανός.

Μιλώντας δε, για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι “είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Η κλιματική κρίση χτυπάει πρώτα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, oι οποίοι εκτίθενται πάρα πολύ μέσα στα καιρικά φαινόμενα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους στηρίξουμε”.

Οι τιμές δεν ανεβαίνουν εξαιτίας των παραγωγών

Ο κ. Λιβανός, αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, ακόμα και σε αγροτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης και τόνισε ότι οι τιμές που βλέπουμε να ανεβαίνουν στα οπωροκηπευτικά δεν οφείλονται στους καλλιεργητές, αλλά στους μεσάζοντες.

“Οι παραγωγοί δεν πουλάνε πιο ακριβά και γι’ αυτό ανεβαίνουν οι τιμές στα ράφια. Δυστυχώς οι αγρότες δέχονται και την πίεση από κάτω, στο κόστος της παραγωγής και της ενέργειας και δέχονται την πίεση από πάνω, από τις εμπορικές εταιρείες που προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος που πουλάνε οι παραγωγοί. Βρίσκονται σε δεινή θέση και γι’ αυτό προσπαθούμε να τους βοηθάμε με κάθε τρόπο”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λιβανός το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε σε συνεννόηση με τα σούπερ μάρκετ, κατά κύριο λόγο, για να συγκρατήσουμε τις τιμές.

“Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε θετικό ισοζύγιο στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα. Η παραγωγή μας πάει καλά και εξάγουμε περισσότερο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς δεν είχαμε το πρόβλημα της μετακύλισης του κόστους παραγωγής στα προϊόντα λόγω των καιρικών φαινομένων. Αυτό ανοίξει και μία καινούργια συζήτηση ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών”, υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments