Οικονομία

Ανατιμήσεις σούπερ μάρκετ: Βαρύ και ασήκωτο το καλάθι – Μέχρι 9% ακριβότερο

Ανατιμήσεις σούπερ μάρκετ: Βαρύ και ασήκωτο το καλάθι – Μέχρι 9% ακριβότερο
Ανατιμήσεις σούπερ μάρκετ: Βαρύ και ασήκωτο αναμένεται να είναι το καλάθι στα σούπερ μάρκετ καθώς θα φθάσει ακόμη και 9% ακριβότερο.

Βαρύ και ασήκωτο αναμένεται να είναι το καλάθι στα σούπερ μάρκετ καθώς θα φθάσει ακόμη και 9% ακριβότερο. Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής που αποτυπώνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να επεκταθούν στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων.

Σύμφωνα με τον  «Ελεύθερο Τύπο» στελέχη του κλάδου, το μηνιαίο κόστος για το «καλάθι» μιας τριμελούς οικογένειας αναμένεται να αυξηθεί έως και 9%, από τα 250 ευρώ στα 272,5 ευρώ.

Ανατιμήσεις σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αφορά

Οι ανατιμήσεις αφορούν σε σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα τόσο των βιομηχανιών όσο και των αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι αδύνατον να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Ανατιμήσεις σούπερ μάρκετ: Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τη νέα πραγματικότητα για τα νοικοκυριά αποτυπώνουν γλαφυρά και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πληθωρισμό 5,1% για τον μήνα Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά, δε, στα είδη διατροφής, οι τιμές στα νωπά λαχανικά και τα φρούτα σε ετήσια βάση κατέγραψαν αύξηση 5,5%, ενώ εκρηκτική είναι η άνοδος στην τιμή του κρέατος.

Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις στα αμνοερίφια άγγιξαν το 19,7%, στο μοσχάρι το 4,2%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή των τιμών στα ψάρια (+6,7%), στα πουλερικά (+6,6%) και στα παρασκευάσματα κρέατος (+6,6%), με το χοιρινό να είναι το μοναδικό που παρουσιάζει μείωση (-1,2%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης, μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ελαιόλαδο (+17%) και τα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια (+17,1%), στα τυριά (+5,5%), τα ζυμαρικά (+7,6%) και το ψωμί (+4,9%). Αναλυτικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα οι ανατιμήσεις θα ξεκινούν από το 5%, καθώς το κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί περίπου κατά 10% για το πρόβειο γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα και κατά 15% για το γιαούρτι, ενώ η τιμή της φέτας δεν αποκλείεται να εκτοξευτεί μέχρι και κατά 25%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments