Άποψη

Εκλογές Vs Ακρίβεια: Σημειώσατε 2

Εκλογές Vs Ακρίβεια: Σημειώσατε 2
Εκλογές Vs Ακρίβεια: Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr για το «παρασκήνιο» της απόφασης για μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις επόμενες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Και ξαφνικά χθες, γύρω στις 10.30 το πρωί σήμανε συναγερμός στα δημοσιογραφικά γραφεία και σημειώθηκε ξεσηκωμός στα πολιτικά! «Αιφνιδιαστικό μήνυμα Μητσοτάκη» άρχισε να κυκλοφορεί. Και όλα τα σενάρια άρχισαν να πέφτουν στο τραπέζι. Ευτυχώς που το μήνυμα του Πρωθυπουργού μεταδόθηκε αρκετά γρήγορα, διότι μπορεί να διατυπωνόταν και…σενάριο εισβολής εξωγήινων!

Κι αφού το, κατά τα άλλα, λιτό πρωθυπουργικό μήνυμα μεταδόθηκε, ξεκίνησαν ακαριαία οι εκτιμήσεις, οι εικασίες, η πιθανολόγηση των ελατηρίων πίσω από την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Πάμε σε πρόωρες εκλογές» ήταν το πρώτο. «Αλλαγή ατζέντας» ήταν το δεύτερο.

Η ατζέντα και οι πρόωρες

Είναι απορίας άξιο πως μπορεί κάποιος να καταλήξει την ανάλυσή του, κάνοντας λόγο για «αλλαγή ατζέντας». Από τι; Τη δύσκολη ατζέντα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, «φρόντισε» να την αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ εις διπλούν: με την πρόταση δυσπιστίας και με τον «πολακισμό». Κι εκεί που η κυβέρνηση απολογείτο για λάθη και παραλείψεις στην κακοκαιρία, βρέθηκε στο προνομιακό πεδίο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τη μία, αλλά και της κοινωνικής πλειονότητας που δεν επιθυμεί εξτρεμιστικό πολιτικό λόγο στυλ «Πολάκη».

«Πρόωρες εκλογές»; Ακόμη κι αν κάποιος είναι επιφυλακτικός απέναντι στις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι θα ηταν…άλμα στο κενό αν επιχειρούσε η Κυβέρνηση, υπό τις παρούσες συνθήκες –υγειονομικές, ακρίβειας κλπ- να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. (σ.σ: διότι ως γνωστόν πρόωρες κάνει κάποιος είτε για να κεφαλαιοποιήσει την πρωτοκαθεδρία του, είτε για να ανακόψει τις απώλειές του, που μπορεί να τον οδηγήσουν σε συντριβή, λόγω ανεξέλεγκτης πτώσης. Το δεύτερο, δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως σενάριο αυτήν τη στιγμή…).

Η απόφαση

Το ερώτημα «γιατί τώρα;» παρέμενε. Όμως, αν κάποιος «παρακολουθούσε» στενά όσα έλεγαν στο πρόσφατο παρελθόν ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο, αλλά κι αν αποκρυπτογραφούσε τη σύντομη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, θα μπορούσε να καταλήξει σε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα για το «παρασκήνιο» αυτής της απόφασης.

«Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη» είπε ο Πρωθυπουργός χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Διότι η επιλογή της λέξης «πολιορκία», μιας λέξης βαριάς, δείχνει ότι η απόφαση δεν ελήφθη εν μια νυκτί, αλλά εντάσσεται σε κάποιο ευρύτερο πλαίσιο. Και –προφανώς- δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μια απόφαση, αλλά με ένα πλέγμα. Το οποίο, ακροθιγώς, το περιέγραψε και αυτό ο Πρωθυπουργός, λέγοντας: «Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος» και έδωσε μέσα σε λίγες λέξεις το οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθεί η Κυβέρνηση: «Επιμένει, όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και, την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».

Αντιπολιτευτικά πυρά

Βεβαίως, η νέα ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για ενίσχυση των λίγων, αν και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ανταπαντά ότι «βοηθάμε με μόνιμο τρόπο ένα παροδικό πρόβλημα». Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης προκάλεσαν και αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ το οποίο αντέδρασε σ’ ένα ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο επικρίνοντας την Κυβέρνηση ότι κωφεύει σ΄ ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης.

Η Κυβέρνηση όμως έχει να πετύχει μια ιδιότυπη ισορροπία: πρώτον, να αποφύγει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, δεύτερον, να σταθεί δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται περισσότερο, εξαντλώντας τα περιθώρια που τις δίνει ο προϋπολογισμός και τρίτον, να έχει ικανά αποθέματα αν προκύψουν ανάγκες στο υπόλοιπο της χρονιάς…

Παρεμβάσεις και εργαλεία

H Κυβέρνηση, όπως λένε στελέχη της, μ αυτήν την κίνηση, εκτιμά ότι πετυχαίνει τρία πράγματα:

  • Υλοποιεί το πρόγραμμά της για συνολική ελάφρυνση 30%

  • Πετυχαίνει και «μοιράζει» μέρισμα ανάπτυξης στους πολίτες «αντί για την ύφεση και την αύξηση φόρων επί ΣΥΡΙΖΑ» (όπως λένε)

  • Απαντά στην τοξικότητα με έργο και πράξεις.

Τα επίπεδα των παρεμβάσεων λοιπόν είναι συγκεκριμένα: μείωση φόρων και εισφορών, αύξηση μισθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr η μείωση ΕΝΦΙΑ ήταν στην ατζέντα των λύσεων, που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι της Κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου το επέλεξε τώρα, ως το πιο ώριμο μέτρο απ΄ όλα τα υπόλοιπα, ακριβώς λόγω αυτού που είπε ο Πρωθυπουργός: της ενεργειακής πολιορκίας. Η κατάσταση στην αγορά…νικησε τα σενάρια των εκλογών και η ακρίβεια έφερε πιο κοντά τις ανακοινώσεις.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να καθοριστεί –τουλάχιστον στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς- και το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύει από 1ης Μαΐου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι –στην παρούσα φάση, και πάλι και χωρίς άλλα απρόοπτα- ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 700 ευρώ. Η αύξηση του πληθωρισμού, βεβαίως προβληματίζει και θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη. Αλλά δύσκολα…

Τα σενάρια παρεμβάσεων που επεξεργάζονται το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, σταθερά θα κινούνται σε δυο άξονες: στην ενέργεια και τις τιμές που ανεβαίνουν. Παράλληλα, τα διαθέσιμα εργαλεία που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της η Κυβέρνηση είναι:

  • Έλεγχοι και ρύθμιση αγοράς

  • Επανεξέταση συμφωνιών προμήθειας ενέργειας

  • Μείωση ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα

  • Μείωση ΦΠΑ ενέργειας σε επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Αν και ποια από αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιηθούν είναι κάτι που θα κριθεί από την εξέλιξη της οικονομίας και των τιμών σε καύσιμα και αγορά. Βασικό ζητούμενο: να φθάσουν οι μειώσεις στο ράφι ή να φανούν στην τσέπη των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση να υψωθεί τοίχος προστασίας για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments