Τεχνολογία

Metaverse: Ομαδικός βιασμός avatar στην πλατφόρμα του Ζούκερμπεργκ – Τι καταγγέλλει γυναίκα

Metaverse: Ομαδικός βιασμός avatar στην πλατφόρμα του Ζούκερμπεργκ – Τι καταγγέλλει γυναίκα
«Η εικονική πραγματικότητα είναι σχεδιασμένη ώστε νους και σώμα να μην μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ εικονικών και πραγματικών εμπειριών. Κατά κάποιον τρόπο, οι ψυχοσωματική μου απόκριση, στον εφιάλτη που έζησα ήταν σαν να μου συνέβη στην πραγματικότητα».

Ένα πρωτοφανές και άκρως σοκαριστικό περιστατικό, με θύμα την ίδια, μοιράστηκε μέσω online άρθρου της, η ψυχοθεραπεύτρια Νίνα Τζέην Πατέλ. Όλα συνέβησαν στην πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Metaverse. Όπως καταγγέλλει η γυναίκα, λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά από την είσοδό της στον ψηφιακό χώρο, η επιστήμονας έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εικονικού ομαδικού βιασμού από άνδρες χρήστες.

Ήταν ένα έγκλημα μεταξύ avatar, που όμως επηρέασε τον ψυχισμό της και έδειξε πως η εικονική πραγματικότητα, αντιγράφει την αληθινή ζωή, ακόμα και ως προς τη νοσηρότητά της. Μπορεί να αναπαράξει ακόμα και τη χειρότερη πλευρά της αληθινής ζωής και των πραγματικών flesh and bloοd ανθρώπων.

Η περιγραφή ενός εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

Όπως περιγράφει η ίδια για τη σοκαριστική της, εμπειρία στην πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ: «Πρόσφατα μοιράστηκα την εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστην σε εικονικό χώρο της πλατφόρμας Meta», γράφει η Νίνα Τζέην Πατέλ σε ένα κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα medium.com στις 21 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με άρθρο της Independent, η Βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που της συνέβη, μόλις  δευτερόλεπτα, αφότου συνδέθηκε σε server εικονικής πραγματικότητας του ψηφιακού κόσμου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Μόλις ένα λεπτό αφότου συνδέθηκα, έπεσα θύμα λεκτικής και σεξιστικής επίθεσης. Ένα group από ανδρικά ψηφιακά avatar  ουσιαστικά βίασαν ομαδικά τον χαρακτήρα μου, βγάζοντας φωτογραφίες, ενώ με κυνηγούσαν και φωνάζοντας: “Έλα που δε σου άρεσε” και “πήγαινε να τη βρεις με τις photos”, γράφει η Πατέλ για την πρώτη της σοκαριστική εμπειρία, από τον κόσμο του Meta.

Η γυναίκα χαρακτηρίζει τρομακτικό το γεγονός: «Συνέβη τόσο γρήγορα και προτού καν σκεφτώ, ότι με προστάτευε η οθόνη, πάγωσα». Η Νίνα Τζέην Πάτελ, ως ειδικός υγείας, συνδέθηκε με την πρόθεση να ερευνήσει «in situ» την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά μέσα σε έναν ψηφιακό τόπο.

Metaverse: To νέο Σύμπαν του Ζούκερμπεργκ

Η έννοια του metaverse δεν είναι καινούρια στους κύκλους της επιστημονικής φαντασίας. Ο όρος προέρχεται από το μυθιστόρημα της δεκαετίας του 90′ «Snow Crash» του συγγραφέα Νηλ Στήβενσον και έκτοτε έχει κάνει την φαντασία του ανθρώπινου γένους να οργιάσει.

Το metaverse ήταν, έως πρόσφατα, ένας θεωρητικός τρισδιάστατος κόσμος, ο οποίος είναι εξ’ ολοκλήρου ψηφιακός και προσομοιάζει τον δικό μας. Σε πολλά φανταστικά σύμπαντα έχει μάλιστα αντικαταστήσει τον υλικό κόσμο ως η κατεξοχήν πραγματικότητα, εντός της οποίας δραστηριοποιούνται οι άνθρωποι.

Μπορεί το Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να μην είναι εξελιγμένο, όμως αποτελεί το πιο εκτεταμένο εγχείρημα κατασκευής ενός τέτοιου κόσμου μέχρι σήμερα.

Ο πρωτοπόρος των social media Ζούκερμπεργκ άλλαξε πρόσφατα το όνομα της μητρικής εταιρείας του από Facebook σε Meta για να σηματοδοτήσει αυτή τη μετάβαση. Τι αίσθηση όμως μπορεί να έχει αυτή η πραγματικότητα κατά την κυρία Πατέλ;

«Η εικονική πραγματικότητα είναι σχεδιασμένη ώστε νους και σώμα να μην μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ εικονικών και πραγματικών εμπειριών. Κατά κάποιον τρόπο, οι ψυχοσωματική μου απόκριση, στον εφιάλτη που έζησα ήταν σαν να μου συνέβη στην πραγματικότητα».

Δεν απέχει πολύ τελικά ο νέος κόσμος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ από την πραγματική ζωή, όσο νέος και αν είναι, και όπως φαίνεται είναι ικανός τόσο να προοδεύσει όσο και να αναπαράξει τις νοσηρότητες της κοινωνίας. Ποιος μπορεί να πει όμως;

Ίσως στις μέρες μας,  η περίοδος στην οποία πλέον, μετέρχεται ο κόσμος μας να σημάνει το έτος 1 της… «μετά Meta» εποχής…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments