Πολιτισμός

2.000 υπέροχοι Έλληνες & Ελληνίδες άνω των 65 ετών στο πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο»

2.000 υπέροχοι Έλληνες & Ελληνίδες άνω των 65 ετών στο πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο»
Πάνω από 2000 άτομα άνω των 65 επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Πάνω από 2,000 άτομα άνω των 65 ετών συμμετείχαν στο κοινωνικό πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο 2021, ο απολογισμός της τριετίας περιλαμβάνει 148 εργαστήρια εντός και εκτός Μουσείου, δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά, όπως εργαστήρια σε μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της Αττικής, εβδομαδιαία εργαστήρια ΚΑΠΗ Δήμων μέσα στο Μουσείο αλλά και διαδικτυακά εργαστήρια σε γηροκομεία όλης της χώρας.

Δράσεις μέσα στα γηροκομεία

Την περίοδο από Ιανουάριο 2019 μέχρι Μάρτιο 2020 πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης 45 εκπαιδευτικά εργαστήρια σε 15 μη κερδοσκοπικά γηροκομεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στο κέντρο της Αθήνας, στη Νέα Σμύρνη, στο Μοσχάτο, στην Πεύκη, στην Παλαιά Φώκαια κ.α.

Ειδικότερα, σε κάθε γηροκομείο πραγματοποιήθηκαν 3 εργαστήρια, σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven, η οποία διαθέτει εμπειρία και γνώση στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε γηροκομεία. Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε πάνω από 500 άτομα τρίτης ηλικίας σε γηροκομεία, εκ των οποίων περίπου το 85% ζει με κάποια μορφή άνοιας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υλοποιήθηκαν στα γηροκομεία πλήθος δράσεων ειδικά σχεδιασμένες για τα άτομα τρίτης ηλικίας, όπως ειδικά προσαρμοσμένη εισαγωγή στον κυκλαδικό πολιτισμό, παρουσίαση πετρωμάτων και κυκλαδικών ειδωλίων, ηχητικά ερεθίσματα, όπως ο ήχος της θάλασσας και του ανέμου αλλά και συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δράσεις.

Τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2020, σε τρία γηροκομεία πραγματοποιήθηκαν επίσης εικονικές ξεναγήσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Εργαστήρια ΚΑΠΗ μέσα στο Μουσείο

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν 37 εκπαιδευτικά εργαστήρια μέσα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για δομές ΚΑΠΗ του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Νίκαιας και του Δήμου Αμαρουσίου. Τα εργαστήρια υλοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση και συμμετείχαν σε αυτά 740 άτομα τρίτης ηλικίας. Στο πρώτο μέρος των επισκέψεων, τα μέλη των ΚΑΠΗ παρακολουθούσαν μία ειδικά προσαρμοσμένη ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με έμφαση στις προθήκες με τα παιδικά παιχνίδια στην αρχαιότητα.

Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες συζητούσαν για τα δικά τους παιδικά χρόνια και τα παιχνίδια που παίζανε εκείνοι όταν ήταν παιδιά ενεργοποιώντας τις παιδικές τους μνήμες. Στο τέλος, συμμετείχαν σε καλλιτεχνική δράση όπου δημιουργούσαν το δικό τους παιχνίδι από πηλό και άλλα καλλιτεχνικά υλικά.

Διαδικτυακές δράσεις κατά την περίοδο του lockdown

Κατά τη διάρκεια του lockdown, το πρόγραμμα συνεχίστηκε σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven σε διαδικτυακή μορφή, όπου προσφέρθηκαν συνολικά 66 διαδικτυακά εργαστήρια σε 22 γηροκομεία- 3 στο κάθε ένα- σε περίπου 800 άτομα συνολικά.

Τα εργαστήρια περιλάμβαναν διαδικτυακή ξενάγηση στην κυκλαδική συλλογή του Μουσείου, διαδραστική εισαγωγή στον κυκλαδικό πολιτισμό καθώς και ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου οι επωφελούμενοι δημιούργησαν το δικό τους ειδώλιο από αλουμινόχαρτο.

Με τη σύμπραξη των δύο Ιδρυμάτων επιτεύχθηκε ο κύριος στρατηγικός στόχος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, να γίνει ένα Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με νέες δράσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments