Άποψη

Το σωστό timing

Το σωστό timing
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, αλλά και για νέα μέτρα στήριξης.

Στην πολιτική ο χρόνος που θα επιλέξει κάποιος να κινηθεί ή να αποφασίσει και να ανακοινώσει κάτι παίζει μεγάλο ρόλο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο νούμερο ένα αντίπαλος της κυβέρνησης σε αυτή την φάση είναι η ακρίβεια σε ενέργεια και σε προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς.

Δεν είναι τυχαίο οτι παρά τις φωνές το προηγούμενο διάστημα για την ανακοίνωση και άλλων μέτρων στήριξης πολιτων και επιχειρήσεων τώρα το κυβερνητικό επιτελείο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγουν να παρέμβουν ακόμα περισσότερο.

Άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα πριν ακόμα κάποιοι αντιληφθούν το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέτρα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την ΔΕΘ είχε προχωρήσει στην σύσταση ειδικού ταμείου για την επιδότηση λογαριασμών του ρεύματος.

Στο ενδιάμεσο τα ποσα αυτά αυξήθηκαν και είχαν επεκταθεί και σε λογαριασμούς του φυσικού αερίου ενώ από τον Ιανουάριο για πρώτη φορά είχε προβλεφθεί στήριξη και για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα υπήρξε μείωση της φορολογίας όπως στον ΕΝΦΙΑ την περασμένη εβδομάδα ώστε έστω και έμμεσα να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του κάθε πορτοφολιού ενώ μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε ένα ακόμα πακέτο στήριξης των αγροτών ύψους 170 εκ. ευρώ με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.

Αρκούν όλα αυτά;

Όχι. Μπορεί να υπήρξε ενα πρωτο πλέγμα μέτρων αλλά είναι σαφές οτι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο ακομα και τα επόμενα 24ωρα μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις με νέα μέτρα στήριξης.

Μέτρα που θα έχουν να κάνουν φυσικά με την συνέχιση επιδότησης των λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά ακόμα και στην μείωση του ΦΠΑ καλάθι της νοικοκυράς.

Μπορεί να γράφονταν το προηγούμενο διάστημα οτι δεν εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή, σε αυτό δηλαδή των προϊόντων αλλά ήταν από την αρχή πάνω στο τραπέζι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως και στο οικονομικό επιτελείο ήθελαν να δουν τον ορίζοντα αυτής της κρίσης πριν τις οριστικές αποφάσεις αφού κάθε κίνηση για προφανείς λόγους πρέπει να είναι μετρημένη και κοστολογημένη. Και το κυριότερο να φτάνει στην τσέπη του καταναλωτή.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση του μικρού ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που θα αφορά όλους και ακομα περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ένα ακόμα μέτρο ανακούφισης που έχει συζητηθεί έχει να κάνει και με την μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

Είναι προφανές οτι το Μέγαρο Μαξίμου κάνει στροφή στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Με αυτή την κίνηση προσβλέπει να δει άμεσα ορατά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά και φυσικά θετικό πολιτικό αντίκτυπο.

Άλλωστε όλα και ειδικά στην πολιτική, είναι θέμα timing.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments