Οδηγός

Νομοσχέδιο ΕΦΚΑ: Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή – Ποιες οι νέες αλλαγές

Νομοσχέδιο ΕΦΚΑ: Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή – Ποιες οι νέες αλλαγές
Νομοσχέδιο ΕΦΚΑ: Σήμερα κατατίθενται το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ στην βουλή όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλους τους εργαζόμενους του Φορέα.

Σήμερα κατατίθενται το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ στην βουλή όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλους τους εργαζόμενους του Φορέα. Μεταξύ των δομικών αλλαγών, που προβλέπει το νομοσχέδιο και κομβικό ρόλο στην ολική αναδιάρθρωση του φορέα θα παίξει η πρόσληψη ανώτατων στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα σε θέσεις ευθύνης, αλλά και η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης για τους εργαζόμενους που πιάνουν τους στόχους.

Στο νομοσχέδιο ωστόσο δεν λείπουν και οι κυρώσεις για όσους υπαλλήλους δεν εξυπηρετούν σωστά τους πολίτες σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, που σήμερα καθυστερούν για πάνω από δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρει ο Οργανισμός να προσεγγίσει έμπειρα στελέχη από όλη την αγορά που θα είναι ικανά να ηγηθούν αυτής της δαιδαλώδους προσπάθειας για την εξυγίανση του φορέα. Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να έχουν πολυετή εμπειρία σε ανώτατες θέσεις, σε ανασύσταση εταιρειών και φορέων, σε διαχείριση κρίσεων και άριστη γνώση των τάσεων της αγοράς, αφού θα κληθούν να “χτίσουν” από την αρχή το οικοδόμημα του ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ νομοσχέδιο: Ποιες είναι οι νέες αλλαγές

  • 1. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
  • 2. Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους που μπορεί να τίθενται σύμφωνα με τις ανάγκες ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα.
  • 3. Αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά οι καταγγελίες που αφορούν στον ΕΦΚΑ μέσω της σύστασης αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου).
  • 4. Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.
  • 5. Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).
  • 6. Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.
  • 7. Καθιερώνεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, με νέο Οργανόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.
  • 8. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Ειδικότερα, ξεκινούν άμεσα –σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών- διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ).

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επιβεβαιώνει την βούλησή μας να μετατρέψουμε τον ΕΦΚΑ από πρωταγωνιστή ιστοριών καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας σε ασφαλιστικό οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες δεκαετιών, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να ξεπεράσουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις. Δεν επενδύουμε στην ακινησία, αλλά σε στοχευμένες κινήσεις για ένα ΕΦΚΑ λειτουργικό και αποτελεσματικό, ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων του».

Νομοσχέδιο ΕΦΚΑ: Τι είχε δηλώσει στο pagenews.gr και την εκπομπή Ώρα Οικονομίας ο εκπρόσωπος τύπου του Φορέα

“Ο ΕΦΚΑ το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες που συναναστρέφονται καθημερινά με τον Οργανισμό είναι ο πολυτραυματίας της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι ο Οργανισμός με τα περισσότερα προβλήματα την ίδια στιγμή που καλείται να εξυπηρετήσει καθημερινά πάνω από 6.5 εκατομμύρια. Επομένως το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει οριστικά κάποια δομικά προβλήματα του Οργανισμού που έχουν να κάνουν τόσο με τη λειτουργία του όσο και με τις προμήθειες, τους πειθαρχικούς ελέγχους που δεν γίνονται με τον τρόπο που έπρεπε να γίνονται εντός του Οργανισμού, έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις και την απασχόληση στελεχών από τον ιδιωτικό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε θέσεις διευθυντών για να μπορέσει ο Οργανισμός να τρέξει πιο γρήγορα εισάγοντας τεχνογνωσία απέξω και να λύσει πιο γρήγορα τα προβλήματά του” είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ κ. Όμηρος Τσάπαλος. 

“Έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού που είναι πάνω από 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ αντικειμενική αξία και περίπου το 20% των κτιρίων μας δεν τα αξιοποιούμε. Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας χωρίς όμως να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία να τα αξιοποιήσουμε. Εγώ πιστεύω ότι μια από τις μεγάλες διευκολύνσεις που φέρνει ο συγκεκριμένος νόμος είναι η απλοποίηση του συστήματος προμηθειών στον ΕΦΚΑ. Όταν χρειάζεται ένας οργανισμός 6 με 7 μήνες για την προμήθεια ενός κλιματιστικού ή ενός toner εκτυπωτή, οι υπάλληλοι αντικειμενικά δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και γρήγορα και αποτελεσματικά να λύσουν προβλήματα. Με το νόμο αυτό που φέρνουμε απλοποιείτε αυτή η διαδικασία των προμηθειών, απαιτούνται μόνο τα απολύτως απαραίτητα βήματα, δεν χρειάζονται πλέον εγκρίσεις του ίδιου του υπουργού για έναν εκτυπωτή, για ένα κλιματιστικό, για να μπορέσουμε εγκαίρως να προμηθεύουμε τις υπηρεσίες..».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments