Οικονομία

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Περί πληθωρισμού και σύγχρονης νομισματικής θεωρίας

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Περί πληθωρισμού και σύγχρονης νομισματικής θεωρίας
Πληθωρισμός ΗΠΑ: Δυσαρεστημένοι φαίνεται πως είναι οι Αμερικανοί πολίτες με την οικονομική κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα τους, όμως οι υποστηριχτές της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί για αυτούς δικαίωση.

Δυσαρεστημένοι φαίνεται πως είναι οι Αμερικανοί πολίτες με την οικονομική κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα τους, όμως οι υποστηριχτές της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί για αυτούς δικαίωση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι  ότι οι παραγωγικές κρατικές επενδύσεις σε υποδομές ή επιστημονική έρευνα μπορούν να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι των κυρίαρχων ρευμάτων εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το ζήτημα του εάν οι δαπάνες τόνωσης κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης μπορούν να αποτελέσουν καθαρή ώθηση για την οικονομία.

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Πως αντέδρασαν οι τράπεζες με την πανδημία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξόδεψε τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες ανακούφισης και η Fed ώθησε τα επιτόκια προς το μηδέν. Η ιδέα ήταν ότι αυτές οι πολιτικές θα ήταν βραχύβιες. Καθώς όμως η πανδημία υποχωρούσε, διατηρήθηκαν άθικτες. Στην πραγματικότητα, η Αμερική έθεσε σε εφαρμογή την MMT. Το Κογκρέσο δανείστηκε και ξόδεψε με ελάχιστη ανησυχία περί περιορισμών μακράς πνοής, ενώ και η Fed υποστήριξε αυτόν τον δανεισμό διατηρώντας τα επιτόκια στο μηδέν.

Πηγή φωτογραφίας: Pexels

Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε υιοθετήσει ορισμένες από τις πολιτικές τις οποίες ευνοούν οι υποστηρικτές της ο πληθωρισμός θα ήταν πιθανώς πολύ υψηλότερος. Μεταξύ άλλων, οραματίζονταν την παροχή εργασίας στον δημόσιο τομέα με αμοιβή 15 δολ. την ώρα για οποιονδήποτε την επιζητούσε. Εάν αυτό δημιουργούσε δυσκολία στον ιδιωτικό τομέα στο να προσελκύσει ταλέντα, τότε εκείνος θα μπορούσε απλώς να αυξήσει τους μισθούς.

Η Fed σχεδιάζει τώρα να αυξήσει τα επιτόκια, ίσως και αρκετά επιθετικά. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σύντομα ένα αυξανόμενο κόστος για επενδύσεις.

Πληθωρισμός: Εκτινάχθηκε στο 7% στις ΗΠΑ σε υψηλό 40 ετών

Υψηλό 40 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο φθάνοντας ακόμη και 7% κινούμενος πάντως εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις που είχαν εκφράσει οι αναλυτές. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξε όπως προαναφέρθηκε αύξηση κατά 7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο που είχε προηγηθεί παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%.

Πληθωρισμός: Από το 1982 είχε να καταγραφεί τέτοια αύξηση

Η ετήσια αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1982 και έρχεται σε συνέχεια του 6,8% σε ετήσια βάση που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters εκτιμούσαν μεσοσταθμικά ότι ο δείκτης καταναλωτή θα παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 7% όπως και έγινε, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο τοποθετούσαν το μέγεθος ελαφρώς χαμηλότερα από ότι έδειξαν τα στοιχεία στο 0,4%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments