Πολιτική

Εξοπλισμοί Ελλάδα: Προς κύρωση φρεγάτες, τορπίλες και Rafale

Εξοπλισμοί Ελλάδα: Προς κύρωση φρεγάτες, τορπίλες και Rafale
Εξοπλισμοί Ελλάδα: Εντός της εβδομάδας πρόκειται να έρθουν στην Βουλή προς κύρωση οι συμφωνίες για τις φρεγάτες, τις τορπίλες και τα Rafale.

Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ήταν ένα από τα χρόνια προβλήματα στην Ελλάδα. Μία από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης ήταν η ανανέωση του εξοπλισμού, η οποία ήρθε μετά την υπογραφή των συμφωνιών της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία.

Με την συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση με την Γαλλία, η άμυνα της χώρας ενισχύεται αποκτώντας τις φρεγάτες Belharra, αλλά και τα Rafale, έξι εκ των οποίων έχουν ήδη ληφθεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να περάσουν από την Βουλή προς κύρωση τρια αμυντικά προγράμματα.

Τρία αμυντικά προγράμματα

Στην Βουλή προς κύρωση έρχονται τρία προγράμματα

  • 3 φρεγάτες Belharra
  • 6 επιπλέον Rafale
  • τορπίλες για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια

Παράλληλα, οι κοινές ασκήσεις Αμερικανών και Ελλήνων, στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Μαζί τους αναμένεται να διευθετηθεί και παλαιότερη οφειλή για το πρόγραμμα των υποβρυχίων κόστους 20 εκ. ευρώ η οποία αφορά την διευθέτηση της διαφοράς του Δημοσίου και των εταιρειών TKMSGmbH, Eλληνικά Ναυπηγεία(ΕΝΑΕ).

Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να έχουν εγκριθεί και ψηφιστεί τα προγράμματα αυτά πριν το ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στις 15-16 Φεβρουαρίου.

Τα χαρακτηριστικά των Belharra

Το κόστος για τις τρεις FDI όπως ονομάζουν οι Γάλλοι τις Belharra κυμαίνεται στα 3,048 δις, ενώ στη συμφωνία που θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο θα προβλέπεται και η option για απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας με το κόστος σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τα 4,070 δις

Οτιδήποτε πετάει, από τον Έβρο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ θα εντοπίζεται από τις ελληνικές Belharra. Το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire που διαθέτουν δημιουργεί έναν θόλο γύρω από το πλοίο και μπορεί να εγκλωβίσει εναέριους στόχους ακόμη και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, πολύ πριν εκείνοι αντιληφθούν την ύπαρξη της φρεγάτας. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση οι πύραυλοι ASTER 30 με βεληνεκές που φτάνει τα 120 χιλιόμετρα και φήμη ότι δεν αστοχούν ποτέ.

Οι γαλλικές φρεγάτες διαπρέπουν και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς διαθέτουν κορυφαία συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και τα πιο αθόρυβα υποβρύχια. Οι Belharra διαθέτουν δύο σόναρ, το Kingklip που είναι εγκατεστημένο πάνω στο πλοίο και το συρόμενο CAPTAS. Ακόμη είναι εφοδιασμένες με τορπίλες νέας γενιάς ενώ θα μεταφέρουν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ROMEO, καθιστώντας τον ελληνικό Στόλο απρόσβλητο από υποθαλάσσιες απειλές.

Οι ελληνικές Belharra θα διαθέτουν βαρύτερο οπλισμό από τις αντίστοιχες γαλλικές, καθώς θα είναι εφοδιασμένες με νέας γενιάς πυραύλους EXOCET που θα μπορούν να πλήξουν εχθρικά πλοία αλλά και παράκτιους στόχους, πυροβόλο 76 χιλιοστών, σύστημα αυτοπροστασίας RAM 21 πυραύλων και όλα αυτά θα ελέγχονται από το κορυφαίο σύστημα μάχης SETIS.

Άλλα 6 Rafale

Επιπλέον με συνολικό κόστος 1,070 δις θα εγκριθεί και ψηφιστεί η συμφωνία για την αγορά των επιπλέον έξι καινούργιων Γαλλικών μαχητικών Rafale από την Dassault. Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά που καθιστούν το Rafale την πρώτη επιλογή για οποιαδήποτε αεροπορία.

Αρχικά, το πρώτο χαρακτηριστικό που κάνει το γαλλικό αεροσκάφος να υπερτερεί έναντι των αντιπάλων του είναι το βλήμα Meteor. Τα Rafale φέρουν τον πύραυλο Meteor ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο εξελιγμένο βλήμα αέρος-αέρος στον κόσμο. Το Meteor έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων. Ο μόνος άλλος πύραυλος αέρα που έχει εύρος παρόμοιο με τον Meteor είναι ο AIM-120D.

Το Meteor έχει κινητήρα ramjet. Ένα συμβατικός ωθητήρας στερεού καυσίμου επιταχύνει τον Meteor μετά την εκτόξευση, όπως και τα περισσότερα βλήματα αέρος-αέρος. Όμως, ενώ κινείται στον αέρα, το βλήμα ανοίγει ένα κανάλι εισαγωγής, επιτρέποντας στον αέρα να εισέλθει στον κινητήρα, θερμαίνοντας το οξυγόνο και ωθώντας το υπερηχητικό βλήμα σε ταχύτητες που αγγίζουν τα Mach 4 (τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου).

Το δεύτερο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η παρουσία του υποστρατηγικού βλήματος SCALP. Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, που κατασκευάζεται από την MBDA. Το Scalp έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο. Ο πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από μεγάλες αποστάσεις.

Ενισχύονται και τα υποβρύχια

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι δεν υπήρχαν μέχρι τώρα σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια Type 214HN και Type 209/1200AIP. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξοπλισμών το επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού επέλεξε τις τορπίλες «SEA HAKEMOD 4».

Η Κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά 44 τορπιλών «SEA HAKEMOD 4», των οποίων το κόστος αγγίζει τα 112 εκ. και προβλέπει επιπλέον την υποστήριξη των τορπιλών για τα επόμενα χρόνια.   Η τορπίλη μήκους 6,22 m, βάρους 1.530 kg στη βασική έκδοση και διαμέτρου 533 mm που αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 50 κόμβους με τη μέγιστη εμβέλεια να υπερβαίνει τα 50 km. 

Το οπλικό σύστημα των Υ/Β τ.214 και τ.209/ΑΙΡ έχει τη δυνατότητα να βάλλει τις τορπίλες SUT και SST-4 καθώς και τα κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON εναντίον στόχων επιφανείας. 

Τουλάχιστον 15 ετών ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Ελλάδος

Ο Βασίλης Μαρτζούκος είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στο Pagenews.gr ότι “Η Ελλάδα χρειάζεται δική της αμυντική βιομηχανία“. Ακόμη, ανέφερε “ Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρό ναυτικό με «αριθμούς» πλοίων και ποιοτική υπεροχή. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως νέα υποβρύχιο με δυνατότητα στρατηγικής κρούσης.

Οι μονάδες κρούσεως του δικού μας ναυτικού, πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 13 και 15 μονάδων. Η αρχή κάθε μονάδος κρούσεως του ναυτικού θα έπρεπε να είναι καινούρια. Και όχι μεταχειρισμένη, γιατί σε βάθος κόστους οφέλους επιχειρησιακού οφέλους, αποτυπώνεται μόνο σε καινούριες μονάδες και όχι μεταχειρισμένες.

Θα πρέπει να μπούμε άμεσα σε μία συμφωνία για νέα υποβρύχια. Άμεσα γιατί αν υπογράψουμε αύριο, θα τα έχουμε σε οκτώ χρόνια. Και θα πρέπει να έχουν στρατηγικής εμβέλειας κατευθυνόμενα βλήματα. Όχι μόνο τορπίλη. Και πρέπει να δούμε αναλυτικά τα του οπλισμού, τα όπλα.Screenshot_4-1200x675

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments