Ελλάδα

Novavax sanofi: Πότε φθάνουν στην Ελλάδα – Τα χαρακτηριστικά των νέων εμβολίων

Novavax sanofi: Πότε φθάνουν στην Ελλάδα – Τα χαρακτηριστικά των νέων εμβολίων
Novavax sanofi: Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο θα φτάσει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi.

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο θα φτάσει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφερθεί αναλυτικά στα χαρακτηριστικά των νέων εμβολίων.

Novavax

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Novavax τόνισε ότι η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη και δεν την παράγει ο οργανισμός. “Είναι εμβόλιο παλιάς τεχνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου” είπε η κα Θεοδωρίδου. Σημείωσε παράλληλα ότι χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά τη 14η ημέρα. Τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης τόνισε ότι είναι περιορισμένα, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και κοινές με τα υπόλοιπα εμβόλια. Στις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε 90% προστασία και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Τέλος, σημείωσε ότι με αυτό το εμβόλιο μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές μα χαμηλή κάλυψη. Για τις εταιρίες Sanofi και Glaxo τόνισε ότι αναπτύσσουν εμβόλιο για αναμνηστική δόση, αλλά αναμένονται τα αποτελέσματα.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο που βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία από τα υπόλοιπα εμβόλια, τα mRNA (των Pfizer/BionTech και Moderna) και τα κλασικά εμβόλια (AstraZeneca και Johnson & Johnson) που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.Οι εμβολιασμοί με το παρασκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας θα γίνονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα και Περιφέρειες της χώρας, από τις αρχές Μαρτίου.

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς σταδιακή άρση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, που έχουν απομείνει σε ισχύ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με τελικό ορίζοντα τον Μάρτιο.

H αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και η βελτίωση της εικόνας στις εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία, φέρνει στο «τραπέζι» των ειδικών για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει εντός της επόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments