Άποψη

Γιατί αυτοδυναμία

Γιατί αυτοδυναμία
Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός και τα όσα ανέφερε για τον εκλογικό νόμο.

Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα στοχευμένα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά στο Μεγαρο Μαξίμου έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους όσον αφορά το εκλογικό σκηνικό και την στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Αυτό σημαίνει οτι οι επόμενες εκλογές όποτε και αν στηθούν οι κάλπες θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική και οι δεύτερες εάν φυσικά δεν υπάρξει συγκρότηση κυβέρνησης με μπόνους 40 έδρες για το πρώτο κόμμα.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε σενάριο αλλαγής του εκλογικου νόμου στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα. Αφενός παραμένει βαθιά θεσμικός και αφετέρου πιστεύει στην επικράτηση του κομματος του με διευρυμένη διαφορά παρα την φυσική φθορά που έχει η κυβέρνηση.

Άλλωστε εάν άλλαζε τώρα τον εκλογικό νόμο θα κατηγορούνταν οτι φερνει μια ρύθμιση προσαρμοσμένη πάνω στην κυβέρνηση και τα ποσοστά που καταγράφει τώρα στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ ώστε να κλειδώσει την αυτοδυναμία που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει οτι με το σχέδιο που θα ξεδιπλώσει μέχρι να στηθούν οι κάλπες οι πολίτες αφού κρίνουν το κυβερνητικό έργο του κάνοντας σύγκριση με τα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσουν τη δυνατότητα να κυβερνήσει εκ νέου με λυμένα τα χέρια, δηλαδή με αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην ίδια συνέντευξη περιέγραψε και γιατί επιδιώκει την αυτοδυναμία. Κυβερνήσεις του ενός κόμματος έχουν μια αξία στον βαθμό που μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις και να υλοποιούν με αποφασιστικότητα το κυβερνητικό τους σχέδιο, ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως θα αξιοποιήσει και στελέχη από άλλους χώρους όπως έχει γίνει και τώρα έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στη διεύρυνση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως επιμένουν πως η κυβερνητική σταθερότητα είναι σημαντική για την πορεία της κυβέρνησης και αυτό θα είναι ένα βασικό διακύβευμα όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Δηλαδή εαν οι πολίτες ρισκάρουν τα όσα έχουν επιτευχθεί στην οικονομία με μια συγκυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα όσο περνάει ο καιρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητάει αυτοδυναμία ακόμα και από την πρώτη κάλπη.

Γνωρίζει οτι όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρει στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική τόσο θα αυξήσει τις πιθανότητες να διεκδικήσει μια μονοκομματική κυβέρνηση στις δεύτερες.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα βάζει από την αρχή τον πήχυ της αυτοδυναμίας ώστε να αντιμετωπίσει την χαλαρή ψήφο των πρώτη εκλογών και τις όποιες διαρροές ψηφοφόρων σε αλλά κόμματα.

Αυτό σημαίνει οτι η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο με τη ΝΔ να βάζει στο στόχαστρο την Κουμουνδούρου χωρίς να αφήνει όμως στο απυρόβλητο και την Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες που θα έχουν να απαντήσουν μέσω της ψήφους του σε ισχυρά διλήμματα που θα τεθούν στο δρόμο για τις κάλπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments