Πολιτισμός

Η γυναίκα που ύψωσε ανάστημα στον Σουλεϊμάν: «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Η γυναίκα που ύψωσε ανάστημα στον Σουλεϊμάν: «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - Εφημερίδα Μακεδονία

Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη - Παπαλιού στο youtube του Cosmote History.

Τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μια γυναίκα υψώνει το ανάστημά της στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, με πρότυπο τα κοινόβια της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας του 1ου αιώνα.

ekriti.gr

Ιδρύει το πρώτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σχολείο γυναικών: τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από 2.000 μαθητευόμενες.

Χτίζει νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται δωρεάν Έλληνες, Τούρκοι και Φράγκοι. Προσφέρει καταφύγιο σε κακοποιημένες ή έγκυες γυναίκες, έκθετες σε λιθοβολισμό από φανατικούς, φυγαδεύοντάς τις στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας.

Οι κατακτητές και το κατεστημένο θα τη φυλακίσουν, και θα βρει μαρτυρικό θάνατο το 1589

Στις 19 Φεβρουαρίου, ημέρα της εορτής της Αγίας Φιλοθέης, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» προβάλλεται από το κανάλι Cosmote History HD στις 22:15 μ.μ. και ταυτόχρονα, για μια μοναδική προβολή ελεύθερη για όλους από το κανάλι της Cosmote TV στο YouTube.

ekriti

Παράλληλα, οργανώνεται διεθνής διαδικτυακή προβολή σε πόλεις της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Αυστραλίας και της Αμερικής

Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν σε Κωνσταντινούπολη, Βενετία, Αθήνα και σε νησιά, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ανά τον κόσμο λάμβάνοντας διακρίσεις. Την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου θα προβληθεί διαδικτυακά από γυναικείες οργανώσεις για το πρωτοπόρο για την εποχή κοινωνικό έργο της και τη θέση που έχει σε αυτό η γυναίκα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments