Τεχνολογία

Κβαντική αποκάλυψη: Ο μεγαλύτερος τρόμος των κυβερνήσεων μετά τον κορωνοϊό που δεν έχει θεραπεία

Κβαντική αποκάλυψη: Ο μεγαλύτερος τρόμος των κυβερνήσεων μετά τον κορωνοϊό που δεν έχει θεραπεία

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία: Unsplash/Michael Dziedzic

Κβαντική αποκάλυψη: . Δεν ξέρουμε αν αυτό θα επιτευχθεί ποτέ, αλλά κι αυτό που μπορεί να καταφέρει ένας κβαντικός υπολογιστής φαντάζει εξίσου φιλόδοξο.

Θυμάσαι στα capital controls που είχες φύγει σφαίρα στο ΑΤΜ να σηκώσεις όσα λεφτά είχες για να μην τα χάσεις όταν μας σουτάρει η Ευρώπη; Αυτό που έζησες τότε, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που φέρνει ο κβαντικός υπολογιστής.

Δεν είναι κάτι που υπάρχει ακόμα. Αλλά κάποιος, κάπου, δουλεύει για να τον φτιάξει. Η κβαντική αποκάλυψη.

Τώρα εσύ ακούς για κβάντες και σκέφτεσαι το quantum realm που είχε εγκλωβιστεί ο Ant-Man και μετά μέσω αυτού σκότωσαν τον Thanos οι Avengers. Δεν ξέρουμε αν αυτό θα επιτευχθεί ποτέ, αλλά κι αυτό που μπορεί να καταφέρει ένας κβαντικός υπολογιστής φαντάζει εξίσου φιλόδοξο.

Ένας κανονικός υπολογιστής που χρησιμοποιείται για να σπάσει κώδικες και να αποκρυπτογραφίσει διαδικτυακά δεδομένα, μπορεί να χρειαστεί από μήνες ως και χρόνια για να το πετύχει. Και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντοτε εγγυημένο.

Ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να τρέξει τα diagnostics μέσα σε δευτερόλεπτα και να οδηγήσει στο cracking down της κρυπτογράφισης. Κι αν αποτύχει η μία, θα μπορεί να σπαταλήσει κάποιο χρόνο σε δεύτερη και σε τρίτη, τέταρτη κοκ.

Σε μικροσκοπικό επίπεδο, η κβαντική αποκάλυψη μπορεί να μη λέει πολλά. Σε μακροσκοπικό όμως και σε διακρατικές σχέσεις, λέει πολλά. Δείτε το διεθνές πολιτικό τοπίο του 2021 και των πρώτων ημερών του 2022.

Φωτογραφία – share24.gr

Ο κβαντικός υπολογιστής και οι τραπεζικές καταθέσεις

Η Κίνα γιγαντώνεται ως οικονομία και τρομάζει ΗΠΑ-Ε.Ε.-Αυστραλία. Η Ρωσία απειλεί με ουκρανική εισβολή και έχει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε αναμμένα κάρβουνα. Η Κίνα φιμώνει όποια χώρα αντιδρά στην πολιτική της προς το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν και απειλεί με οικονομικές κυρώσεις (βλ. περίπτωση Λιθουανίας), κι αυτό προκαλεί συνολική αντίδραση από την Ε.Ε.

Οι υβριδικοί πόλεμοι είναι η νέα εποχή των πολέμων. Πριν λίγες ημέρες ιστοσελίδες της ουκρανικής κυβέρνησης χακαρίστηκαν και κατέβηκαν. Η CIA εντόπισε ένα καταστροφικό software που τοποθέτησε κάποιος και περιμένει να τον ενεργοποιήσει για να διαλύσει κυβερνητικά συστήμα της Ουκρανίας και επιχειρήσεις της, προκαλώντας χάος σε μια εποχή που μπορεί να γεννήσει πολεμική σύρραξη.

Η μάχη του μέλλοντος;

Στη Βρετανία έχουν ήδη μπει σε διαδικασία δημιουργίας άμυνας, η οποία όμως βασίζεται στην ελπίδα. Απόρρητα έγγραφα κατατάσσονται με κώδικες post-quantum μορφής, με πιο περίπλοκη και όχι τόσο γνώριμη κρυπτογράφιση.

Google, Microsoft, Intel και IBM συνεργάζονται με τις Post-Quantum και Quantinuum για να βρεθούν πιο στέρεες λύσεις. Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Ουάσινγκτον επιχειρεί μια μετα-κβαντική κρυπτογράφιση και φορμάρει στρατηγικές άμυνας για να προστατευτούν κυβερνήσεις, ακαδημαϊκές και καίριες εθνικές δομές και η βιομηχανία. Με τεράστιο κόστος. Κόστος που λίγα κράτη θα μπορούσαν να αντέξουν.

Και εκτός από τα κόστη, απαιτείται και μια ποσότητα θερμότητας και ενέργειας που έρχεται σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς στόχους των κρατών. Αν ένα κράτος έχει να αντιμετωπίσει τη φυσική καταστροφή, πώς να ασχοληθεί με την ανάπτυξη αλγορίθμων;

Ένας κβαντικός υπολογιστής είναι αυτή τη στιγμή σενάριο φαντασίας και πιο πολύ για να γίνεται κουβέντα. Πάντοτε σύμφωνα με όσα λίγα είναι γνωστά. Αλλά η άμυνα απέναντι σε αυτόν πρέπει να έχει υπάρξει, πριν υπάρξει αυτός. Αυτή είναι η πιο μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments