Διεθνή

Ουκρανία: Συνεχίζεται η ένταση στο Ντονμπάς: Βομβαρδισμοί και εκρήξεις – Όλες οι εξελίξεις

Ουκρανία: Συνεχίζεται η ένταση στο Ντονμπάς: Βομβαρδισμοί και εκρήξεις – Όλες οι εξελίξεις

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Ουκρανικός στρατός: Δύο στρατιώτες νεκροί σήμερα
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο Ντονμπάς αφού βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο (19/02), ενώ σε διπλωματικό επίπεδο ο Εμμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κατάστασης.
Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς, δηλαδή στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, παραμένει έκρυθμη. Χαρακτηριστικά, οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν και έως αργά το βράδυ του Σαββάτου (19/02), στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της περιοχής έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, χρησιμοποιώντας όπλα που παραβιάζουν τις Συμφωνίες του Μινσκ. Μάλιστα, πολλές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Ντονέτσκ, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (20/02). Χιλιάδες πρόσφυγες από το Ντονμπάς, επίσης, συνεχίζουν να φτάνουν στη ρωσική πόλη του Ροστόφ.

Διπλωματικό μέτωπο

Σε διπλωματικό επίπεδο, το Σάββατο (19/02), ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, και ο τελευταίος δήλωσε πως είναι έτοιμος να αναλάβει κάθε ρίσκο, έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη.
Ακόμα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το Σάββατο (19/02) πως, την Κυριακή (20/02), θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Επίσης, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε το Σάββατο (19/02) πως θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου. Πάντως, η αμερικανική πλευρά δηλώνει πως ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντήσει ξανά τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε το Σάββατο (19/02) πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αθέτησε κάποια υπόσχεση αναφορικά με μη επέκτασή της προς τη νΑνατολική Ευρώπη.

Ουκρανικός στρατός: Δύο στρατιώτες νεκροί σήμερα

Σύμφωνα με το Reuters, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το Σάββατο.

Μια ομάδα βουλευτών και δημοσιογράφων ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέφθηκαν την εμπόλεμη ζώνη δέχθηκαν πυρά και χρειάστηκε να απομακρυνθούν σε καταφύγιο, ανέφερε εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι των αυτονομιστών κατηγόρησαν την Ουκρανία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι βομβαρδίζει περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και δήλωσαν ότι έπρεπε να απαντήσουν αναλόγως.

Τα περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές αυξήθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε πρόκληση, ενώ αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments