Nέα της αγοράς

Χρυσοφόρο το βούτυρο για την Ιρλανδία

Χρυσοφόρο το βούτυρο για την Ιρλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - Ύπαιθρος Χώρα

Οι πωλήσεις στην Ιρλανδία ξεπερνούν το 1 δισ., όση δηλαδή είναι η αξία των πωλήσεων της μπίρας Guinness, του λικέρ Baileys και άλλων ποτών.

Για τον Πολ Τουόμι όλα γυρίζουν γύρω από το βούτυρο. Είναι ένας εκ των 18.000 γαλακτοκόμων της Ιρλανδίας. Η οικογένειά του εκτρέφει αγελάδες εδώ και πολλές γενεές, όπως αναφέρει σχετικώς σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Και για του λόγου το αληθές μάς δείχνει τα βοσκοτόπια πίσω από το σπίτι του έξω από το Γκόρεϊ στην κομητεία Γουέξφορντ, μία ώρα από το Δουβλίνο. «Διαθέτουμε διπλάσιο αριθμό αγελάδων από όσοι είναι οι κάτοικοι της Ιρλανδίας, σχεδόν 7 εκατομμύρια», λέει.

Το 2018 η χώρα έζησε πραγματική έκρηξη στις πωλήσεις βουτύρου, αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ

«Από αυτά 1,45 εκατ. είναι για την παραγωγή γάλακτος και η τάση είναι ανοδική». Κατά μέσον όρο ο κάθε γαλακτοκόμος έχει 80 αγελάδες. Η παραγωγή βουτύρου μεταμορφώνει το πράσινο νησί σε λευκό. Εδώ και 3.500 χρόνια παράγεται βούτυρο στη χώρα. Στο νοτιοδυτικό τμήμα με μεγαλύτερη επιτυχία, επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες το κλίμα στην επαρχία Μάνστερ είναι πιο δροσερό. Σήμερα τα λεγόμενα κρεμοποιεία στις μικρές πόλεις, όπου παράγεται το βούτυρο, πωλούν το προϊόν τους απευθείας στη διεθνή αγορά, η οποία κατακλύζεται από τα αντίστοιχα είδη των εταιρειών Kerrygold και Dairygold.

Φωτογραφία – Ύπαιθρος Χώρα

Το 2018 η χώρα έζησε πραγματική έκρηξη στις πωλήσεις βουτύρου, αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η Ιρλανδία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στις εξαγωγές βουτύρου της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες, όπως αποτυπώνεται στο Παρατηρητήριο Γαλακτοκομικής Αγοράς στις Βρυξέλλες. Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σκεφθούμε πως ίδιας αξίας ήταν τότε και οι συνολικές πωλήσεις στη διεθνή αγορά της ιρλανδικής μπίρας Guinness, του λικέρ Baileys και άλλων οινοπνευματωδών.

Για τη Γερμανία, ειδικά, η Ιρλανδία είναι μαζί με την Ολλανδία ο σημαντικότερος προμηθευτής βουτύρου. Ο Στέφεν Χάρλεϊ, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας Kerrygold, υποστηρίζει ότι, κατέχοντας μερίδιο πάνω από 15% στη γερμανική αγορά βουτύρου, η εταιρεία του βρίσκεται στην πρώτη θέση:

Μέχρι και σήμερα τα βοοειδή περνούν έως και 310 ημέρες τον χρόνο στην ύπαιθρο

«Ακόμη και στην κατηγορία μεικτών λιπαρών, δηλαδή βούτυρο με κραμβέλαιο και τυρί τσένταρ, η Kerrygold κατέχει προνομιακή θέση». Μόνο το 2020, η Ornua Deutschland ΕΠΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στην Οrnua Cooperative, ένα συνεταιρισμό Ιρλανδών αγροτών και γαλακτοβιομηχανιών, είχε παραγάγει 79.000 τόνους βουτύρου και τυριού μάρκας Kerrygold. Σύμφωνα με το κλαδικό έντυπο των Ιρλανδών αγροτών, το 60% των νοικοκυριών στη Γερμανία αγοράζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο προϊόντα της μάρκας Kerrygold. Αλλά ποια είναι η συνταγή επιτυχίας του ιρλανδικού βούτυρου;

Για την ιστορία και τη θριαμβευτική πορεία του γαλακτοκομικού αυτού προϊόντος υπάρχει ένα μουσείο στο Κορκ, όπου και απαντάται το ανωτέρω ερώτημα. Εκεί οι επισκέπτες μαθαίνουν, για παράδειγμα, ότι λόγω του ήπιου κλίματος στην Ιρλανδία, το γρασίδι φυτρώνει σχεδόν όλον τον χρόνο και δεν χρειάζεται αποθήκευση, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η DW. Μέχρι και σήμερα τα βοοειδή περνούν έως και 310 ημέρες τον χρόνο στην ύπαιθρο. Η διατροφή της αγελάδας με φρέσκο χoρτάρι κάνει το βούτυρο πιο κατάλληλο για την επάλειψη, είναι κίτρινο και πλούσιο σε βιταμίνες.

Περιέχει, επίσης, περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα, επειδή υπάρχει περισσότερη καροτίνη στο γρασίδι από ό,τι στον αραβόσιτο για διατροφή ζώων και είναι ανάμεικτο με βότανα. Επιπλέον, οι αγελάδες που βοσκούν αρρωσταίνουν πιο αραιά από αυτές που λαμβάνουν συμπυκνωμένη τροφή. Τέλος, οι ιρλανδικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πρέπει να δίνουν μόνο 5.000 λίτρα γάλα ετησίως, περίπου, 2.000 λίτρα λιγότερο από τις αγελάδες υψηλής απόδοσης σε άλλες χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments