Διεθνή

Πρόεδροι ΗΠΑ: Η απασχόληση τους μετά την θητεία

Πρόεδροι ΗΠΑ: Η απασχόληση τους μετά την θητεία
Πρόεδροι ΗΠΑ: Είναι απορίας άξιον για πολλούς η απασχόληση των πρώην προέδρων μετά την θητεία τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Λευκός Οίκος αποτελεί τον κρυφό “πόθο” πολλών Αμερικανών πολιτικών. Λίγοι έχουν βρεθεί στην θέση του προέδρου των ΗΠΑ, ενός από τους ισχυρότερους πολιτικούς στον κόσμο. Βέβαια, είναι απορίας άξιον τι κάνουν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ μετά το τέλος της θητείας τους.

Κάποιοι εξαφανίζονται πλήρως από την πολιτική σκηνή, κάποιοι άλλοι ετοιμάζουν την επόμενη ημέρα σε διεθνείς φορείς. Αυτή η Δευτέρα σηματοδοτεί την Ημέρα των Προέδρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τιμώντας τα γενέθλια μίας από τις μεγαλύτερες πολιτικές φιγούρες της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ, τον Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Ετοιμάζει την επαναφορά του

Ο πιο πρόσφατος πρόεδρος που αναχώρησε, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανατρέψει την τάση που ίσχυε μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους περισσότερους προκατόχους του, να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός πολιτικής.

Ο κ. Τραμπ – που εξακολουθεί να είναι ευρέως δημοφιλής στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα – ήταν ξεκάθαρος για το αν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά για τον Λευκό Οίκο το 2024. Αν κερδίσει, θα γίνει μόνο ο δεύτερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον Γκρόβερ Κλίβελαντ , να υπηρετήσει δύο μη συνεχόμενες θητείες.

Τι κάνει ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ έγραψαν βιβλία, συνεργάστηκαν με φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά, έκαναν δημόσιες ομιλίες και ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ για το Netflix τον περασμένο Μάιο.

Ο κ. Ομπάμα, που εξακολουθούσε να θαυμάζεται ευρέως από τότε που άφησε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2017, είχε ήδη εμφανιστεί ως ο πρωταγωνιστής στο εναρκτήριο επεισόδιο του νέου talk show του Ντέιβιντ Λέτερμαν στο Netflix και ο ιστότοπος πρόσθεσε πρόσφατα το ντοκιμαντέρ του Γκρεγκ Μπάρκερ για το HBO The Final Year στο ρόστερ του, το οποίο καλύπτει ουρά της διοίκησής του και προετοιμασίες για τη μετάβαση της εξουσίας. Προφανώς ο 44ος πρόεδρος δοκίμασε καλά την οθόνη.

Έχει επίσης αφιερώσει χρόνο για να ιδρύσει το δικό του ίδρυμα και να σχεδιάσει το Προεδρικό Κέντρο Ομπάμα στο Τζάκσον Παρκ, στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγο, μια βιβλιοθήκη και «κέντρο για την ιθαγένεια» που χτίζεται στη γειτονιά όπου ξεκίνησε στην πολιτική ως ενθουσιώδης νεαρός οργανωτής κοινότητας.

Οι δραστηριότητες Κλίντον και Μπους

Ο Μπιλ Κλίντον υπήρξε επίσης πολυάσχολος υποστηρικτής καλών σκοπών και, από όλες τις απόψεις, έχει συγκεντρώσει μια μικρή περιουσία από το διεθνές κύκλωμα ομιλίας μετά το δείπνο.

Ήταν εξέχων στην προεκλογική εκστρατεία το 2016 για να υποστηρίξει τη σύζυγό του Χίλαρι και αναμφίβολα θα ήταν ο πρώτος «Πρώτος Μάγκας» με καλό χιούμορ αν είχε χτυπήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζορτζ Μπους ήταν σχετικά ήσυχος από τότε που άφησε το αξίωμά του, μόνο που έκανε ήταν οι πίνακές των αρχηγών κρατών και παγκόσμιων προσωπικοτήτων που γνώρισε ενώ ήταν στην εξουσία, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τόνι Μπλερ και ο Δαλάι Λάμα, ένα χόμπι εμπνευσμένο από την ανάγνωση του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1932 δοκίμιο «Η ζωγραφική ως χόμπι».

Το αν κέρδισε χρήματα από την απροσδόκητη ενασχόλησή του με τους πίνακες είναι άγνωστο, αλλά έχει λάβει αναγνώριση για τη δουλειά του σε στυλ «υψηλού επιπέδου ερασιτέχνη» και δημοσίευσε μια συλλογή, Portraits of Courage, πέρυσι.

H παλιά φρουρά

Ο Thomas Jefferson (1743-1826) ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια όταν αποσύρθηκε από την πολιτική, ασχολήθηκε ως αρχιτέκτονας, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματος και υπηρετούσε ως πρώτος πρύτανης όταν άνοιξε το 1825.

Ο Τζον Κουίνσι Άνταμς (1767-1848) έγινε ο μόνος πρόεδρος που παρέμεινε στην πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον σε χαμηλότερο επίπεδο όταν εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1831. Ο Άνταμς υπηρέτησε για 17 χρόνια και η κατάργηση της δουλείας αιτία του κατοικίδιου ζώου του, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Γέρος Εύγλωττος» ως φόρο τιμής στην αφοσιωμένη υπηρεσία του.

Αφού υπηρέτησε δύο θητείες μεταξύ 1901 και 1909, ο Θίοντορ Ρούσβελτ (1858-1919) έθεσε υποψηφιότητα για τρίτη φορά πριν τεθούν τα όρια, αλλά έχασε από τον Γούντροου Γουίλσον. Στη συνέχεια, μαζί με τον γιο του Κέρμιτ ξεκίνησαν για τη Βραζιλία το 1913 σε μια επιστημονική έρευνα του υπέροχα ονομαζόμενου Rio da Duvida («Ποταμός της αμφιβολίας»), διακινδυνεύοντας τον θάνατο από ελονοσία στον Αμαζόνιο με τον εξερευνητή Candido Rondon. Οι περιπέτειές τους περιγράφονται στο μπεστ σέλερ ταξιδιωτικό του βιβλίο, Through the Brazilian Wilderness.

Με πληροφορίες από τον Independent

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments