Ελλάδα

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Τελεσίγραφο σε εταιρείες για τις ανεξόφλητες οφειλές τους

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Τελεσίγραφο σε εταιρείες για τις ανεξόφλητες οφειλές τους
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές από πέντε εταιρείες του κλάδου είχαν φτάσει στα 350 εκατoμμύρια ευρώ.

Μετά από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα «για άμεση και αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας», η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει καλέσει σε ακρόαση τις εταιρείες που εμφανίζουν ανεξόφλητες οφειλές σε διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) και δήμους, στις οποίες και αναμένεται να θέσει τελεσίγραφο αποπληρωμής με την απειλή να τις θέσει εκτός αγοράς.

Κώδικας Προμήθειας

Ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει διαγραφή από το Μητρώο Προμηθευτών εταιρειών με ανεξόφλητες οφειλές στους διαχειριστές ή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές από πέντε εταιρείες του κλάδου είχαν φτάσει στα 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές απέφυγαν την ενεργοποίηση του κώδικα και περιορίστηκαν στην επιβολή προστίμων, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσω διακανονισμών, υπό την προϋπόθεση της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για το 50% των οφειλών τους.

pexels

Η συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών συνεχίστηκε και μετά τον Οκτώβριο από την πλειονότητα των εταιρειών του κλάδου, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά απαιτούν για πολλούς και συνεχόμενους μήνες αυξημένα κεφάλαια κίνησης. Ορισμένοι διασφάλισαν μέρος αυτών μεταφέροντας χρέη στους διαχειριστές και παρακρατώντας τα τέλη των δήμων που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Σήμερα οι εκτός διακανονισμού ανεξόφλητες οφειλές προς τους διαχειριστές ξεπερνούν, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 211 εκατ. προς τον ΔΕΔΔΗΕ, περίπου 50 εκατ. στον ΔΑΠΕΕΠ και περί τα 10 εκατ. στον ΑΔΜΗΕ.

Τα ακριβή ποσά ανεξόφλητων οφειλών προς τους διαχειριστές θα προσδιοριστούν στην ολομέλεια της ΡΑΕ, όπου έχουν κληθεί να παραστούν ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ, και βάσει αυτών θα προχωρήσει από την άμεσα στην ενεργοποίηση του κώδικα η ΡΑΕ. Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι αναταραχές στην αγορά, γι’ αυτό και εικάζεται ότι θα δοθεί πίστωση χρόνου δύο – τριών εβδομάδων στους προμηθευτές που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments