Διεθνή

Ουκρανία: Κυρώσεις Μπάιντεν στην εταιρεία κατασκευής του Nord Stream 2

Ουκρανία: Κυρώσεις Μπάιντεν στην εταιρεία κατασκευής του Nord Stream 2
Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση

Κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Τρίτη ανακοίνωσε μία πρώτη δέσμη μέτρων κατά της Μόσχας

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται: «Από τότε που η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να δώσουν μία ισχυρή και ενιαία απάντηση. Όπως δήλωσα όταν συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία είχε ηγετικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία και συντονίσαμε από κοινού τις προσπάθειές μας για να σταματήσουμε τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισέβαλε περαιτέρω στην Ουκρανία.

Χθες, μετά τις νέες διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών μας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού. Σήμερα ζήτησα από την κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα στελέχη της. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος του αρχικού πακέτου των κυρώσεων για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όπως έχω καταστήσει σαφές, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κινήσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει την κλιμάκωση.

Με τις πράξεις του, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα τεράστιο κίνητρο για να μείνει μακριά από το ρωσικό αέριο και να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τον καγκελάριο Σολτς για τη στενή συνεργασία του και τη συνεχή αφοσίωσή του στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της».

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων για να απαντήσει στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες.

Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψει και τα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Επιπλέον, θα επιβληθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές δραστηριότητες στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές, ανώτερους στρατιωτικούς, που έπαιξαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης και άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που είναι στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο εμπόριο από τις δύο μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα νιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή τομεακής απαγόρευσης για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών και πολιτικών κλιμάκωσης.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Η ΕΕ καλεί επίσης τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία αύριο Πέμπτη

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η συνέλευση συνεκλήθη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η χρήση βίας και εξαναγκασμού με στόχο την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter. «Συγκαλώ μια ειδική Σύνοδο Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες, με σκοπό να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Ουκρανία και τη Ρωσία», ανακοίνωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments