Άποψη

Μοντέλο πανδημίας για την ενεργειακή κρίση!

Μοντέλο πανδημίας για την ενεργειακή κρίση!
O Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr, σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο τριών σημείων για μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

H πρόσκληση που απέστειλε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, με την οποία τους καλούσε στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία περιείχε μια ατζέντα τεσσάρων προς συζήτηση θεμάτων. Και τα τέσσερα αφορούν αποκλειστικά στις «επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στις αναγκαίες κινήσεις για προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, προστασία του Ουκρανικού λαού, αλλά και την αντίδραση απέναντι στη Μόσχα.

Η Ελληνική πλευρά, όμως είναι διατεθειμένη να θέσει κι ένα πέμπτο θέμα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει το δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει, αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Και αυτή η αναφορά του Κυρ.Μητσοτάκη αφορούσε στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης με την ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Προκλήσεις και συμπεράσματα

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το κορυφαίο ζήτημα της ουκρανική κρίσης είναι «τα θέματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών, στα οποία η παγκόσμια κοινότητα και πάνω απ όλα η ευρωπαϊκή οικογένεια καλείται να απαντήσει».

Παράλληλα όμως, όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός, χθες, από το Βουκουρέστι εγείρονται και πρόσθετες προκλήσεις όπως η ενεργειακή επάρκεια. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι σ αυτόν τον τομέα μπορούν να εξαχθούν τρία συμπεράσματα:

– Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, αλλά να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήττει τους ασθενέστερους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις)

– Να υπάρξουν έκτακτα μέτρα στήριξης

– Τα ζητήματα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι επίκαιρα και επείγοντα.

Ασκήσεις εργασίας

Με βάση τα παραπάνω, τις προηγούμενες ημέρες οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού συζητούσαν πιθανά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό για κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση. «Πρέπει η Ευρώπη να δράσει ενιαία και συντονισμένα προκειμένου να μην είναι όμηρος της Ρωσίας» επεσήμανε στο pagenews.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Και ναι μεν αυτή η διατύπωση αποκαλύπτει τη στρατηγική προσέγγιση της Κυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα κρύβει και ένα μεγάλο φόβο της, έστω και ανομολόγητο: την περαιτέρω αύξηση του φυσικού αερίου στα 2000 ευρώ για τα χίλια κυβικά μέτρα! Μια τέτοια προοπτική, για την εύθραυστη Ελληνική οικονομία, είναι σενάριο τρόμου…

Σχέδιο τριών σημείων

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το pagenews.gr η Ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πλήρες και συμπαγές πακέτο προτάσεων, το οποίο, μπορεί ακόμη και σήμερα να τεθεί σε συζήτηση.

Η κεντρική σκέψη που υπάρχει στην Κυβέρνηση είναι, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη να αντιμετωπιστεί με το…μοντέλο της πανδημίας!

Πώς θα μπορούσε να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχει ένα σχέδιο 4 σημείων που υπό προϋποθέσεις δίνει, αν όχι λύση, τόσο σίγουρα ανάσες στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είναι υπέρμαχος της –όσο το δυνατό- ταχύτερης αυτονομίας της Ευρώπης.

Τα σημεία πάνω στα οποία μπορεί η Ευρώπη να αναπτύξει το σχέδιό της, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι:

– Η δημιουργία ταμείου, από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

– Να υπάρξει εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

– Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου.

Είναι προφανές ότι η συζήτηση για τη στάση της Ευρώπης, απέναντι σ΄αυτήν την κρίση, μόλις σήμερα ανοίγει. Και πρόκειται για μια κρίση που είναι βέβαιο ότι θα πλήξει όλες τις χώρες θέτοντας εν αμφιβόλω όχι μόνο πολιτική και οικονομική συνοχή, αλλά και τις κοινωνικές αντοχές. Τέτοιες εξελίξεις απαιτούν άμεσα και γενναία μέτρα, τα οποία υπερβαίνουν γραφειοκρατικές και οικονομίστικες εμμονές.

Θα είχε ενδιαφέρον, αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός άνοιγε αυτήν τη συζήτηση με τις πιο πάνω προτάσεις, πώς θα τοποθετούντο οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments