People

Ζελένσκι: Ο κωμικός ηθοποιός που κλήθηκε να διαχειριστεί την εθνική τραγωδία της Ουκρανίας

Ζελένσκι: Ο κωμικός ηθοποιός που κλήθηκε να διαχειριστεί την εθνική τραγωδία της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - ENIGMA

Ζελένσκι: Ανέλαβε τη θέση του Προέδρου στις 20 Μαΐου του 2019, ύστερα από 6 μήνες εκστρατείας και δηλώνοντας πως αποφάσισε να μπει στην πολιτική "για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς.

Με τoν πόλεμο να μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, επιφέροντας αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη, ύστερα από τη διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά της χώρας, ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι προσπαθεί να εμψυχώσει τον λαό του, δηλώνοντας πως θα νικήσουν.

Πού να φανταζόταν 3 χρόνια νωρίτερα πως χάρη στη συμμετοχή του στη σειρά “Servant of the People”, ο γνωστός τότε ως κωμικός ηθοποιός θα κατέληγε να παίρνει το χρίσμα του 6ου αρχηγού του κράτους.

Η τρομακτική πίεση την οποία δέχεται το τελευταίο διάστημα κορυφώθηκε την Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, με την αναγνώριση από τη Μόσχα των αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία και την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία, καταπατώντας τη Συμφωνία του Μινσκ, η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2015 με στόχο να τερματίσει τη διένεξη με τους φιλορώσσους του Ντονμπάς. «Βρισκόμαστε στη γη μας. Δεν φοβόμαστε κανέναν και τίποτα, δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν και δεν θα παραχωρήσουμε τίποτα σε κανέναν», ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του.

«Δεν είναι πια ο ίδιος άπειρος άνθρωπος, όπως ήταν στην αρχή της θητείας του», δηλώνει στη Le Monde ο Oleksiy Melnyk, επικεφαλής του think tank Razumkov, στο Κίεβο. Δίνει την αίσθηση ότι είναι σίγουρος για τον εαυτό του, παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης. «Στην αρχή της προεδρίας του τον κατηγορούσαν για απλοϊκό έναντι των Ρώσων. Γρήγορα ο Ζελένσκι κατάλαβε ότι δεν αρκεί να θέσεις τα όπλα πάνω στο τραπέζι «και να κοιτάξεις στα μάτια» τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τερματιστεί η διένεξη, όπως είχε δηλώσει το 2019. Κατάλαβε ότι είχε αντίπαλο κάποιον σκληροπυρηνικό, αρπακτικό και κυνικό πολιτικό, εχθρικό σε κάθε συναίνεση και ο οποίος απαιτούσε μονομερείς παραχωρήσεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο αναλυτής.

Η ζωή μιμείται την Τέχνη

Ο Ζελένσκι έλαβε μεγάλη αναγνωρισιμότητα από την σειρά “Servant of the People”, στην οποία πρωταγωνιστούσε από το 2015 μέχρι το 2019, όπου υποδυόταν έναν καθηγητή ιστορίας, ο οποίος ύστερα από ένα βίντεό του που έγινε viral στα social media, κατέληξε να βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Ουκρανίας, δεσμευόμενος να πατάξει τη διαφθορά του κοινοβουλίου. Όπως όλα δείχνουν, η πραγματικότητα δεν διέφερε πολύ από τη μυθοπλασία, καθώς ο Zelensky, όντως, εκλέχθηκε Πρόεδρος, κατεβαίνοντας λίγα χρόνια αργότερα στην πολιτική με το κόμμα του, που έφερε το όνομα της σειράς και κερδίζοντας το 73.2% των ψήφων, έναντι του προηγούμενου προέδρου Petro Poroshenko.

Εκείνη την εποχή πίστευε ότι μπορούσε να τα αλλάξει όλα, γρήγορα. Αλλά γρήγορα απογοητεύτηκε. «Πίστευε ότι αρκούσε να αντικαταστήσει τους παλιούς πολιτικούς από νέα πρόσωπα, πιο νεαράς ηλικίας», θυμάται ο αναλυτής Volodymyr Fessenko, στο Κίεβο. Ωστόσο γρήγορα κατάλαβε ότι αυτό δεν αρκούσε και ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων προτιμούν τους αποτελεσματικούς διαχειριστές στην εξουσία.

Επειδή είχε συνηθίσει να τον επαινούν ως ηθοποιό, έζησε πολύ άσχημα τις πρώτες αρνητικές κριτικές στην πολιτική. Γρήγορα κλείστηκε σε μια «φούσκα» και περιβαλλόταν μόνο από ανθρώπους που θεωρούσε πιστούς. Σύμφωνα με το ουκρανικό σάιτ Bihus, στην κυβέρνηση βρίσκονται τουλάχιστον τριάντα πρόσωπα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και από την εταιρεία παραγωγής της παλιάς του εκπομπής, τα οποία έχει τοποθετήσει ακόμη και στην υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών, στην άμυνα, κλπ.

Τα τελευταία τρία χρόνια η δημοτικότητα του Ζελένσκι κατρακύλησε στο 23%, αν και παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ουκρανίας. Η αντιπολίτευση, ένας μέρος των ψηφοφόρων του και οι πρώην συνεργάτες του τον κατηγορούν για απειρία, ιδιαίτερα επικίνδυνη σε αυτή την περίοδο.

Η καριέρα του ως ηθοποιός

Αν και έλαβε το πτυχίο της νομικής από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου, το πραγματικό πάθος του βρισκόταν στην κωμωδία, την οποία και υπηρέτησε. Ο ίδιος είχε εμφανιστεί σε διάφορες κωμικές σειρές και ταινίες, ενώ το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής. Οι εκπομπές που προωθούσε προβάλλονταν στον τηλεοπτικό σταθμό 1+1, του δισεκατομμυριούχου Ihor Kolomoisky, ο οποίος ανέλαβε την προεδρική του καμπάνια αργότερα.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (αριστερά), επτά χρόνια πριν, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς “Εχθρός του Λαού”, είχε υποδυθεί έναν δάσκαλο γυμνασίου που, εντελώς απροσδόκητα, εκλέγεται Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η δράση του ως Πρόεδρος

Ο Zelenksy ανέλαβε τη θέση του Προέδρου στις 20 Μαΐου του 2019, ύστερα από 6 μήνες εκστρατείας και δηλώνοντας πως αποφάσισε να μπει στην πολιτική “για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και να φέρει επαγγελματίες, άξιους ανθρώπους στην εξουσία αλλά και να αλλάξει τη διάθεση και το ηχόχρωμα του πολιτικού κατεστημένου, όσο το δυνατόν περισσότερο”. Αν και από τα πρώτα του μελήματα ήταν να προσπαθήσει να λήξει τη διαμάχη με τη Ρωσία, επιλέγοντας την οδό των συμβιβασμών, τελικά δεν βγήκε κάποιο αποτέλεσμα, όπως μαρτυρούν οι νεότερες εξελίξεις. Κυρίως, η πίεση της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ήταν λίγες από τις αφορμές που εξαγρίωσαν τον Ρώσο Πρόεδρο.

Φωτογραφία – Télérama

Επιπλέον, πρόσφατα το όνομά του είχε εμπλακεί με εκείνο του Donald Trump, όταν ο τελευταίος του ζήτησε να ερευνήσει τον Joe Biden και τον γιο του, Hunter, ως χάρη προς την φιλία τους. Ο Zelensky τότε θα λάμβανε ένα ταξίδι στην Ουάσινγκτον και στρατιωτική βοήθεια. Μόλις η συνομιλία τους βγήκε στη φόρα, ο Trump κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να πιέσει τον Ουκρανό Πρόεδρο να ψάξει για πληροφορίες εναντίον του πολιτικού του αντίπαλου, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Από την άλλη ο Zelensky, αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Τέλος, τον Οκτώβριο του 2021 το όνομά του βρέθηκε στα Έγγραφα της Πανδώρας, όπου αποκάλυπταν τους οικονομικά ευνοημένους που έκρυβαν τον πλούτο τους, με τον Zelenksy να κατηγορείται για σύνδεση της εταιρείας του με offshore, κάτι που ο ίδιος απέρριψε ως συμβάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments