Διεθνή

Εισβολή Ουκρανία: Ολομέτωπη επίθεση διέταξε ο Πούτιν

Εισβολή Ουκρανία: Ολομέτωπη επίθεση διέταξε ο Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: cnn.com

Εισβολή Ουκρανία: Η Δύση προετοιμάζει νέες αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, την ώρα που η Μόσχα συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, καλώντας το Κίεβο να παραδοθεί - Γενική επιστράτευση κήρυξε ο Ουκρανός πρόεδρος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα η  εισβολή στην Ουκρανία. O Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

Κατά την πρώτη μέρα του πολέμου και σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Υγείας οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Ουκ

Διάγγελμα Ζελένσκι: Μας άφησαν μόνους – Να συζητήσουμε με Ρωσία

Φανερά καταβεβλημένος, αλλά και απογοητευμένος εμφανίστηκε σε νέο διάγγελμά του αργά το βράδυ της Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Εξέφρασε την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου, ακόμα και με τους όρους που έθεσε νωρίτερα ο Πούτιν . Παράλληλα άφησε αιχμές προς τη Δύση για εγκατάλειψη της χώρας του. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, εκ των οποίων 10 αξιωματικοί του στρατού, αλλά και αρκετοί άμαχοι πολίτες. Τουλάχιστον 316 τραυματίστηκαν.

Διαβάστε περισσότερα

Γενική επιστράτευση κήρυξε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση.

Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αρχηγού του κράτους αναφέρει ότι «σε σχέση με τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η κρατική άμυνα, να διατηρηθεί η ετοιμότητα μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας […] ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει γενική κινητοποίηση».

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες: Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Μόλις 15 λεπτά μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter το κείμενο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Δεκτή έγινε και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ 10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη και του έδωσε μια «διεξοδική» εξήγηση για τους λόγους για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η κλήση έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν και ο ίδιος και ο Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Ο Μακρόν ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης συνομιλιών με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Υπό ρωσικό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσέρνομπιλ κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter πως «οι μαχητές μας δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986». «Οι εθνοφρουροί πολεμούν σκληρά» υποστήριξε. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την κατάσταση μέχρι στιγμής.

Μήνυμα συμπαράστασης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον ουκρανικό λαό

Με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στέλνει μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης προς τον ουκρανικό λαό.

Ουκρανοί βουλευτές ζητούν από τον Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις

Μία ομάδα Ουκρανών βουλευτών ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρόεδρο Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, προκειμένου να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εν εξελίξει πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε μία «πραγματική καταστροφή» για όλες τις πλευρές, που δεν θα δουν «νικητές», υποστηρίζουν επτά βουλευτές, σε μία ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκατομμύρια συμπολιτών μας προσπαθούν για μία ειρηνική ζωή», επισημαίνει η ομάδα των βουλευτών, υπό τον Βαντίμ Νοβίνσκι, τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο και έναν από τους επικεφαλής του «Opposition Bloc» – ενός συνασπισμού περισσότερων από 12 πολιτικών κομμάτων.

Μόσχα σε Κίεβο: Το Κρεμλίνο καλεί σε παράδοση την Ουκρανία και δηλώνει έτοιμο για διαπραγμάτευση των όρων

Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί όρους παράδοσης με το Κίεβο δήλωσε την Πέμπτη ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Σε ρωσικό κλoιό το Κίεβο – Απαγόρευση κυκλοφορία στην ουκρανική πρωτεύουσα

Οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στο Κίεβο και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ δόθηκε εντολή να μεταφερθούν οι πολίτες στα καταφύγια. Μαύρος καπνός υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας και τόνισε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία έχουν εισέλθει σε περιοχή κοντά στον πρώην πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε την πληροφορία και δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Αυστριακού καγκελάριου: Η αγωνία του Ουκρανού προέδρου

Την αγωνία του για το μέλλον της χώρας του, φέρεται να μοιράστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, προειδοποιώντας ότι το Κίεβο ίσως να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Russian Today.

Σε ανακοίνωσή του, ο αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, έκανε γνωστές λεπτομέρειες από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της Αυστρίας, ο Ζελένσκι του είπε: «Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα υπάρχει η χώρα μου».

Ο Νεχάμερ προσέθεσε πως η Αυστρία δεν θα μείνει αδιάφορη στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υποσχόμενος ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία με όποιον τρόπο μπορεί.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά δυνάμεων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης εξετάζουν οι ΗΠΑ

Πληροφορίες που μεταδίδει το CNNi αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει την προώθηση αμερικανικών στρατευμάτων που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη, πιο ανατολικά προκειμένου να διασφαλιστούν οι συμμαχικές χώρες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από Λευκορωσία

Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters.

Διαβάστε περισσότερα

Μαχητικά πετούν στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου

Έκκληση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

“Εχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών “τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Φον ντερ Λάιεν: Οι κυρώσεις της ΕΕ θα υπονομεύσουν την ρωσική οικονομία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλάει στις Βρυξέλλες για να περιγράψει τις κυρώσεις για «σοβαρή υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας».

Τα μέτρα, όπως δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα επηρεάσουν σοβαρά τη Ρωσία, αυξάνοντας την εκροή κεφαλαίων, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και διαβρώνοντας σταδιακά τη βιομηχανική της βάση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα στοχεύσουν:

  • στο πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και τον αποκλεισμό της πρόσβασης των ρωσικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά
  • στην αποδυνάμωση της τεχνολογικής θέσης της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας έως λογισμικό αιχμής

Ρωσικά ελικόπτερα πάνω από το Κίεβο

Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Τύπου της Ουκρανικής Αστυνομίας, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα περίχωρα του Κιέβου.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό

Τα σημεία εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Περισσότερα από ένα είναι τα σημεία εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, όπως δείχνει ο χάρτης του Guardian, με βασικότερο εκείνο από τη Λευκορωσία.

Bloomberg: Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα στην περιφέρεια του Κιέβου

Τα στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στην περιοχή του Κιέβου μέσω Λευκορωσίας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ουκρανικά τανκς είχαν μπει στην Ουκρανία από την Κριμαία.

Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Αύριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλαπλές εκρήξεις ακούγονται αυτήν την ώρα στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, αναφέρει το Reuters.

Συνεχίζεται η μαζική φυγή από το Κίεβο

Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Μολδαβίας – Κλειστό τμήμα και στη Λευκορωσία

Η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της ρωσικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Σπίνου.

Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της για τις επιβατικές πτήσεις, αναφέρει παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καπνός πάνω από το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών στο Κίεβο

Αναφορές για μαύρο καπνό πάνω από το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Νέος χάρτης με τους στρατηγικούς στόχους

Χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Anadolou επιβεβαιώνει αυτό που έχει γίνει γνωστό από το πρωί της Πέμπτης, ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία από κάθε πλευρά.

Όπως αναφέρει το Anadolou, το Κίεβο, το Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, το Μικολαΐβ, η Οδησσός έχουν δεχθεί επίθεση.

Πολωνία, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία ζητούν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 του κανονισμού του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το Άρθρο 4 «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης ή πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών».Οι ερμηνείες του Άρθρου 4 συνδέονται με το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ. Μετά την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού το Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ έχει αλλάξει τρεις φορές.

Στο Στρατηγικό Δόγμα του 1991 αναφέρεται ότι με βάση το Άρθρο 4, η Συμμαχία πρέπει να λειτουργεί ως ένα διατλαντικό forum για τις διαβουλεύσεις των Μερών σε θέματα που αφορούν τα ζωτικά τους συμφέροντα, περιλαμβανομένων και των εξελίξεων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των Μερών.

Διαβάστε περισσότερα

Τουλάχιστον 40 νεκροί από την ρωσική εισβολή στη χώρα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πριν από λίγο, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης, ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του «πολέμου ευρείας κλίμακας» που διεξάγουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στ’ ανατολικά, τα βόρεια αλλά και τα νότια της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία – Γενική επιστράτευση στην Ουκρανία

Η Ουκρανία «έκοψε» κάθε διπλωματικό δεσμό με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας σε ουκρανική περιοχή, ανακοίνωσε και επίσημα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη τύπου.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

Διάγγελμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τόνισε στο νέο διάγγελμά του ότι θα δώσει πολίτες σε όλους τους πολίτες που θέλουν να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας. Επίσης, υποσχέθηκε αμνηστία σε όσους έχουν παραβεί τον νόμο και έχουν τιμωρηθεί, αν βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μάλιστα, κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να καταδικάσουν την επίθεση που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε σχέση με τις μάχες που είναι σε εξέλιξη είπε ότι ο εχθρός (σ.σ. η Ρωσία) έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

Διαβάστε περισσότερα

Νεκρό αγόρι στο Χάρκοβο

Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Πολεμικές σειρήνες και στην Πολωνία

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι Πολωνοί πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει να μην γίνονται ταξίδια στην Ουκρανία. Οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της άμεσα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι η πολωνική διπλωματική αποστολή στην Ουκρανία θα παραμείνει ανοικτή «όσο τον δυνατόν περισσότερο».

Την ίδια ώρα, σειρήνα ήχησε στην πολωνική πόλη Μεντίκα, ένα συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία, όπως δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας του Reuters.

Ανακοίνωση Ελληνικού ΥΠΕΞ για την ρωσική εισβολή

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα

Καρέ καρέ η στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επιδρομή στην περιοχή Σάστιγια της επαρχίας Λουχάνσκ

Εικόνες χάους στο Κίεβο

Εκρήξεις ακούγονται σε πολλές περιοχές της χώρας: τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά, την Οδησσό στα νότια και την πόλη Λβιβ στα δυτικά.

Εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν χαλάσματα στο Κίεβο και καπνούς, ενώ πλήθος κόσμου να έχει πάρει τα αυτοκίνητα και άλλοι να έχουν μπει σε λεωφορεία για να φύγουν από την πρωτεύουσα προς ασφαλέστερα σημεία.

Μητσοτάκης: Η παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία».

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίδραση της Κίνας στην ρωσική εισβολή – Αρνήθηκε τον όρο «εισβολή»

Ως μια κατάσταση με «περίπλοκο ιστορικό παρελθόν» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunyuing, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Διαβάστε περισσότερα

Αίτημα Ουκρανίας προς Τουρκία: Κλείστε το εναέριο χώρο του Βοσπόρου

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία.

Διαβάστε περισσότερα

Ουκρανοί στρατιώτες στην Μαριούπολη

Καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή Ισπανία – Πορτογαλία

Τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία καταδίκασε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

«Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εκτίναξη 30% στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα εκρηκτική άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διαταράξει τις εισροές φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο.

Ντράγκι: Αδικαιολόγητη η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Με δήλωση του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ντrάγκι καταδίκασε της ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι αδικαιολόγητη και “μη δικαιολογήσιμη”. Η Ιταλία είναι κοντά στον Ουκρανικό λαό και τους θεσμούς σε αυτή τη δραματική στιγμή. Εργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να ανταποκριθούμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

Ο χάρτης των New York Times που δείχνει τις πόλεις που δέχονται εισβολή στην Ουκρανία

Ουρές πολιτών στα ΑΤΜ του Κιέβου

Εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων και στους δρόμους των πόλεων

Οπτικό ηλικό δείχνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει σημεία με πληθυσμό σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις παρά τους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Εικόνες από την πόλη του Χάρκοβο δείχνουν τα υπολείμματα ενός πυραύλου σε πεζοδρόμιο της πόλης, κοντά σε μια ορθόδοξη εκκλησία.

Δεν πετάει κανένα αεροπλάνο – Απαγορευτικό πτήσεων από Ρωσία

Η Ρωσία προχωρά σε αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ως το πρωί της 2ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Rosaviatsiya, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια των πόλεων Ροστόφ-ον-Ντον, Κράσνονταρ, Ανάπα, Γκελέντζικ, Μπέλγκοροντ, το Βορονέζ και τη Σταυρούπολη, μεταξύ άλλων, αναστέλλονται για λόγους ασφαλείας, διευκρίνισε.

Ο Ουκρανικός στρατός κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροσκάφη

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.

«Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Επίθεση κατά της Ουκρανίας και κατά της Λευκορωσίας

Την είσοδο στρατιωτικών οχημάτων και φορτηγών από τα σύνορα της Λευκορωσίας, μεταδίδει το CNNi, επικαλούμενο live streaming video.

Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική επίθεση εξελίσσεται και από το βόρειο τμήμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων, οχημάτων και τανκς στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε όλες τις χώρες και κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Μπόρις Τζόνσον: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά

Κατηγορηματικά καταδικάζει μέσα από μήνυμα στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει «σοκαρισμένος από τα φρικιαστικά γεγονότα στην Ουκρανία» και προσθέτει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «διάλεξε έναν δρόμο αιματοχυσίας και καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

Προσθέτει ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να συζητήσει πώς θα απαντήσει και υπόσχεται αποφασιστική δράση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους.

Έρχονται κυρώσεις από τον Μπάιντεν

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βαγγέλη Παπαδημητρίου, κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοινώνει σε λίγη ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δραματικό διάγγελμα του Τζο Μπαιντεν που τόνισε «Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε. «Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους. Οι προσευχές όλου του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας απόψε καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μήνυμα του προς τον αμερικανικό λαό.

Το διάγγελμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας του.

«Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς. «Μείνετε δυνατοί, θα είμαι συνεχώς στο πλευρό σας», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ειρηνικές πόλεις δέχονται επίθεση

«Ο Πούτιν μόλις εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας εισβολή της Ουκρανίας. Ειρηνικές ουκρανικές πόλεις δέχονται επιδρομές. Αυτός είναι ένας πόλεμος επιθετικότητας. Η Ουκρανία θα υπερασπίσει τον εαυτό της και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και θα σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου

Μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το διάγγελμα Πούτιν

Στο διάγγελμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η «προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας», διατεινόμενος ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία.

Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία, κάνοντας συγκέκριμενα λόγο για «ειδική στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας.

Κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα βαρύνει το «ουκρανικό καθεστώς», ενώ «διαβεβαίωσε» πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους.

Σε περίπτωση ξένης ανάμειξης διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αμέσως.

Μπάιντεν: Ο κόσμος θα απαιτήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε την «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία τόνισε πως θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

Ο κόσμος «θα απαιτήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να απευθύνει αργότερα σήμερα διάγγελμα ανακοινώνοντας τις περαιτέρω κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για την «επιθετικότητα έναντι της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments