Focus

Ρωσία και Ουκρανία σε «θέσεις μάχης» – Στοιχεία των στρατευμάτων τους

Ρωσία και Ουκρανία σε «θέσεις μάχης» – Στοιχεία των στρατευμάτων τους
Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών φέρνουν στην επικαιρότητα κρίσιμα ερωτήματα για τις δύο χώρες που έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω τους.

Η Ρωσία συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας, μετά την επίμαχη απόφασή του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες επιτίθονται στην  Ουκρανία; Σύμφωνα με τη Δύση και παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου οτι αποσύρει μέρος των δυνάμεών του, υπάρχουν σχεδόν 200.000 Ρώσοι στρατιώτες σταθμευμένοι γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Ποια είναι η στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας;

Πανοραμικές εικόνες δείχνουν νέες συγκεντρώσεις στρατευμάτων και εξοπλισμού τεθωρακισμένων οχημάτων δίπλα σχεδόν στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με την Maxar Technologies με έδρα τις ΗΠΑ. Οι εν λόγω στρατιωτικές μονάδες έχουν εντοπιστεί κυρίως βορειοδυτικά της περιοχής Μπέλγκοροντ.

Η Ρωσία είναι γνωστό ότι ενίσχυσε την ικανότητά της για μαχητικά αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια. Μια έκθεση από το Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης τον Δεκέμβριο του 2020 διαπίστωσε ότι η Μόσχα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000, και ειδικά την τελευταία δεκαετία «αναβάθμισε σημαντικά» τον στόλο πολεμικής αεροπορίας και αντικατέστησε παλαιότερα αεροσκάφη, με εκσυγχρονισμένα και νέα μοντέλα.

Η Ουκρανία υστερεί σε στρατιωτική ικανότητα

Σύμφωνα με την Global Firepower, η χώρα έχει περίπου 200.000 άνδρες, ενεργό προσωπικό σε σύγκριση με περίπου 900.000 άνδρες που διαθέτει η Ρωσία. Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της αγγίζουν τις 50.000 – πέντε φορές μικρότερες από τις ρωσικές. Και ο αμυντικός προϋπολογισμός της  επίσης υστερεί σε σχέση με της Ρωσίας.

Πού σταθμεύουν τα στρατεύματα;

Στρατεύματα έχουν μετακινηθεί σε δύο περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας, με το Κρεμλίνο να αναγνωρίζει τις περιοχές Λούγκανσκ και Ντόνετσκ, που διοικούνται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Αναλύσεις από τη Rochan Consulting, τη Maxar και το BBC δείχνουν επίσης μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όχι μακριά από την πόλη Χάρκοβο, και ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Νέες μονάδες έχουν φτάσει στη Μολδαβία, κοντά στα σύνορά με την Ουκρανία, ενώ ισχυρή στρατιωτική παρουσία έχει εντοπιστεί  και γύρω από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Με ρεαλιστικά γεγονότα, ενάς πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 50.000 θανάτους αμάχων και να μετατρέψει πολλούς περισσότερους ανθρώπους σε πρόσφυγες, σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Δύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments