Άποψη

Αγώνας δρόμου μιας ανάσας, το ράλι της οικονομίας

Αγώνας δρόμου μιας ανάσας, το ράλι της οικονομίας
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την κρίση που προκαλεί το Ουκρανικό στην οικονομία.

Για κάθε 10 ευρώ αύξησης στο φυσικό αέριο προκαλείται ζημιά 600 εκατ., ευρώ στο ΑΕΠ. Και κάθε μονάδα πτώσης του ΑΕΠ μεταφράζεται σε απώλειες εσόδων 700-800 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και του συνόλου των δραστηριοτήτων της χώρας ανήλθε σε 11 δις., ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται, πριν την έκρηξη της Ουκρανικής Κρίσης.  Η κυβέρνηση διεξάγει ήδη έναν μαραθώνιο με ρυθμούς αγώνα 100 μέτρων.

Μιας ανάσας κυριολεκτικά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως τα απόνερα της Ουκρανικής κρίσης, θα προκαλέσουν τσουνάμι ακρίβειας στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Η Ελλάδα, σημειωτέον πως καλύπτει το 45% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom. Ήδη μελετάται η ενίσχυση της ενέργειας από τη πυρηνική ενέργεια της Βουλγαρίας.

Οικονομικοί παράγοντες θεωρούν πως οι στόχοι του προυπολογισμού έχουν ήδη τιναχτεί στον αέρα ενώ σε κίνδυνο έχει τεθεί και η υπόθεση των πλεονασμάτων για τον επόμενο χρόνο. Ακόμη και αν υπάρξουν θα είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και σε καμία περίπτωση δεν θα αγγίζουν τους στόχους, πριν την επίθεση της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή θεωρείται δεδομένο πως οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν υψηλές, τροφοδοτώντας την ακρίβεια που πλήττει χαμηλόμισθους αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Την ώρα που ο Βλάντιμιρ Πούτιν πατούσε τη σκανδάλη εκτίναξε τον ελληνικό πληθωρισμό.

Μια μη αναμενόμενη εξέλιξη που θα συμπαρασύρει στον αρνητικό βαθμό τόσο την ανάπτυξη όσο και τη προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος. Η κυβέρνηση,  βρίσκεται ενώπιον μιας στενωπού. Η μόνη διαδρομή που φαίνεται πως δύναται να ακολουθήσει είναι η παράταση επί μεγάλου χρονικού διαστήματος των επιδοτήσεων. Ένας δρόμος, όμως, που προσώρας, δεν φαίνεται να αποδίδει καθώς τα ποσά των επιδοτήσεων, δεν εμφανίζονται στη τσέπη των καταναλωτών. ‘Η τουλάχιστον δεν παραμένουν καθώς το κόστος της ακρίβειας των καυσίμων και των υψηλών ανατιμήσεων στα αγαθά, εξανεμίζουν τον μηνιαίο μισθό. Ο πραγματικός κατώτατος μισθός έχει ήδη μειωθεί 10% εξαιτίας του πληθωρισμού (6,2%), ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν τον Ιανουάριο 457 εκατ. ευρώ.

Ο εφιάλτης έχει επιστρέψει στην οδό Νίκης-έδρα του υπ. Οικονομικών- που με τρόμο διακρίνει τη πιθανότητα να «εκταμιεύσει» από το κρατικό προϋπολογισμό προς επιδότηση το ποσό των 2 δις., ευρώ με τιμή ρεύματος στα 300 ευρώ/MWH. Από 600 εκατομμύρια που επιδοτεί επί του παρόντος καθώς η τιμή δεν ξεπερνάει τα 200 ευρώ/MEH.

Το εαρινό εξάμηνο φαντάζει ως «μάνα εξ ουρανού».

Όπως και η αναστολή κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει, πλέον, να εξετάζει πολύ σοβαρά τη μερική ή ολική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόφσκις προχθές. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την αναβολή αύξησης των επιτοκίων της μετά το 2022, για να μην βυθιστεί σε ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία. Όλοι ελπίζουν πως η έλλειψη-μεγάλη ή μικρή- των Ρώσων τουριστών να μην επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα, όπως και η υπόθεση της Ουκρανίας, να μη  προκαλέσει ματαίωση των τουριστικών πακέτων που ήδη έχουν υπογράφει. Το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνει, πλέον ευρύτερη σημασία και δεν αποτελεί μια μεγάλη οικονομική ένεση αλλά το πιο πλατύ σκαλοπάτι της εθνικής οικονομίας για το μέλλον. Αν επιτευχθεί και η κατάκτηση του εθνική στόχου για την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, η οικονομία έστω και με απώλειες, θα αντέξει.

Αγώνας  δρόμου, οκτώ μηνών, με μια ανάσα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments