Άποψη

Με ανοιχτά χαρτιά για την Ουκρανία

Με ανοιχτά χαρτιά για την Ουκρανία
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όπου η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατυπωθούν καθαρές θέσεις από όλα τα κόμματα.

Ποδαρικό με κοινοβουλευτική κόντρα θα κάνει ο τρίτος μήνας του 2022. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και θα κάνει χρήση των προβλέψεων του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής, που δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό οποτεδήποτε κρίνει, να κάνει δηλώσεις ή ανακοινώσεις ενώπιον της Βουλής «για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Τουλάχιστον τυπικά η συζήτηση δεν προβλέπεται μακρά, καθώς η πρωτολογία είναι δέκα λεπτά, οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών είναι από πέντε λεπτά, η δευτερολογία του Πρωθυπουργού άλλα πέντε, ενώ οι δευτερολογίες των άλλων πολιτικών αρχηγών είναι από 3 λεπτά. Και η συζήτηση μπορεί να κλείσει με άλλο ένα πεντάλεπτο του Πρωθυπουργού. Τυπικά, λοιπόν, η συζήτηση είναι διάρκειας μιας ώρας…

Στα…όπλα!

Πλην όμως δεν είναι βέβαιο αν θα τηρηθούν, ούτε οι χρόνοι, αλλά ούτε και οι…χαμηλοί τόνοι! Η…ψυχρή και τυπική ενημέρωση από την Κυβέρνηση είναι ότι «ο Πρωθυπουργός θα θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα στις νέες ιστορικές συνθήκες που διαμορφώνονται». Πλην όμως η πρόθεση και η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι διπλή:

– Αφενός να μιλήσει δημοσίως για τη στρατηγική, τις αποφάσεις και τις επιλογές της Κυβέρνησής του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

– Αφετέρου να καλέσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «να πάρουν καθαρή θέση μπροστά στον ελληνικό λαό, σε αυτή την ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Υπευθυνότητα

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι «οι συνθήκες απαιτούν εθνική υπευθυνότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση». Εφόσον χρειαστεί ο Πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να σημειώσει ότι «δεν είναι ώρα, σε μια τόσο κρίσιμη, παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία, να επικρατήσουν τα μικροπολιτικά συμφέροντα σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα».

Δια του πλέον αρμόδιου, του Πρωθυπουργού και από βήματος Βουλής, η Κυβέρνηση θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα απερίφραστης καταδίκης της ρωσικής εισβολής και σε απόλυτη σύμπλευση με τους εταίρους και συμμάχους της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα διατυπωθεί δημοσίως η συμπαράσταση στην Ουκρανία.

Έμπρακτη αλληλεγγύη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να υπεραμυνθεί της απόφασης για «την αποστολή αμυντικού υλικού» ως κίνηση «έμπρακτης αλληλεγγύης στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό, που υπερασπίζεται την πατρίδα του». Παράλληλα θα επισημανθεί ότι η απόφαση αυτή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Στις σημειώσεις του Πρωθυπουργού θα βρίσκεται και η μεγάλη λίστα χωρών που μέχρι σήμερα τηρούσαν διαφορετική στάση και εν τέλει τη μετέβαλλαν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των αρχηγών, η Κυβέρνηση θα αποκρούσει τις όποιες αιτιάσεις για τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση, καθώς η θέση της είναι ότι έγινε με τον δέοντα τρόπο και ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ, στους αρμόδιους Υπουργούς, να ενεργήσουν ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει και για την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί στην Ουκρανία, καθώς και στις ενέργειες που γίνονται για την υποδοχή προσφύγων.

Νέα στρατηγική

Σε ό,τι αφορά στο στρατηγικό επίπεδο, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη, την πατρίδα μας και τον κόσμο. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονικής ασφάλειας που οικοδομήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αμφισβητείται έντονα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει συνεχείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο και στο απαραβίαστο των συνόρων.

Έτσι κι αλλιώς, οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι εξελίξεις κατέστησαν σαφές ότι όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες -σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης- μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δικαιώθηκαν.

Δύναμη αποτροπής

Η ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Ως αποφασιστικής σημασίας κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρούνται, τόσο η ανακοίνωση της προεδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, όσο και το γεγονός ότι ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όχι μόνο ενέκρινε την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις του στον τομέα της άμυνας.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτές οι κινήσεις δικαιώνουν τις επιλογές για αμυντική ενίσχυση της χώρας, αλλά και για την επέκταση του πλέγματος συμμαχιών με Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία Και μάλιστα –όπως επισημαίνουν- «κόντρα σε εκείνους που έλεγαν ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments