Κόσμος

Μάριο Ντράγκι: Η επίθεση της Ρωσίας μας πηγαίνει 80 χρόνια πίσω

Μάριο Ντράγκι: Η επίθεση της Ρωσίας μας πηγαίνει 80 χρόνια πίσω
Μάριο Ντράγκι: Ο Ιταλός πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τοποθετώντας το χρονικά στην ναζιστική Γερμανία.

Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε σχετικά με τον πόλεμος της Ρωσίας και την στρατηγική της Ιταλίας. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός παραλλήλισε την χιτλερική Γερμανία και την εισβολή στην Πολωνία με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού και του προέδρου Ζελένσκι μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα και μας υποχρεώνουν να κάνουμε επιλογές που μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν αδιανόητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, για να συνεχίσει: «Η αδικαιολόγητη και προμελετημένη επίθεση της Ρωσίας κατά μιας γειτονικής χώρας μάς πηγαίνει πάνω από 80 χρόνια πίσω στην προσάρτηση της Αυστρίας, στην κατοχή της Τσεχοσλοβακίας και στην εισβολή στην Πολωνία». Λόγια πολύ σημαντικά, αν αναλογιστεί κανείς τον ρόλο της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι, πριν από 80 χρόνια.

“Αν ανεχόμασταν μια πολεμική επίθεση κατά ενός ευρωπαϊκού κυρίαρχου κράτους, θα θέταμε σε κίνδυνο”

«Δεν πρόκειται μόνον για επίθεση κατά μιας ελεύθερης και κυρίαρχης χώρας, αλλά για επίθεση κατά των αρχών μας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κατά της διεθνούς τάξης που οικοδομήσαμε μαζί», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι. Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε, δε, ότι «η Ιταλία δεν εννοεί να στρέψει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση» και έκανε λόγο για «ρεβανσιστικό σχέδιο του προέδρου Πούτιν». «Αν ανεχόμασταν μια πολεμική επίθεση κατά ενός ευρωπαϊκού κυρίαρχου κράτους, θα θέταμε σε κίνδυνο, πιθανώς με αμετάκλητο τρόπο, την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ο Ντράγκι στα μέλη της ιταλικής γερουσίας.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, όπως έγινε γνωστό, ζήτησε από τους Ιταλούς που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο –συμπεριλαμβανομένων των τρένων– για να εγκαταλείψουν τις διάφορες ουκρανικές πόλεις, τις ώρες κατά τις οποίες δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Παράλληλα, ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του έως τώρα στήριξε τη δημόσια οικονομία της Ουκρανίας με 110 εκατομμύρια ευρώ, δώρισε 4 τόνους υγειονομικού υλικού και προσέφερε 200 οικογενειακές σκηνές και 1.000 κρεβάτια εκστρατείας. Χθες, επίσης, εγκρίθηκαν άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή στήριξης στον ουκρανικό λαό και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά με το προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, θα ενεργοποιηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την επείγουσα μεταφορά ορφανών παιδιών, ενώ η Ιταλία στηρίζει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για προσωρινή παροχή προστασίας. Η εφαρμογή της θα προσφέρει στους ουκρανούς που αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο δικαίωμα να διαμείνουν στην ΕΕ για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης. Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχθεί και στη συνέχεια να υπάρξει συνεργασία, με στόχο τη μετακίνηση των ανθρώπων σε όλες τις χώρες-μέλη. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα, ετοιμάζει ειδικούς κανόνες για την υποδοχή των ουκρανών προσφύγων σε όλες τις δομές της χώρας.

«Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό πεδίο, θα διπλασιαστούν οι ιταλικές αεροπορικές δυνάμεις στη Ρουμανία, ιταλικά πλοία είναι ήδη εν πλω υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ και η χώρα είναι έτοιμη να προσφέρει άλλους 3.400 άνδρες και γυναίκες, πάντα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας», τόνισε ο Ντράγκι. «Η Ιταλία είναι έτοιμη να στηρίξει νέες οικονομικές κυρώσεις, αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Προσωπικά, πρότεινα την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά των ολιγαρχών, με έναν διεθνή, δημόσιο κατάλογο όσων διαθέτουν περιουσία η οποία ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως και να αυξηθεί η πίεση επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογράμμισε ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε ότι «ακόμη και αν την ερχόμενη εβδομάδα σταματούσαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ιταλία δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα», χάρη σε αποθηκευμένη ενέργεια και σε άλλες δυνατότητες εισαγωγής. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες χρονιές, πάντως, η κυβέρνηση της Ρώμης μελετά σειρά μέτρων, με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments