Διεθνή

Ουκρανία: Απόφαση του ΕΔΑΔ για μέτρα στις Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ουκρανία: Απόφαση του ΕΔΑΔ για μέτρα στις Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις
Ουκρανία: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επέβαλε προσωρινά μέτρα στις Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποδεικνύει στην Ρωσία την αποχή στρατιωτικών επιθέσεων κατά των αμάχων στην Ουκρανία. Η απόφαση περιλαμβάνει τις κατοικίες, οχήματα έκτακτης ανάγκης και άλλα ειδικά προστατευμένα πολιτικά αντικείμενα όπως σχολεία και νοσοκομεία και για την άμεση διασφάλιση της ασφάλειας των ιατρικών ιδρυμάτων, του προσωπικού και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης εντός του εδάφους που δέχεται επίθεση ή πολιορκία από ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 39 των Κανόνων του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο μπορεί να υποδείξει προσωρινά μέτρα σε οποιοδήποτε Κράτος Μέρος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα τα οποία, σύμφωνα στην καθιερωμένη πρακτική του Δικαστηρίου, εφαρμόζονται μόνο όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβη.

Η προσφυγή της Ουκρανίας

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε αίτημα από την ουκρανική κυβέρνηση να υποδείξει επείγοντα προσωρινά μέτρα στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, σε σχέση με «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης κατά του κυρίαρχου έδαφος της Ουκρανίας».

Το αίτημα καταχωρήθηκε με αριθμό αίτησης 11055/22, Ουκρανία κατά Ρωσίας (X), και έχει που εξετάστηκε από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο υπενθυμίζει το προσωρινό μέτρο που αναφέρθηκε στις 13 Μαρτίου 2014 και παραμένει σε ισχύ στην πλαίσιο της υπόθεσης Ουκρανία και Κάτω Χώρες κατά Ρωσίας σχετικά με τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία καλώντας τις κυβερνήσεις τόσο της Ρωσίας όσο και την Ουκρανία να συμμορφωθούν στις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα στρατιωτική δράση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 διάφορα μέρη της Ουκρανίας και θεωρεί ότι εγκυμονεί πραγματικό και συνεχή κίνδυνο σοβαρού παραβιάσεις των δικαιωμάτων του άμαχου πληθυσμού της Σύμβασης, ιδίως βάσει του άρθρου 2 (δικαίωμα ζωής), 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) και 8 (δικαίωμα σε σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με σκοπό την αποτροπή τέτοιων παραβιάσεων και σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου το δικαστήριο αποφασίζει, προς το συμφέρον των διαδίκων και την ορθή διεξαγωγή της ενώπιον του διαδικασίας, να υποδείξει στην κυβέρνηση της Ρωσίας να απόσχει από στρατιωτικές επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτών αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων χώρων κατοικίας, οχημάτων έκτακτης ανάγκης και άλλων ειδικά προστατευμένων πολιτών αντικείμενα όπως σχολεία και νοσοκομεία, και να διασφαλιστεί άμεσα η ασφάλεια των ιατρικών εγκαταστάσεις, προσωπικό και οχήματα έκτακτης ανάγκης εντός της επικράτειας που δέχεται επίθεση ή πολιορκείται Ρωσικά στρατεύματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments