Διεθνή

Τηλεφώνημα Σολτς σε Πούτιν: «Σταματήστε τώρα την εισβολή στην Ουκρανία»

Τηλεφώνημα Σολτς σε Πούτιν: «Σταματήστε τώρα την εισβολή στην Ουκρανία»

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Hannibal Hanschke

Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους, Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα περαιτέρω συνομιλίες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μία ώρα μίλησαν στο τηλέφωνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η γερμανική καγκελαρία, καθώς η Γερμανία ήταν η χώρα που πήρε την πρωτοβουλία για την επείγουσα αυτή επικοινωνία, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να μαίνεται.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα αναφέρει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.Ο Σολτς κάλεσε επίσης τον Πούτιν να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.

Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους, Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα περαιτέρω συνομιλίες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επεισοδιακή συνομιλία Πούτιν – Μακρόν – «Τα χειρότερα έρχονται» για την Ουκρανία, επισήμανε ο Εμμανουέλ Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη με τον Ρώσο πρόεδρο επικοινώνησε και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, διαρκείας 90 λεπτών, η οποία ήταν σε υψηλούς τόνους. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις ενός συνεργάτη του Γάλλου ηγέτη, ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να πιστεύει ότι «τα χειρότερα έρχονται» στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

«Η εκτίμηση του προέδρου είναι ότι θα έρθουν τα χειρότερα, δεδομένων των όσων του είπε ο πρόεδρος Πούτιν. Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που μας είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει. Έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να συνεχίσει την επιχείρηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος συνεργάτης του Γάλλου προέδρου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, διαρκείας 90 λεπτών, ο Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία να «πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας. Θα πραγματοποιήσει την επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας μέχρι τέλους».

«Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας… Η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ καιρό».

Αυταπάτη η ιδέα πως η Ουκρανία τελεί υπό ναζιστικό καθεστώς

Σύμφωνα με το Skynews, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου, o Εμμανουέλ Μακρόν φέρεται να είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ιδέα πως η Ουκρανία τελεί υπό ναζιστικό καθεστώς ήταν μια αυταπάτη. Ένα αφήγημα και πως αυτό που κάνει ο κ. Πούτιν θα κοστίσει ακριβά στη χώρα του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ. Πούτιν είπε στον κ. Μακρόν ότι θα συνέχιζε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, εάν η Ουκρανία δεν συμφωνούσε στην ουδετερότητα, και συνέχισε να προωθεί την (ευρέως διαψευσμένη) γραμμή του για την καταπολέμηση του νεοναζισμού.

Αμετανόητος ο Πούτιν

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως είναι ψέμα οι ισχυρισμοί ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν.

Το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή αναφέρει, πως ο Πούτιν σχολίασε αναλυτικά την ομιλία τού Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», αναφέρεται στο μήνυμα του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «η πολυετής γενοκτονία κατά των αμάχων στο Ντονμπάς, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στη Ρωσία, αποσιωπάται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments