Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Το απόρρητο σχέδιο των Ρώσων

Εισβολή στην Ουκρανία: Το απόρρητο σχέδιο των Ρώσων
Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί κατάφεραν να υποκλέψουν ένα απόρρητο σχέδιο των Ρώσων να καταλάβουν την Ουκρανία μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Ένατη μέρα του πολέμου της Ουκρανίας και ο κόσμος βρίσκεται υπό καθεστώς ανησυχίας μετά την κατάληψη της Ζαπορίζια. Βέβαια, ένα άλλο σημαντικό γεγονός έρχεται στο φως, το οποίο έχει να κάνει με απόρρητα σχέδια ρώσων στρατιωτών που κατασχέθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η ρωσική εισβολή θα διαρκούσε 15 ημέρες.  Τα κατασχεθέντα έγγραφα αναρτήθηκαν στο Facebook από το υπουργείο και έδειχναν τα πολεμικά σχέδια μιας από τις μονάδες της τακτικής ομάδας του τάγματος της 810ης ξεχωριστής ταξιαρχίας ναυτικού πεζικού της φρουράς του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε το υπουργείο.

Κατασχέθηκε το μυστικό σχέδιο για την Ουκρανία

Οι φωτογραφίες των φερόμενων ρωσικών εγγράφων δημοσιεύσε στον λογαριασμό της στο Facebook η Επιχειρησιακή Ομάδα Ανατολής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που δείχνουν ότι οι Ρώσοι επιτελείς ενέκριναν τα επιχειρησιακά σχέδια της εισβολής στην Ουκρανία στις 18 Ιανουαρίου.

«Χάρη στις επιτυχημένες ενέργειες μιας από τις μονάδες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων οι Ρώσοι εισβολείς όχι μόνον χάνουν οπλισμό και άνδρες, αλλά μέσα στον πανικό τους αφήνουν πίσω και απόρρητα έγγραφα», γράφουν.

Η Ομάδα αυτή του ουκρανικού στρατού λέει ότι κατέσχεσε τα έγγραφα από την 810η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν χάρτες, λεπτομέρειες για στρατιωτικές επιχειρήσεις, ραδιοσυχνότητες και διακριτικά κλήσης, λίστα προσωπικού.

Οι Ρώσοι σχεδίαζαν να πάρουν την Ουκρανία σε δυο εβδομάδες

Σύμφωνα με τα έγγραφα η Ρωσία σχεδιάζει να νικήσει την Ουκρανία σε δύο εβδομάδες. Το επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε έναρξη της εισβολής στις 20 Φεβρουαρίου και μέχρι της 6 Μαρτίου κατάληψη της χώρας και ολοκλήρωσης της επιχείρησης.

Η ρωσική μονάδα διατάχθηκε να αποβιβαστεί από το αποβατικό Orsk στην περιοχή της Στεπάβνικα Πέρσα στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσα στο Ζαπορίγια Ομπλάστ της νότιας Ουκρανίας με στόχο να προωθηθε, να αποκλείσει τη Μελιτόπολη και να την καταλάβει σε συνεργασία με το 177ο Σύνταγμα Πεζοναυτών, που κανονικά ανήκει στον ρωσικό Στόλο της Κασπίας και μετακινήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα έναν μήνα πριν ξεκινήσει η εισβολή.

Το γεγονός ότι η ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ενέκρινε στις 18 Ιανουαρίου τα σχέδια της εισβολής στην Ουκρανία υπονοεί ότι χρειάστηκαν μήνες για την εκπόνησή τους.

Η προέλαση προς το Νικολάγιεφ

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη-λιμάνι του Νικολάγιεφ, σημείο-κλειδί σε μια προσπάθεια που φαίνεται να είναι η κατάληψη του ελέγχου των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Ο δήμαρχος του Νικολάγιεφ, Oleksandr Senkevych, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν την Τετάρτη τη νότια πόλη της Χερσώνας κατευθύνονται βορειοδυτικά προς την πόλη του. Η απόσταση είναι περίπου 36 μίλια.

Περίπου 800 ρωσικά οχήματα, προέλαυναν προς το Νικολάγιεφ από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια. Ο κ. Senkevych δήλωσε ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός εντός της πόλης, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν οχυρωθεί κατά μήκος της περιμέτρου της πόλης δέχονταν πυρά από ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που τις αναγκάζει να υποχωρούν συνεχώς. «Η πόλη είναι έτοιμη για πόλεμο», δήλωσε ο κ. Senkevych.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ οι Ουκρανοί έδωσαν εντολή να βυθιστεί η ναυαρχίδα του στόλου τους ώστε να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Η φρεγάτα Hetman Sahaidachny βρισκόταν για επισκευή στο Λιμάνι του Νικολάγιεφ όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Ο κυβερνήτης έλαβε εντολή να τη βυθίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov. Σύμφωνα με σύμβουλο της προεδρίας της Ουκρανίας η ρωσική προέλαση στην πόλη έχει σταματήσει, καθώς η αντίσταση κατάφερε να τους εμποδίσει να εισβάλουν. «Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Η στρατηγική σημασία του Νικολάγιεφ

Η Ρωσία επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, να συνδεθούν από ξηράς με τις δυνάμεις που υποστηρίζει στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Ορίσια Λουτσέβιτς, επικεφαλής της ομάδας Ukraine Forum στο Chatham House, ένα ινστιτούτο πολιτικής στο Λονδίνο. Είπε ότι οι μονάδες εισβολής της Ρωσίας επιτίθενται έτσι και στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Νικολάγιεφ μια εθνοτικά ποικιλόμορφη πόλη περίπου 475.000 κατοίκων, βρίσκεται σε μια εκβολή της Μαύρης Θάλασσας και έχει βαθιές ρίζες στη ναυπηγική βιομηχανία, αν και πρόσφατα έχει επίσης αναπτυχθεί ως κέντρο ελαφριάς βιομηχανίας και γεωργίας.

Η σύνδεσή της με τη Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμη για την ταυτότητά της, σύμφωνα με τον Rory Finnin, αναπληρωτή καθηγητή Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο έλεγχος του Νικολάγιεφ θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποβιβάσει στρατεύματα για μια περαιτέρω ώθηση δυτικά προς την Οδησσό, ένα σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. «Το Νικολάγιεφ είναι το κλειδί στο δρόμο προς την Οδησσό», δήλωσε ο Finnin. «Η ζωή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα απειλείται αυτή τη στιγμή και το Νικολάγιεφ είναι ένα κομμάτι του παζλ σε αυτό».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments