Διεθνή

Ερντογάν – Πούτιν και Μπένετ – Ζελένσκι μίλησαν για την ουκρανική κρίση

Ερντογάν – Πούτιν και Μπένετ – Ζελένσκι μίλησαν για την ουκρανική κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία Αρχείου

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση.

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Οι δυο τους μίλησαν για το Ουκρανικό ζήτημα,  επί 65 λεπτά, με τη βοήθεια διερμηνέων, αλλά τηρείται σιγή ιχθύος για το τι ειπώθηκε στο σημαντικό αυτό τηλεφώνημα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε για τρίτη φορά από το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά χθες στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια για το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Τουρκία θέλει να φιλοξενήσει συνάντηση των δύο πλευρών

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αξιοποιώντας σαν ευκαιρία το δράμα του πολέμου στην Ουκρανία, φιλοδοξεί η Τουρκία. Διαμηνύει μάλιστα, πως δεν θα εγκαταλείψει τις σχέσεις της με καμία από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, ούτε δηλαδή με την επιτιθέμενη Μόσχα,  ούτε με το αμυνόμενο Κίεβο και καλεί να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει σήμερα Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Τι είχε δηλώσει προηγουμένως ο Καλίν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών. Συμπλήρωσε δε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.

Η Τουρκία θυμίζουμε, άργησε πολύ να να αναφερθεί στο δράμα της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τη λέξη πόλεμος.

To δράμα της Μαριούπολης και η διπλωματία του Μπένετ Πατήστε εδώ «Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.

Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο τούρκος αξιωματούχος. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να φέρει τον Ρώσο και τον ουκρανό ομόλογό του στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments