Διεθνή

Δανία: Δημοψήφισμα την 1η Ιουνίου για ένταξη στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

Δανία: Δημοψήφισμα την 1η Ιουνίου για ένταξη στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

Πηγή Φωτογραφίας: usnews.com

Το δημοψήφισμα αφορά στο αν θα συμμετάσχουν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, σχεδόν 30 χρόνια μετά την απόφασή τους να εξαιρεθούν

Με δημοψήφισμα την 1η Ιουνίου η  Δανία θα αποφασίσει, μέσω των πολιτών της, για την ανατροπή της εξαίρεσης από την αμυντική πολιτική της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν είπε ότι τα κύρια κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν ότι η Δανία θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο «το συντομότερο δυνατό», αν και δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα.

Το δημοψήφισμα αφορά στο αν θα συμμετάσχουν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, σχεδόν 30 χρόνια μετά την απόφασή τους να εξαιρεθούν.

Η συμμετοχή στην ΚΠΑΑ θα επιτρέψει στη Δανία να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και να συνεργαστεί για την ανάπτυξη και την απόκτηση στρατιωτικών δυνατοτήτων εντός του πλαισίου της ΕΕ.

Η Δανία κέρδισε εξαιρέσεις από ορισμένους τομείς πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος του ευρώ και της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, σε δημοψήφισμα του 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Η Κοπεγχάγη θα αυξήσει επίσης σημαντικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό και θα επιδιώξει να γίνει ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή η Φρεντέρικσεν.

Η σκανδιναβική χώρα θα αυξήσει σταδιακά τις αμυντικές της δαπάνες για να φτάσει στο 2% του ΑΕΠ έως το 2033, που ισοδυναμεί με αύξηση των ετήσιων αμυντικών δαπανών κατά περίπου 18 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (2,65 δισεκατομμύρια δολάρια) βάσει συμφωνίας μεταξύ των κύριων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα κόμματα συμφώνησαν επίσης να διαθέσουν 7 δισεκατομμύρια κορώνες τα επόμενα δύο χρόνια για να ενισχύσουν την άμυνα, τη διπλωματία και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Δανίας.

«Οι ιστορικές στιγμές απαιτούν ιστορικές αποφάσεις», είπε η Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στη Δανική άμυνα τον τελευταίο καιρό».

Η Δανία, μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησε το 2019 να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες από 1,35% του ΑΕΠ σε 1,5% έως το 2023, αλλά δεχόταν πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2%.

Η Γερμανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα σε περισσότερο από 2% του ΑΕΠ και θα μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

«Η άσκοπη και βάναυση επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία προανήγγειλε μια νέα εποχή στην Ευρώπη, μια νέα πραγματικότητα», είπε ηυ Φρέντερικσεν.

«Ο αγώνας της Ουκρανίας δεν είναι μόνο της Ουκρανίας, είναι μια δοκιμασία για όλα όσα πιστεύουμε, τις αξίες μας, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ελευθερία».

Για να καλυφθούν υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, οι τρέχοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί της Δανίας θα χαλαρώσουν και το έλλειμμα θα γίνει αρνητικό μετά το 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments