Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν – Μακρόν – Σολτς – Τζόνσον – Τι είπαν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν – Μακρόν – Σολτς – Τζόνσον – Τι είπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter/White House

Στην τετραμερή τηλεδιάσκεψη των ηγετών ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο όσον αφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Λονδίνου

Μιάμιση ώρα διήρκησε η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τους Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον, όπου εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του Σαββατοκύριακου, η επιπρόσθετη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Σε αυτό το τελευταίο και στο ενδεχόμενο κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας

Το Βερολίνο δεν προτίθεται να το κάνει ενώ το Λονδίνο είναι πιο θετικό.

Με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία δεν θα είναι σημαντικές η Ουάσιγκτον ενδέχεται να προχωρήσει και μόνη της και να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, κυρίως υπό την πίεση του Κογκρέσου.

Μυστική αποστολή των ΗΠΑ στη Βενεζούελα

Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων για κάλυψη των αναγκών είχαμε και τη μυστική (έως τώρα) αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Βενεζουέλα, τον στενότερο σύμμαχο του Πούτιν στην Λατινική Αμερική, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος χαλάρωσης των κυρώσεων για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει συστήματα αεράμυνας στις συμμαχικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για να τις ενισχύσει για κάθε περίπτωση, έστειλε άλλους 500 Αμερικανούς στρατιώτες μέσα στο Σαββατοκύριακο, κάτι που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών στην Ευρώπη σε 100.000, ενώ το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αυτή την στιγμή έχει περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας το 100% των ρωσικών δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει ο Πούτιν.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στρατός της Λευκορωσίας μπαίνει στον πόλεμο, ούτε υπάρχει κινητικότητα προς την Οδησσό. Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μιλούν για περιορισμένη πρόοδο των Ρώσων στο έδαφος και για αδυναμία ελέγχου του αέρα.

Προς ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει το συντομότερο αύριο Τρίτη έναν νόμο με στόχο την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την αναστολή ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters ένας κοινοβουλευτικός σύμβουλος.

Το κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να δοθεί αργότερα σήμερα είπε η πηγή.

Μια ομάδα βουλευτών ανέφερε σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «συμφώνησαν σε μια νομοθετική πορεία προς τα εμπρός για την απαγόρευση της εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία».

Ο νόμος θα δώσει επίσης στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εξουσία να αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα δώσει την δυνατότητα στην Κάθριν Τάι, επικεφαλής του γραφείου της Εμπορικής Εκπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), να επιδιώξει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Η λήψη αυτών των μέτρων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι ο πόλεμος του είναι απαράδεκτος και οι ΗΠΑ στέκονται ακλόνητα στο πλευρό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους βουλευτές, ειδικοί σε θέματα εμπορίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments