Nέα της αγοράς

Κομισιόν: Μέτρα για τη μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το τέλος του 2022

Κομισιόν: Μέτρα για τη μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το τέλος του 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Capital.gr

Κομισιόν: Τι ανακοίνωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ.Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμσον

Σειρά μέτρων για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία κατά 2/3 έως το τέλος του χρόνου αλλά και για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους ανακοίνωσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Green Deal Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Τίμερμανς τόνισε την ανάγκη να δωθεί «ενιαία απάντηση στον κ. Πούτιν και να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο που χρηματοδοτεί τους ολιγάρχες».

«Οι ΑΠΕ», σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μας δώσουν την ευκαιρία για φθηνή και καθαρή ενέργεια», ενώ ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε πως «η απάντηση θα δωθεί και με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Κομισιόν: Έθεσε ως στόχο τη διαφοροποίηση πηγών με εισαγωγές ποσοτήτων LNG ύψους 60 δις. κυβικών μέτρων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής επισήμανε ότι στο τέλος του χρόνου μπορούν να αντικατασταθούν 100 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο τη διαφοροποίηση πηγών με εισαγωγές ποσοτήτων LNG ύψους 60 δις. κυβικών μέτρων, με την παραγωγή βιοαερίου είναι εφικτό να αντικατασταθούν 8 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου και με παραγωγή και εισαγωγές 20 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου που αντιστοιχούν σε 50 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου.

Ο κ. Τίμερμανς υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης: «Χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά στα σπίτια και τις εκτάσδεις. Στο τέλος του χρόνου είναι εφικτό το 25% της ηλεκτροπαραγωγής να παράγεται από φωτοβολταϊκά».

Ο αντιπρόεδρος κάλεσε επίσης τα κράτη – μέλη ώστε στην έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου, τον Οκτώβριο του 2022 οι αποθήκες φυσικού αερίου να είναι πλήρεις κατά 90%.

Κομισιόν: Μέτρα για τιμές

Από την πλευρά της η κ. Σίμσον ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που θα μπορούν να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη. Μεταξύ άλλων είναι η ρύθμιση των τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, η φορολόγηση των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» παραγωγών ενέργειας. Η ίδια μίλησε και για ένα ευέλικτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments